Region Uppsala

Ökad smittspridning och belastning av sjukvården

Dela
Region Uppsala befinner sig just nu i ett besvärligt läge, där flera samverkande faktorer skapar ett hårt tryck på sjukvården. Smittspridningen av covidviruset ökar kraftigt, och andelen PCR-prover positiva för covid är nu cirka 18 procent. Men till det kommer även säsongsinfluensan och andra luftvägsvirus – sammanlagt 58 patienter ligger nu inne på sjukhus med något av dessa virus. Smittspridningen innebär även att många medarbetare är sjuka, vårdar anhöriga eller väntar på provsvar.

Tisdag förmiddag vårdades sammanlagt 58 patienter på Akademiska sjukhuset för olika former av luftvägsvirus. Ett 30-tal var sjuka i covid (varav en fick intensivvård) och 20 i vanlig säsongsinfluensa (varav en fick intensivvård). Hälften av covidpatienterna är i smittsam fas och vårdas på covidvårdsavdelning. Sammantaget innebär detta en hög belastning på sjukvården.

Andelen covid-positiva PCR-prover har fördubblats den senaste tiden till cirka 18 procent av alla tagna prover. Den senaste 7-dagarsperioden har antalet positiva fall ökat från cirka 1 000 till cirka 1 700. Cirka 70 procent av alla smittade är vaccinerade. Flest fall, cirka en fjärdedel av samtliga, finns inom kategorin 20 - 29 år. Men många fall finns också i ålderskategorin 30 – 60 år. Omikronvarianten av viruset har tagit över helt i Uppsala län, upp mot 90 procent av alla fall bedöms nu vara omikron.

- Av dom över 60 år som testat positivt den senaste 7-dagarsperioden är mindre än tio procent ovaccinerade.  Tack vare att vi har så få fall bland ovaccinerade äldre är vårdbelastningen inte högre än vad den är. Omikronvarianten är dock mycket smittsam och orsakar även fler vaccingenombrott, men vi ser att vaccinet skyddar mot svår sjukdom och död. Jag kan inte nog betona hur viktigt det är att alla som kan även tar den tredje så kallade boosterdosen av vaccinet, säger Johan Nöjd, smittskyddsläkare.

Den tredje dosen kan tas fem månader efter dos två för de som är 65 år och äldre, och sex månader efter dos två för de som är yngre. Bokningar görs i första hand via 1177.se, därifrån nås nu även de privata vaccinatörer som jobbar på uppdrag av Region Uppsala:

https://www.1177.se/Uppsala-lan/sjukdomar--besvar/lungor-och-luftvagar/inflammation-och-infektion-ilungor-och-luftror/om-covid-19--coronavirus/om-vaccin-mot-covid-19/sa-gor-du-for-att-vaccinera-dig-mot-covid-19/#section-142895

Det stora antalet fall sätter testningskapaciteten och smittspårningen på hårda prov, och Region Uppsala har inte längre möjlighet att genomföra en extensiv smittspårning.

- Vi genomför fortfarande genom smittspårningen samtal till de med konstaterad smitta där de får förhållningsregler, men har inte längre möjlighet att försöka ringa alla som potentiellt kan ha smittats. Antalet fall är för många, vi hör även från andra regioner att de inte längre har möjlighet att smittspåra lika extensivt längre. Förekomsten av samhällssmitta av omikronvarianten är just nu mycket omfattande, säger Johan Nöjd.

Kontakter

Johan Nöjd, smittskyddsläkare Region Uppsala: 076 – 721 65 88

Om

Region Uppsala
Region Uppsala
Storgatan 27 (postadress Box 602)
751 25 Uppsala

https://www.regionuppsala.se/

Region Uppsala arbetar med hälso- och sjukvård, kultur, kollektivtrafik och regional utveckling. Det innebär att samordna och tillsammans med många andra aktörer samverka inom områden som transportinfrastruktur, näringsliv och arbetsmarknad, besöksnäring och folkhälsa.

Följ Region Uppsala

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Uppsala

Uppsnabbat från regionstyrelsen den 27 augusti27.8.2024 15:18:35 CEST | Pressmeddelande

Förstudie ska genomföras för ett nytt produktionskök En förstudie för ett nytt produktionskök för Region Uppsalas behov av patientmat ska genomföras, detta till en kostnad om högst 500 000 kronor. Det beslutade regionstyrelsen vid sitt möte. Bakom beslutet finns en lång tidigare historik. Regionfullmäktige beslutade i augusti 2018 att det skulle uppföras produktionskök och restaurang vid Akademiska sjukhuset. Men båda de upphandlingar som genomfördes fick avbrytas, då det endast inkom ett anbud i båda fallen, och dessa anbud därtill kraftigt översteg budget. Därtill har förutsättningarna ändrats sedan 2018. Bland annat har kraven skärpts kring beredskap och att produktionsvolymerna ska kunna täcka hela regionens behov. Det har dessutom blivit ännu trängre att bygga på Akademiska sjukhusets område, då det även fattats beslut om byggande av en spårväg. Sammantaget har bedömningen blivit att bygget av ett nytt produktionskök inte är beroende av en lokalisering till Akademiska sjukhusets n

Uppsnabbat från sjukhusstyrelsen den 26 augusti26.8.2024 16:51:17 CEST | Nyheter

Oförändrad årsprognos för Akademiska Efter juli månad ligger årsprognosen för Akademiska sjukhuset kvar på minus 1,165 miljarder kronor, samma som föregående månad. Underskottet beror bland annat på resurs- och kapacitetsbrist som driver kostnaden för löner och köpt vård. Kostnaden för medicinskt material och läkemedel är också högre än budgeterat, på grund av inflationen och ökade volymer. Det framgår av månadsrapporten till sjukhusstyrelsen. Årsprognosen för Lasarettet i Enköping är också oförändrad och ligger på minus 30 miljoner kronor. Svar på initiativ om taligenkänning och AI Sjukhusstyrelsen behandlade ett ärende som väckts av Malin Sjöberg Högrell (L), My Borg Åmansson (M), Svante Berg (M) och Alexandra Braf (KD). I initiativet föreslogs bland annat att samtliga sjuksköterskor och läkare som vill använda taligenkänning ska få göra det utan att det kräver krångliga beslut, att utbildning och support för användarna ska finnas tillgänglig och att en redovisning ska tas fram om hu

Uppsnabbat från trafik- och samhällsutvecklingsnämnden 24 juni25.6.2024 09:02:52 CEST | Pressmeddelande

Riktlinjer för reklam i kollektivtrafiken Trafik- och samhällsutvecklingsnämnden har fattat beslut om riktlinjer för reklam i kollektivtrafiken. Syftet med riktlinjerna är att klargöra vilken typ av reklam som är tillåten, och innebär att reklam kan förekomma utanpå fordonen, i väderskydden och ombord på bussarna. De fem kategorier av reklam som kan förekomma är samhällsinformation, event, reklam som uppmanar till ökat kollektivt resande, kommersiell reklam och politisk och annan idéburen annonsering. Reklamen ska vara i linje med Region Uppsalas värdegrund, och reklam för alkohol, droger, nikotinprodukter - förutom rökavvänjningsprodukter - eller spel om pengar är inte tillåtet. Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna reserverade sig mot beslutet. Få förändringar i trafikplanen för buss år 2025 På grund av det ekonomiska läget kommer Region Uppsala inte göra några större utökningar av busstrafiken under 2025. Beslut fattades om att förlänga linje 14 i Uppal

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye