Riksteatern

Olydig föreställning utforskar demokratins gränser

Dela
Vad är egentligen försvarbart att göra i demokratins tjänst? Nu är det urpremiär för föreställningen Olydnad som utforskar vad civil olydnad har för roll i vårt samhälle. En angelägen föreställning som ställer frågor om rättvisa, moral och demokrati på sin spets. För regin står Lisa Färnström som tidigare gjort hyllade Fäboland på Riksteatern.
Fotograf: Linda Fredriksson
Fotograf: Linda Fredriksson

Genom historien har civil olydnad vid flera tillfällen drivit på den demokratiska utvecklingen. Alltifrån Rosa Parks till Mahatma Gandhi. Men vilka olydiga handlingar är berättigade i vår samtid? Olydnad tar upp aktuella fall där människor varit olydiga och där historien ännu inte avgjort om deras handlingar är försvarbara eller inte. Vad är det som fått dessa personer att gå över gränsen för sin övertygelse? Och är deras handlingar försvarliga eller inte i demokratins namn?

- Historiskt sett befinner sig olydnaden ofta precis på demokratins gräns. Den olydiga handlingen syftar till att ifrågasätta eller förändra gränsen. Vår förhoppning med föreställningen är att publiken känner och tänker kring demokratins gräns och sin egen, säger Lisa Färnström, regissör.

Föreställningen är ett musikaliskt och visuellt kollage som bygger på autentiska berättelser från personer som på något sätt varit olydiga. Bland annat 80-åriga fredsaktivisten Agneta Norberg som vid flera tillfällen genomfört civil olydnadsaktioner. Men även berättelser från ockupationen av Socialstyrelsen, protester mot gruvexploatering och barnmorskan Ellinor Grimmark som vägrade utföra abort. Föreställningen tar även upp berättelser från personer som i situationer där moralen utmanats valt att vara lydiga.

Bakom Olydnad står bland annat regissören Lisa Färnström, scenografen Emma Örn och dramatikern Eva-Maria Dahlin. All musik i föreställning har på något sätt varit förbjuden att spelas. Föreställningen är en del av Riksteaterns fleråriga konstnärliga satsning Demokratins gränser. Genom att skapa angelägen scenkonst vill Riksteatern bidra till det offentliga samtalet om demokratins möjligheter och utmaningar.

Urpremiär den 25 oktober i Storuman Medverkande Per Burell, Nils Närman Svensson, Madeléne Evertsson Regi Lisa Färnström Scenografi och kostym Emma Örn/ Bonthrop Text Eva-Maria Dahlin Musikaliskt ansvarig Shida Shahabi Ytterligare ljuddesign Hampus Norén Ljus/Video Johan Rödström Mask Linda Sandberg

För mer information: http://www.riksteatern.se/olydnad

Pressbilder finns på: http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/olydnad

Kontakter

För mer information: Joakim Johansson Press- och PR-ansvarig joakim.johansson@riksteatern.se Tel: 070-528 99 15

Bilder

Fotograf: Linda Fredriksson
Fotograf: Linda Fredriksson
Ladda ned bild
Fotograf: Johan O Söderberg

Medverkande Olydnad
Fotograf: Johan O Söderberg Medverkande Olydnad
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Kristian Gidlunds ord blir teater27.3.2023 05:30:00 CEST | Pressmeddelande

Musikern, journalisten och författaren Kristian Gidlunds ord får för första gången liv på scenen. Föreställningen bygger på den uppmärksammade blogg Kristian Gidlund skrev från det att han drabbats av obotlig cancer 2011 fram till sin död 2013. Tio år senare blir hans texter till en pjäs i regi av Johan Paus. På scen står skådespelaren Razmus Nyström tillsammans med musikern Mats Björke som även var tidigare medlem i hyllade bandet Mando Diao.

Power! Döv-communityts superstjärnor gör tabufylld performanceföreställning13.3.2023 05:00:00 CET | Pressmeddelande

Med poesi, dans och visuell storytelling skärskådar tvillingsystrarna Jamila och Amina Quahid normer och tabun i en föreställning om att leva upp till förväntningar och att våga göra det oväntade. Jamila och Amina Ouahid är världskända inom döv-communityt för sitt speciella och starka uttryck. I vår står de på scen i föreställningen Power i regi av Mindy Drapsa. Urpremiär 16 mars.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum