Riksteatern

Örjan Andersson koreograferar Helene Billgrens konst i ny föreställning

Dela
För första gången arbetar koreografen Örjan Andersson med en bildkonstnär och för första gången arbetar Helene Billgren med dans. Resultatet är nya verket Promise land, en dansföreställning som skildrar en drömsk värld med mörk klangbotten och drastisk humor. Föreställningen är en samproduktion mellan Andersson Dance och Riksteatern. Urpremiär den 1 oktober i Stockholm.
Fotograf: Klara G.
Fotograf: Klara G.

Temat för föreställningen är drömmens absurda logik och Örjan och Helene säger sig vara inspirerade av surrealismen och dadaismen. Konstinriktningar som handlar om det ologiska och om spontana impulser som intellektet inte hunnit påverka.- Detta verk är fragmentariskt och vi pendlar mellan olika världar och uttryck. Alltifrån närhet, relationer, ömhet, irritation och humor. Hela skalan helt enkelt. Det är som en surrealistisk drömvärld där vi har en inneboende logik. Precis som i drömmen är det först när vi vaknar upp som vi upptäcker det galna och knäppa, säger Örjan Andersson, koreograf. Helene Billgren är en av Sveriges mest framstående konstnärer och var senast aktuell med en stor retrospektiv utställning på Liljevalchs Konsthall i Stockholm. I föreställningen tar hennes bildvärld plats i alltifrån scenografi, kostym och text vilket sedan gestaltas genom dansarna. - Jag har följt Helene Billgren i många år och det är otroligt spännande att få arbeta med henne på detta vis. Jag är intresserad av nya former och hybrider och att nu få göra scenkonst tillsammans med Helene känns spännande, fortsätter Örjan Andersson.På scen ser vi Jenny Nilson, tidigare premiärdansös vid Kungliga Baletten och Brittanie Brown, som närmast kommer från Skånes Dansteater. I dag är Örjan Andersson, med det egna kompaniet Andersson Dance, en av våra mest prisade koreografer med återkommande uppdrag både i Sverige och utomlands, främst för de stora scenerna. Promise land ingår i Riksteaterns nya satsning Koreografserien där vi möter hans koreografi i ett närmare, mindre format. Riksteatern och Andersson Dance har gemensamt satt samman rikstäckande turné som nu tar sin start på Dansens Hus i Stockholm. Senaste gången Andersson Dance och Riksteatern samarbetade blev resultatet “Goldberg Variations - Ternary patterns for insomnia” som efter premiären 2015 turnerade med Dansnät Sverige och sedan spelats runt om i hela världen, på bland annat The Kennedy Center i Washington och The Barbican Center i London. Premiär 1 oktober på Dansens Hus i Stockholm. Idé och koreografi Örjan Andersson Texter Helene Billgren Scenografi och kostym Helene Billgren Dansare Brittanie Brown, Jenny Nilson Dramaturgi Anna Berg Ljusdesign Luka Curk Ljuddesign Niklas Swanberg Maskör Anna Olofson Repititör Javier Perez Perez Foto Klara G, Johan Strindberg Föreställningen är en samproduktion mellan Riksteatern och Andersson Dance. Andersson Dance genomför sin verksamhet med stöd av Kulturrådet, Stockholms Stad och Region Stockholm För mer information samt turnéplan: riksteatern.se/promiseland Pressbilder finns på: mediabank.riksteatern.se/blog/tag/promise-land

Kontakter

För mer information: Anna Gerdin Press- och PR-ansvarig anna.gerdin@riksteatern.se Tel: 070- 528 991 5 Magnus Nordberg contact@anderssondance.com magnus@nordbergmovement.se tel. 070-4507060

Bilder

Fotograf: Klara G.
Fotograf: Klara G.
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Kristian Gidlunds ord blir teater27.3.2023 05:30:00 CEST | Pressmeddelande

Musikern, journalisten och författaren Kristian Gidlunds ord får för första gången liv på scenen. Föreställningen bygger på den uppmärksammade blogg Kristian Gidlund skrev från det att han drabbats av obotlig cancer 2011 fram till sin död 2013. Tio år senare blir hans texter till en pjäs i regi av Johan Paus. På scen står skådespelaren Razmus Nyström tillsammans med musikern Mats Björke som även var tidigare medlem i hyllade bandet Mando Diao.

Power! Döv-communityts superstjärnor gör tabufylld performanceföreställning13.3.2023 05:00:00 CET | Pressmeddelande

Med poesi, dans och visuell storytelling skärskådar tvillingsystrarna Jamila och Amina Quahid normer och tabun i en föreställning om att leva upp till förväntningar och att våga göra det oväntade. Jamila och Amina Ouahid är världskända inom döv-communityt för sitt speciella och starka uttryck. I vår står de på scen i föreställningen Power i regi av Mindy Drapsa. Urpremiär 16 mars.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum