Svenska Judoförbundet

Olympiern Mia Hermansson tvingas avsluta karriären efter skadan

Dela

Mia Hermansson har varit med i det svenska seniorlandslaget sedan 2012 och var den första svenska kvinnan att ta en Grand Slam-medalj i judo. Hon var också ett av Sveriges hopp under OS i Rio 2016. Vägen mot ett andra OS fick däremot ett abrupt slut när hon under EM i Tel Aviv 2018 ådrog sig en svår knäskada som nu tvingar henne att avsluta karriären.

Mia Hermansson vid Grand Prix i Almaty, Kazakstan 2016. Foto: IJF.
Mia Hermansson vid Grand Prix i Almaty, Kazakstan 2016. Foto: IJF.

"Jag förstod egentligen redan när jag skadade mig att detta kunde vara slutet på karriären. Men sen har det tagit lång tid att låta det sjunka in och att faktiskt ge rehabiliteringen en ärlig chans. Nu har jag verkligen gjort allt jag kan i rehabväg och har landat i att knät tyvärr inte är bra nog för elitidrott", säger Mia Hermansson.

Mia Hermansson har varit en av våra mest framstående aktiva i landslaget. Hon har haft en lång karriär som innefattar många internationella medaljer från U17 upp till seniornivå. Det stora genombrottet för skånska Mia kom 2008 när hon kom femma på U17-EM. Åren därpå var hon i medaljmatcher även på U20- och U23-EM. 2015 kom hon på sjundeplats på senior-EM.

2016 blev Hermansson historisk när hon blev Sveriges första kvinnliga judoka att ta en Grand Slam-medalj. Den placeringen, från ryska Tyumen, tillsammans med fem pallplatser från olika Grand Prix-tävlingar tog henne hela vägen till OS i Rio samma år.

"Mia har med sin inställning och tävlingsinstinkt starkt bidragit till den utveckling landslaget har haft under de senaste åren. Hennes hårda och målmedvetna arbete tillsammans med ett bra sätt att hantera bakslag och formsvackor formade henne till den olympier hon blev i Rio. Det är tråkigt att hennes karriär avslutas med en skada, men hon kan stolt blicka tillbaka på sin karriär och det hon åstadkommit. Vad hon än satsar på i framtiden så är jag övertygad om att hon kommer att bli lika framgångsrik inom det området!", kommenterar landslagschef Robert Eriksson.

Knäskadan som satte stopp för elitkarriären

Efter OS i Rio var siktet inställt på ytterligare ett olympiskt spel, men drömmen tog slut under fjolårets EM i Tel Aviv. I en av de inledande matcherna fastnade Hermansson med sin fot så illa att hela knät gick ur led.

"Direkt när det hände så kände jag att det var riktigt illa. Så ont har jag aldrig haft! Det gjorde så ont att jag trodde jag skulle dö! Jag sa direkt att knät hade gått ur led men ingen trodde på mig. Alla trodde att det var knäskålen som gått ur led för att det är så ovanligt att hela knät går ur led."

Efter skadan genomgick Hermansson en 6 timmar lång operation och har därefter jobbat stenhårt med rehabiliteringsträningen för att kunna ta sig tillbaka. Trots stora framsteg i rehabiliteringen väljer Hermansson att avsluta elitkarriären eftersom knät känns för instabilt för tävling på elitnivå, en insikt hon egentligen haft länge.

"Någonstans så visste jag nog redan där och då när jag skadade mig att det var kört. Jag känner min kropp. Men samtidigt ville jag verkligen ge mitt allt till rehabiliteringen. Trots detta blev inte knät så bra som det krävs och jag var tvungen att inse att det inte skulle gå", kommenterar Mia Hermansson.

Tankarna om framtiden

Även om elitkarriären är över för Hermansson är hon inte orolig för vad hon ska göra med sin lediga tid. I samband med skadan hittade hon inspiration till en ny karriär och läser nu sin andra termin på läkarprogrammet vid Karolinska Institutet.

Sedan februari tränar hon också judo 1-2 gånger i veckan och det är något hon vill fortsätta med. Hon kommer även hålla i en del läger framöver och hoppas att kunna fortsätta ge tillbaka till sporten hon älskar.

"Jag tycker att det skulle vara väldigt kul att kunna ge tillbaka på något sätt, speciellt till de yngre. Man har ju redan gjort den resan som de förhoppningsvis ska göra."

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Mia Hermansson vid Grand Prix i Almaty, Kazakstan 2016. Foto: IJF.
Mia Hermansson vid Grand Prix i Almaty, Kazakstan 2016. Foto: IJF.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Svenska Judoförbundet
Svenska Judoförbundet
Edith Södergrans gata 7
754 60 Uppsala

+46 (0)18-430 05 10http://www.judo.se

Svenska Judoförbundet (SJF) är en medlemsstyrd organisation som består av ca 20 000 medlemmar organiserade i omkring 160 klubbar. Svenska Judoförbundet verkar för att utvecklingen inom judo i Sverige ska gå framåt och har som syfte att främja medlemsklubbarnas verksamhet såväl som den nationella och internationella verksamheten. SJF arbetar för en jämställd judomiljö där alla som vill ska kunna delta. SJF bedriver verksamhet från barn till veteran och majoriteten av medlemmarna är mellan 7 och 12 år. Det svenska landslaget i judo är framgångsrikt internationellt och har tagit flera medaljer vid internationella mästerskap och på världstouren. www.judo.se

Följ Svenska Judoförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Judoförbundet

Ny forskning: Judoinspirerat träningsprogram kan förebygga fallolyckor och minska fallskador på jobbet2.6.2020 07:30:00 CESTPressmeddelande

Fallolyckor är den vanligaste arbetsolyckan i Sverige. Svenska Judoförbundet och AFA Försäkring har genom ett gemensamt projekt satsat på att öka fallkompetensen i svenskt arbetsliv. Nu visar ny forskning från Högskolan Dalarna och FoU Sörmland att risken för fallolyckor och fallskador kan minskas genom det framtagna träningsprogrammet, Judo4Balance, som används i projektet.

Judo ska lära hundar att falla på rätt sätt1.4.2020 06:49:00 CESTPressmeddelande

(Obs! Detta var årets aprilskämt) Fallolyckor är ett av samhällets stora folkhälsoproblem. Men även hundar är drabbade. Nu inleder Svenska Judoförbundet ett samarbete med den svensk-tjeckiska hundtränaren och etologen Marie Novák för att förebygga fallolyckor hos hundar och deras ägare. På kursen tränar både hund och ägare muskelstyrka, balans och fallteknik i syfte att förebygga fallolyckor och minska skadorna om ett fall ändå sker. Hundarna får bland annat öva på balansgång, benböj och framåtfall med rullning. Kursen leds av licensierade fallinstruktörer från Svenska Judoförbundet tillsammans med licensierade hundinstruktörer.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum