Röda korset

Operativ uppdatering - situationen längs Lachin-korridoren

Dela
Sedan den 19 december 2022 har Internationella rödakorskommittén (ICRC), i sin roll som neutral humanitär förmedlare och i samförstånd med parterna, genomfört 18 medicinska evakueringar längs Lachin-korridoren. Därigenom har man underlättat en säker passage för 60 patienter i behov av brådskande medicinsk vård tillsammans med sina medföljande.
Foto: ICRC
Foto: ICRC

ICRC har levererat mediciner, modersmjölksersättning och matpaket till sjukvårdsinrättningar och säkerställt kontinuiteten i de akuta sjukvårds- och ambulanstjänsterna. 

Den 6 januari delade ICRC:s team ut mat och hygienartiklar till åtta sjukhus, ett center för fysisk rehabilitering, en institution som tar hand om mer än 300 nödställda äldre och ett center som stöder barn från socialt utsatta familjer. Den 30 januari började ICRC dela ut matpaket och hygienlådor till gravida kvinnor. 

Eftersom situationen har lett till att vissa familjer har splittrats har ICRC sedan början av januari underlättat överföringen av 95 personer över Lachin-korridoren. Detta i samförstånd med parterna och på grundval av de berörda familjemedlemmarnas önskemål. 

ICRC har varit närvarande i södra Kaukasus sedan 1992 och är redo att agera som en neutral mellanhand och hjälpa till med att ta itu med humanitära frågor. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: ICRC
Foto: ICRC
Ladda ned bild
Liten flicka återförenas med sin gammelmoster efter två månader ifrån varandra. Foto: ICRC
Liten flicka återförenas med sin gammelmoster efter två månader ifrån varandra. Foto: ICRC
Ladda ned bild

Om

Röda korset
Röda korset
Hornsgatan 54
11891 Stockholm

08-452 46 00http://www.rodakorset.se

Röda Korset finns över hela världen. Tack vare miljontals volontärer når vi fram till människor i kriser och katastrofer, även när det är svårt. Vi kämpar för att rädda liv och ge hopp, överallt och varje dag.

Följ Röda korset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Röda korset

Röda Korset levererar humanitär hjälp nära Bakhmut  22.3.2023 15:49:15 CET | Pressmeddelande

Internationella rödakorskommittén (ICRC) levererar välbehövligt humanitärt bistånd till Kostiantynivka och Chasiv Yar som ligger nära Bakhmut, där striderna har varit särskilt intensiva i flera veckor. En annan ICRC-konvoj nådde Selydove, en ort nära frontlinjen. När konvojen kom närmare Kostiantynivka, Chasiv Yar och Selydove blev omfattningen av förstörelsen i området uppenbar. Hem, sjukhus, skolor och infrastruktur har fått stora skador.

Stora civilsamhällesaktörer varnar: Barnfattigdomen ett akut problem15.3.2023 05:58:00 CET | Pressmeddelande

Svenska Röda Korset, Hyresgästföreningen, Rädda Barnen och Majblomman gör gemensam sak och arrangerar en temadag mot barnfattigdom. Idag den 15 mars möts civilsamhället och politiken på Kulturhuset i Stockholm för att diskutera det akuta läget för allt fler barn och barnfamiljer i Sverige. I samband med temadagen har våra organisationer tagit fram en ny SIFO-mätning. Siffrorna i undersökningen tala sitt tydliga språk: att många barnfamiljer har svårigheter med att tillgodose de mest grundläggande behoven.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum