Universitetssjukhuset ÖrebroUniversitetssjukhuset Örebro

Örebroare med på lista över världens mest framstående forskare

Dela

På listan med över 6 600 betydande forskare i världen är cirka 50 forskare från Sverige. En av dem är Magnus Unemo, molekylär mikrobiolog på Universitetssjukhuset Örebro och docent på Örebro universitet. ”Jag känner mig enormt hedrad att omnämnas på denna lista tillsammans med många mycket prominenta forskare i allehanda discipliner och från många länder globalt”, säger han.

Forskaren Magnus Unemo. Foto: Elin Abelson.
Forskaren Magnus Unemo. Foto: Elin Abelson.

Magnus Unemo är i fint sällskap på listan tillsammans med bland annat 24 Nobelpristagare. Årets pristagare i fysiologi eller medicin är två av dem. Forskarna som har kvalat in kommer från mer än 70 länder världen över.

Listan är sammanställd av företaget Clarivate och bygger på forskarnas publiceringar det senaste decenniet och hur stor påverkan de har haft inom sina olika forskningsfält.

Samarbetscenter med internationell spetsforskning

Magnus Unemo arbetar på laboratoriemedicinska kliniken och hans forskning, som han bedriver tillsammans med sina forskningskollegor, fokuserar på så kallade STI som betyder sexuellt överförbara infektioner, och framförallt gonorré.

– Jag leder ett WHO, Världshälsoorganisationen, samarbetscenter eller expertlaboratorium för dessa infektioner och bland många andra uppdrag så ska vi bedriva internationell spetsforskning, säger Magnus Unemo.

Detta WHO samarbetscenter är direkt kopplat till WHO:s högkvarter i Genevé i Schweiz. Mycket av forskningen handlar om antibiotikaresistens som gör att infektioner som gonorré har blivit mycket svårbehandlade, molekylära mekanismer för denna antibiotikaresistens samt att optimera nuvarande behandlingar samt hitta nya behandlingsalternativ.

– Men vi bedriver också många studier gällande epidemiologi, det vill säga där vi med hjälp av de senaste genetiska metoderna studerar hur dessa infektioner sprids nationellt liksom internationellt, berättar han.  

Forskningen har uppmärksammats mycket internationellt och forskargruppen har till exempel utfört pre-kliniska studier av de flesta nya behandlingsalternativ som har nått kliniska studier för behandling av gonorré.

– Vi är också med och leder den globala antibiotikaresistensövervakningen som WHO har för gonorré. Vårat uppdrag inkluderar att vi ska bistå WHO med spetsforskning och -utveckling gällande sexuellt överförbara infektioner, men även expertråd och vi ska också bistå andra länder med expertis. Avslutningsvis vill jag säga att det är mycket trevligt att kunna representera samt marknadsföra Örebro universitet och Universitetssjukhuset Örebro på detta sätt. Att vi finns med på listan visar på en fin och välfungerande miljö för forskning, utveckling och utbildning i Örebro, säger han.

Vid frågor kontakta
Magnus Unemo
Molekylär mikrobiolog
WHO Collaborating Centre for Gonorrhoea and other STIs
Laboratoriemedicinska kliniken, Universitetssjukhuset Örebro
Region Örebro län
Mail: magnus.unemo@regionorebrolan.se 
Mobil: 072 - 71 02 038

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Forskaren Magnus Unemo. Foto: Elin Abelson.
Forskaren Magnus Unemo. Foto: Elin Abelson.
Ladda ned bild
Magnus Unemo, molekylär mikrobiolog på Universitetssjukhuset Örebro och docent på Örebro universitet. Foto: Elin Abelson.
Magnus Unemo, molekylär mikrobiolog på Universitetssjukhuset Örebro och docent på Örebro universitet. Foto: Elin Abelson.
Ladda ned bild

Om

Universitetssjukhuset Örebro
Universitetssjukhuset Örebro
Södra Grev Rosengatan
701 85 Örebro

http://www.regionorebrolan.se/uso

Det personliga universitetssjukhuset

Som universitetssjukhus vill vi erbjuda våra patienter en modern och tillgänglig sjukvård på bästa möjliga vetenskapliga grund. Du som bor i Örebro län kan vara trygg i att ha tillgång till specialistsjukvård i din närhet. Flera specialiteter är uppmärksammade utanför landets gränser och forskning bedrivs inom många områden. USÖ har ca 550 vårdplatser och är ett av landets sju universitetssjukhus. Det är också en av länets största arbetsplatser med mer än 3 500 anställda.

Tillsammans med Örebro universitet utvecklar vi medicinsk forskning och utbildning. Samarbetet har bland annat lett till att en komplett läkarutbildning erbjuds i Örebro från och med 2011. Den nya läkarutbildningen medverkar till att lösa den nationella bristen på läkare och bidrar till att förbättra tillgängligheten i vården. För USÖ innebär läkarutbildningen stora möjligheter för fortsatt utveckling som universitetssjukhus, inte bara beträffande undervisning, utan också vad gäller forskning och högspecialiserad vård.

Följ Universitetssjukhuset Örebro

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Universitetssjukhuset Örebro

Örebroforskare visar att vården behöver bli bättre på att fånga upp äldres hjälpbehov29.6.2022 16:04:25 CEST | Pressmeddelande

För att minska återinskrivningar på sjukhus av våra äldre behöver arbetssättet inom hälso- och sjukvården förbättras. Det visar forskning från Universitetssjukhuset Örebro som arbetsterapeuten Marie Jönsson har gjort. ”Vi behöver kunna identifiera gruppen äldre med återinskrivning i ett tidigare skede oavsett vårdgivare och arbeta med mer förebyggande insatser”, säger hon.

Unik forskning förbättrar för patienter efter höftoperation3.5.2022 09:31:14 CEST | Pressmeddelande

Många som drabbas av en höftfraktur är äldre, sköra och multisjuka. Att behöva genomgå en operation innebär ett extra stresspåslag som kan vara tufft för en äldre person, vilket kan vara en förklaring till den höga dödligheten efter höftfrakturkirurgi. Forskaren Ahmad Mohammad Ismail visar i sina studier att betablockad tycks vara kopplat till en minskad risk för död efter operation.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum