WSP

Omvänt mentorprogram för hållbarhet – WSPs vd en av adepterna

Dela

För sjunde gången genomför WSP sitt omvända mentorskapsprogram där seniora adepter fördjupar sig inom hållbarhet med hjälp av företagets egna hållbarhetsexperter. En av adepterna i årets mentorskapsprogram är vd Håkan Danielsson.

Håkan Danielsson och Christine Ambell. Bilden får användas fritt i samband med denna artikel. Foto: WSP
Håkan Danielsson och Christine Ambell. Bilden får användas fritt i samband med denna artikel. Foto: WSP

– I min roll som Sverigechef handlar mycket om att fatta strategiska beslut och blicka framåt. Samtidigt är det otroligt viktigt att vara lyhörd och våga ta till sig nya insikter. Jag har en bakgrund inom det byggtekniska och jag är ödmjuk inför det faktum att jag fortfarande har mycket att lära. Som vd för ett företag med så stor påverkan på vårt framtida samhälle har jag en skyldighet att hålla mig uppdaterad. På WSP har vi experter inom alla delar av hållbarhetsfrågan kopplat till samhällsbyggande, det är en stor förmån att vara omringad av så mycket kompetens, säger Håkan Danielsson, vd på WSP Sverige.

De flesta mentorskap handlar om att en mer erfaren person stöttar och inspirerar en mindre erfaren, men på, WSP är det tvärt om. Allt sedan 2014 har WSP drivit det omvända mentorprogrammet där seniora adepter paras ihop med hållbarhetsexperter, ofta yngre, för att lära sig mer om framtidens ödesfråga. Mentorerna i sin tur får en inblick i chefernas beslut och utmaningar – så det omvända mentorskapet blir också ett lyckosamt utbyte.

I årets program deltar flera ur WSP Sveriges ledningsgrupp. Miljö- och hållbarhetsstrategen Christine Ambell från Falun har varit Håkan Danielssons mentor. De har sedan årsskiftet träffats kontinuerligt för att diskutera trender, spaningar och lyfta frågor som rör hållbarhet.

– Den äldre generationen kan fastna i att tänka på hållbarhet som någonting begränsande eller kostsamt, medan många yngre är mer vana att se det som en plattform för utveckling. Genom sådana här initiativ tror jag att kan vi lära av varandra, säger Christine Ambell, miljö- och hållbarhetsstrateg på WSP.

Christine Ambell och Håkan Danielsson valde även att träffa kunder för att samtala i rundabordssamtal, utan att gömma sig bakom Power Points eller strategier. Christine Ambell poängterar att företags ambition och konkreta arbete i hållbarhetsfrågorna är det viktigaste för att vara relevant. Men det affärsfokuserade perspektivet är avgörande för att komma framåt. Det framkom att alla önskar ökad tydlighet, att de hårdaste kraven upplevdes komma från investerare och medarbetare, noll CO2 är attraktivt och att det är viktigt att visa på lärande exempel där det inte behöver kosta mer.

– Jag minns ett speciellt intressant samtal tillsammans med några kollegor i branschen. Vi utgick från ett fiktivt scenario där en global hållbarhetsfond skulle säkra den ekonomiska tillväxten i företagen tio år framöver förutsatt att vd:arna kunde visa på social och ekologisk tillväxt. Det var det samtalet där flest idéer dök upp, flera samhällstrender lyftes fram och det var intressant att lyssna på eftersom man får insikt i hur lätt vi faller tillbaka i det ekonomiska tänket, säger Christine Ambell.

Om WSPs omvända mentorprogram

Åtta mentorpar per år arbetar tillsammans under cirka ett halvår och ska under den tiden genomföra ett projekt med mätbara, tidsbundna mål. Adepterna är några av WSPs högsta chefer och mentorerna har ofta kortare arbetslivserfarenhet men har djup expertis inom hållbarhet. Temat för i år var kundernas behov i förhållande till WSPs hållbarhets- och innovationsprogram ”Future Ready” och projekten handlade om allt från biologisk mångfald till ledarskap och skärningspunkten mellan innovation och hållbarhet.

För mer information, vänligen kontakta:

Christine Ambell
christine.ambell@wsp.com

072-245 14 23

Håkan Danielsson
hakan.danielsson@wsp.com 
010 7227996

Kontakter

Bilder

Håkan Danielsson och Christine Ambell. Bilden får användas fritt i samband med denna artikel. Foto: WSP
Håkan Danielsson och Christine Ambell. Bilden får användas fritt i samband med denna artikel. Foto: WSP
Ladda ned bild

Om

WSP
WSP
Arenavägen 7
12188 Johanneshov

010-7225000http://www.wsp.com

WSP är ett av världens ledande konsultbolag och rådgivare inom samhällsutveckling. Vi utvecklar allt ifrån städer och transportsystem till vattenförsörjning och höga hus. Med 55 000 medarbetare i över 40 länder samlar vi experter inom analys och teknik, för att framtidssäkra världen. I Sverige har vi omkring 4 200 medarbetare.

Följ WSP

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från WSP

Sex av tio svenskar känner sig ensamma – vanligast bland unga vuxna och i storstäderna13.7.2022 07:35:00 CEST | Pressmeddelande

Semester och högtider är tillfällen då känslan av ensamhet ökar. Enligt en undersökning av analys- och teknikkonsultföretaget WSP känner sig sex av tio svenskar ensamma ibland eller ofta, ensamheten är mest utbredd i större städer. Under pandemin var den upplevda ensamheten i Sverige ännu högre samtidigt har fler insett vikten av gemensamma platser där vi kan ses och interagera.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum