Dramaten

Om krigets oskyldiga offer

Dela

Nadja Weiss regisserar Jon Fosses version av Euripides tragedi Ifigenia i Aulis. Ett klassiskt sorgespel i modern tappning om krigets oskyldiga offer, med premiär på Lilla scenen den 12 september.

Ifigenia i Aulis. Foto: Emil Klang
Ifigenia i Aulis. Foto: Emil Klang

Jon Fosse, den norska dramatikens förgrundsgestalt, har moderniserat texten till den klassiska tragedin Ifigenia i Aulis som Euripides uppförde för 2 400 år sedan och som Nadja Weiss och Irena Kraus nu bearbetat för Dramaten.

Det grekiska dramat handlar om krigets oskyldiga offer, maktlöshet och hämnd, och är fortfarande skrämmande aktuell. Ifigenia är dottern i en dysfunktionell familj som blir offer för sina föräldrars handlingar. Kung Agamemnon, som är i krig med Troja och har fastnat med sin flotta i Aulis hamn, har lovat att offra sin dotter till gudinnan Artemis för att få vind i seglen. När Ifigenia kommer dit med sin mor Klytaimestra och lillebror Orestes i tron att hon ska giftas bort med Akilles, förstår de att någonting inte står rätt till.

Nadja Weiss berättar om pjäsen:
”De grekiska dramerna är som sagor som försöker hantera krigssituationens monstruösa verklighet med hjälp av fantasi och låtsasgudar.”

Nadja Weiss tillhör Dramatens fasta ensemble men har på senare år även regisserat. Bland uppsättningarna märks Mannen utan minne och Rannsakningen.

Med rollen som Ifigenia i Ifigenia i Aulis debuterar Frida Argento Abrahamsson på Dramaten, direkt efter att ha gått ut teaterprogrammet på Kulturama gymnasium.

Medverkande
Frida Argento Abrahamsson Ifigenia
Erik Ehn Menelaos
Christoffer Svensson Agamemnon
Ellen Jelinek Klytaimestra
Hamadi Khemiri Akilles
Sten Ljunggren Den gamle mannen
Leonard Eriksson Igou, Jack Bergenholtz Henriksson (barnstatister) Orestes

Författare/dramatiker: Jon Fosse, efter Euripides 
Översättning
Marie Lundquist
Bearbetning Nadja Weiss, Irena Kraus
Regi Nadja Weiss
Scenografi John Engberg
Kostym Kajsa Larsson
Musik Philippe Boix-Vives
Ljus Raimo Nyman
Peruk och mask Moa Hedberg
Video Emil Klang

Introduktion
Introduktion till Ifigenia i Aulis med dramaturg Irena Kraus, 19 och 27 september, 8 och 19-22 oktober, 6-7 och 15-16 november kl. 18.15. Fri entré, öppet för alla (även de utan biljett till kvällens föreställning).

 Ifigenia i Aulis, premiär 12 september, Lilla scenen.

Nadja Weiss om Ifigenia i Aulis

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ifigenia i Aulis. Foto: Emil Klang
Ifigenia i Aulis. Foto: Emil Klang
Ladda ned bild
Frida Argento Abrahamsson Foto: Jacob Bengtsson
Frida Argento Abrahamsson Foto: Jacob Bengtsson
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. VD är Maria Groop Russel.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Stockholms Kvinnohistoriska och Dramaten inleder samarbete4.11.2019 09:09:57 CETPressmeddelande

Dramaten och det ambulerande museet Stockholms Kvinnohistoriska inleder ett samarbete och startar med ett samtal om Antikens kvinnor. Medverkar gör Ida Österberg, docent i Antikens kultur och samhällsliv, Denis Searby, professor i antik grekiska och Nadja Weiss och Ingela Olsson från Dramatens ensemble. Samtalet äger rum på Lilla scenen den 6 november, efter föreställningen Ifigenia i Aulis.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum