Omsättningen i Höörs stadskärna ökade under coronaåret 2020
Omsättningen inom kommersiell service, som består av flera olika typer av aktörer, exempelvis frisörer, barberare, skönhetssalonger, kemtvätt och skräddare, blev vinnaren under året och ökade med 13,8 procent i Höörs stadskärna. Dagligvaruhandeln i sin tur ökade under 2020 med 12,1 procent. Båda dessa ökningar ligger över snittet med jämförbara städer. Även försäljningen av hem- och fritidsprodukter ökade. De branscher som minskade var modehandeln som tappade med 9,7 procent och hotell- och restaurangnäringen som tappade med 8,5 procent. Trots tappen ligger omsättningen högre än för jämförbara städer även inom dessa branscher.
– Det är oerhört positivt att vi totalt sett haft en så pass stor omsättningsökning i centrumområdet. Vi har många företagare som visat stor kreativitet under pandemin som har gett tydligt resultat. Nu är det viktigt att vi fortsätter handla i våra butiker och köpa lokala tjänster samtidigt som vi behöver hitta tillbaka till de verksamheter som tappat i försäljning. Förhoppningsvis har vi blivit mer måna om att nyttja det lokala utbudet under pandemin, säger Peter Wollin, destinations- och näringslivschef, Höörs kommun.
I snitt minskade de svenska småstäderna sin omsättning i stadskärnan med 1,3 procent. I Höörs stadskärna ökade den med 8,1 procent. Däremot hade handeln i kommunen ett negativt försäljningsindex vilket innebär att Höör tappade köpkraft till andra kommuner.
– Restriktionerna under coronapandemin har påverkat omsättningen i våra stadskärnor och gjorde dagligvaruhandeln till den stora vinnaren i hela landet. Men nu när människorna söker sig tillbaka till stadskärnan är det viktigt att kunna erbjuda en mix av mötesplatser och verksamheter som både stärker stadskärnans attraktionskraft och gör den mindre sårbar för struktur- och beteendeförändringar. En levande stadskärna är ett skyltfönster för hela kommunen. Den bidrar till nyetableringar och nya arbetstillfällen, ökad inflyttning och lockande besöksnäring, säger Magnus Hulthe Andersson, näringspolitiskt ansvarig, Fastighetsägarna Syd.
Om Cityindex
Cityindex är en objektiv, heltäckande och mellan stadskärnor helt jämförbar kartläggning av den kommersiella utvecklingen i samtliga Sveriges 107 stadskärnor. Cityindex är ett samarbete mellan Fastighetsägarna Och HUI.
5 trender Fastighetsägarna ser i framtidens stadskärnor
1. Den hållbara staden
En byggnad behöver inte bara ha en funktion. Vi kommer att se hur platser och byggnader samnyttjas och används under en längre period över dygnet, veckan etc.
2. En mindre ensam stad
Stadskärnan bär en viktig funktion som mötesplats. Vi vill ha tillgängliga städer för alla åldrar med t ex väderskyddade sittplatser, grönytor och aktiviteter som skapar generationsöverskridande stadsrum.
3. Levande gröna ytor
Pandemin har fått många att återupptäcka naturen och umgås i stadens parker och grönytor. Stråken till dessa platser behöver aktiveras och utrymmena mellan husen i stadskärnan kan kompletteras med grönska.
4. Framtidens urbana kontor
Utbudet i närområdet är en viktig del i vad som gör kontoren attraktiva. I framtiden behöver stadens olika funktioner samverka och dra nytta av varandra.
5. Stadskärnans unika identitet
Stadens historia, miljö och kultur skapar unika stadskärnor som inte kan återskapas någon annanstans. Kultur, nöjen och fritidsliv blir en aktiv del av stadskärnans utbud.
Nyckelord
Kontakter
Magnus Hulthe AnderssonNäringspolitiskt ansvarig, Fastighetsägarna Syd
Tel:040-35 01 93magnus.andersson@fastighetsagarna.seLänkar
Om
Vi arbetar för en väl fungerande fastighetsmarknad
Fastighetsägarna är branschorganisationen som arbetar för en väl fungerande fastighetsmarknad. Våra 15 000 medlemmar äger och hyr ut bostäder och lokaler över hela landet. Vi representerar såväl de största börsnoterade fastighetsbolagen, kommunägda bostadsbolag som privata fastighetsföretag och bostadsrättsföreningar.
Följ Fastighetsägarna
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Fastighetsägarna
Fastighetsägarna ansöker om medling hos Energimyndigheten – prishöjningen på fjärrvärme anses orimlig22.11.2024 10:03:18 CET | Pressmeddelande
Efter att förhandlingarna med Skövde Energi om den föreslagna höjningen av fjärrvärmetaxan för 2025 inte lett till en lösning, har flera medlemmar hos Fastighetsägarna GFR nu beslutat att ansöka om medling hos Energimyndigheten. Höjningen på 17,5 procent som Skövde Energi avser att genomföra har mött skarp kritik från fastighetsägarna, som anser att prisökningen inte är rimlig med tanke på de utmaningar branschen står inför.
Nu är hyrorna i Karlskrona klara22.11.2024 08:48:33 CET | Pressmeddelande
Tidigare i höst vände sig Fastighetsägarna Syd till Hyresnämnden för att få en skiljeman utsedd som skulle avgöra hyresförhandlingarna om 2025 års hyror i Karlskrona. Nu har rekommendationen kommit. Därmed står det klart att hyrorna i Karlskrona höjs med 5,15 procent från den 1 januari 2025.
Nästa års hyror klara i delar av Sjuhärad22.11.2024 08:38:12 CET | Pressmeddelande
Nu är 2025 års hyror klara för Borås, Ulricehamn, Mark och Bollebygd. Parterna har enats i förhandling om att majoriteten av hyrorna höjs med 5,1 procent från den 1 januari. Därmed blir höjningen i nivå med de lokala rekommendationer som kom i början av november i Alingsås och Vårgårda.
Ny rapport: Långsam och osäker byggåterhämtning i Stockholm20.11.2024 10:06:35 CET | Pressmeddelande
Inflationskampen är över, räntorna faller, hushållens realinkomster ökar och tillväxten återvänder till den svenska ekonomin. Därmed är förutsättningarna goda för att bostadsbyggandet ska ta fart. Trots det kommer återhämtningen att vara både osäker och långsam, i synnerhet när det gäller hyresrätter. Det framgår av en ny rapport om bostadsbyggandet i Stockholms län. För tredje året i rad har analysföretaget Evidens tagit pulsen på bostadsbyggandet i Stockholms län. Analysen, som görs på uppdrag av Fastighetsägarna Stockholm, presenteras i dag i rapporten ”Långsam återhämtning”. Budskapet i rapporten är tydligt: efter de senaste årens kraftiga nedgång i bostadsbyggandet är de makroekonomiska förutsättningarna för en återhämning på plats. – Om inte något obehagligt händer i geopolitiken kan vi räkna med att byggandet kommer att återhämta sig. Men det kommer att gå långsamt och osäkerheten är fortsatt stor, säger Nathalie Brard, chef fastighetsmarknad på Fastighetsägarna Stockholm. Som f
Årets kostnader för vatten och avlopp, elnät, fjärrvärme och avfall historiskt höga20.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Hushåll och fastighetsägare har under året pressats hårt av mycket kraftiga prishöjningar för fjärrvärme, elnät, avfall, vatten och avlopp (VA) som har ökat med 13 procent. Det är den största uppgången som skett sedan mätningarna startade för snart trettio år sedan. Det visar Nils Holgerssonrapporten som varje år kartlägger avgifter och taxor i hela landet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum