Brå

Ökning i vissa typer av dödligt våld

Dela
Det dödliga våldet har ökat de senaste åren men nivåerna är ändå lägre jämfört med i början av 1990-talet. Dödligt våld kopplat till kriminella konflikter har ökat kraftigt medan dödligt familjevåld minskat. Det visar en ny studie från Brottsförebyggande rådet, Brå.

Efter en längre tids nedåtgående trend har antalet fall av dödligt våld ökat de senaste åren. Dagens nivå på omkring 1 fall per 100 000 invånare är dock fortfarande lägre än nivån i början av 90-talet, som var omkring 1,3–1,4 fall per 100 000 i befolkningen. I ett globalt perspektiv uppvisar Sverige mycket låga nivåer av dödligt våld.

– Det dödliga våldet har ändrat karaktär genom att det som kan kopplas till konflikter i kriminella miljöer har ökat kraftigt medan det dödliga våldet inom familjen har minskat. Sådant dödligt våld är dock fortfarande lika vanligt som konflikter i kriminell miljö, säger Jonas Öberg, utredare, Brå.

Dödligt våld drabbar män och kvinnor på olika sätt
Det dödliga våldet som drabbar kvinnor respektive män sker i olika kontexter. För kvinnliga brottsoffer är det vanligast att gärningspersonen är en nuvarande eller tidigare partner och motiven är ofta relaterade till separation och svartsjuka. Gärningspersonen har inte sällan psykiska problem. När män faller offer för dödligt våld är det istället vanligare att någon av de inblandade har koppling till den kriminella miljön eller att en dispyt uppstått med någon utanför familjen. När det gäller våld i nära relationer riktat mot kvinnor är motiven ofta relaterade till separation och svartsjuka.

Minskad uppklaring och strängare straff
Uppklaringen av dödligt våld har länge varit hög, i ungefär 8 fall av 10 fall har en gärningsperson kunnat knytas till brottet. På senare år ser man dock en viss minskning. Det är en generell trend som gäller även andra brott men har också att göra med förändringen i karaktären av dödligt våld.

– Fler fall äger rum i den kriminella miljön och de brotten är svåra att utreda. Även om de ofta sker i offentlig miljö och inför vittnen är det få som vill tala med polisen. Mindre än vart fjärde fall klaras upp, jämfört med nästan alla händelser av familjerelaterat dödligt våld, säger Klara Hradilova Selin.

Över tid har straffen för dödligt våld blivit strängare. Det finns sedan länge en tendens till att fler fälls för mord istället för dråp eller vållande till annans död. Andelen som döms till fängelse istället för bland annat rättspsykiatrisk vård, har ökat. En rad lagändringar under det senaste decenniet har gjort att de utdömda tidsbestämda straffen blivit längre och livstidsstraffen fler.

Rapporten Dödligt våld i Sverige 1990-2017. Omfattning, utveckling och karaktär (Brå 2019:6) finns att ladda ner på www.bra.se

För ytterligare information:

Nyckelord

Dokument

Länkar

Om

Brå
Brå
Tegnérgatan 23
111 40 Stockholm

08-527 58 400

Brottsförebyggande rådet (Brå) är en myndighet som verkar för att brottsligheten ska minska och tryggheten öka i samhället genom att ta fram fakta och sprida kunskap om brottslighet och brottsförebyggande arbete. Brå producerar även den officiella kriminalstatistiken, utvärderar reformer, bedriver forskning och stödjer lokalt brottsförebyggande arbete. www.bra.se

Följ Brå

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Brå

Unga gängkriminella, bedrägerier samt kommuners brottsförebyggande i fokus på Råd för framtiden10.4.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Finns det någon koppling mellan barn som utsätts för våld i hemmet och senare involvering i gängkriminalitet? Hur kan man minska risken för privatpersoner att utsättas för bedrägerier? Det är några programpunkter som lyfts på Brottsförebyggande rådets årliga konferens. Den 10–11 april samlas drygt 1 100 av landets brottsförebyggare på Råd för framtiden, digitalt och på plats i Umeå.

Möjliggörare på arbetsplatser är eftertraktade för kriminella nätverk1.3.2024 08:30:00 CET | Pressmeddelande

Personer som utnyttjar sin anställning för att hjälpa kriminella nätverk är relativt ovanliga på de flesta arbetsplatser. Men de är mycket eftertraktade för nätverken, och deras agerande kan få allvarliga konsekvenser för både verksamheten och samhället i stort. De nätverkskriminella utnyttjar släkt och vänner, men även personer som inte själva är medvetna om sin roll som möjliggörare. Det visar en studie som Brå publicerar idag.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye