Diakonia

Orkanen Iota slår till – Diakonia på plats i Nicaragua och Honduras

Dela

Orkanen Iota slår till i Centralamerika. Biståndsorganisationen Diakonia är på plats i Nicaragua och Honduras och tillsammans med lokala samarbetsorganisationer bistår de behövande med akuta förnödenheter. Därutöver görs insatser för att evakuera drabbade och sprida information på flera språk.

Knappt två veckor har gått sedan orkanen Eta slog till med full kraft i Centralamerika, och översvämningar och jordskred fortsätter att drabba stora delar av regionen. Situationen är minst sagt redan förödande när ännu en kraftfull orkan nu slår till i Honduras och Nicaragua.

Tillsammans med lokala samarbetsorganisationer på plats har Diakonia redan påbörjat humanitära insatser för att hjälpa de drabbade. Och nu förbereds nya insatser för att minska lindadet.

– Situationen är redan katastrofal. Många har förlorat allt och har inget hem att återvända till. Vi är rädda, men vi måste fortsätta skydda de allra mest utsatta människorna, säger Reina Rivera, landchef för Diakonia i Honduras.  

Konsekvenserna av ytterligare en orkan beräknas bli enorma. Dessutom riskerar smittspridningen av coronaviruset att förvärras i samband med att kraftfulla orkaner fortsätter att svepa in över området. De omfattande översvämningarna förvärrar den pågående hälsokrisen.

– Våra lokala samarbetsorganisationer är rustade för att bistå med akuta förnödenheter så som hygienartiklar och kläder samt arbetar med evakuering av drabbade. Vi är där för de allra mest utsatta och stödjer bland annat hjälpcenter för ensamstående kvinnor, säger Ulrika Urey, regionchef för Diakonia i Latinamerika.

Ställer om arbetet

Årets orkansäsong är den värsta på länge. Orkanen Iota som nu drar in mot land klassas som en kategori 5-orkan och blir den 30:e namngivna stormen i Centralamerika för säsongen. Aldrig förr har så många namngivna tropiska stormar härjat över Atlanten under en och samma säsong.

– Vi har fått ställa om vårt arbete snabbt. Tack vare att våra samarbetsorganisationer har erfarenhet av att arbeta i krissituationer har vi effektivt kunnat identifiera och kartlägga nödvändiga humanitära insatser som svarar på akuta behov hos den lokala befolkningen, säger Julle Bergenholtz-Foglander, humanitär rådgivare på Diakonia.

Behoven är enorma. Diakonias samarbetspartner Centro Humboldt i Nicaragua har under de senaste veckorna analyserat väderförhållandena och spridit viktig information på flera olika ursprungsspråk. Arbetet gör stor skillnad för de människor som nu står utan det allra mest grundläggande för att överleva denna kris. Den akuta hjälpen är avgörande.  

Nyckelord

Kontakter

Moa Haeggblom, pressekreterare på Diakonia:
moa.haeggblom@diakonia.se, Telefon: +46 (0) 73 517 50 77

Julle Bergenholtz-Foglander, humanitär rådgivare på Diakonia: julle.bergenholtzfoglander@diakonia.se, Telefon: +46 (0) 8-453 68 44

Ulrika Urey, regionchef för Diakonia i Latinamerika:
ulrika.urey@diakonia.se, Telefon: +57 322 749 14 29

Länkar

Om

Diakonia
Diakonia
Gustavslundsvägen 18, Alviks torg
16714 Bromma

https://www.diakonia.se/

Diakonia är en biståndsorganisation som bärs av kristna värderingar och arbetar tillsammans med lokala samarbetsorganisationer för en varaktig förändring för de mest utsatta människorna i världen.

Följ Diakonia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Diakonia

Podd#3. Business as usual?14.4.2021 12:35:57 CEST | Pressmeddelande

Inom kort ska EU ta fram den lag som ska få företag verksamma inom unionen att ta ansvar för sin påverkan på miljön och på mänskliga rättigheter. För att vara bättre än dagens frivilliga riktlinjer måste lagen innehålla både sanktioner och gottgörelse – företag som bryter mot lagen måste straffas och åläggas att ersätta de som har drabbats. Varför många företagare, och inte minst investerare, stödjer en sån lag hör ni om i detta poddavsnitt. Men en lag räcker inte i sig. Ska vi nå FN:s hållbarhetsmål 2030 behöver företagen parallellt jobba hållbart och långsiktigt, något som i ljuset av pandemin blivit allt tydligare.

Podd#2. I vägen för företagsjättar – om företag och mänskliga rättigheter18.3.2021 11:50:02 CET | Pressmeddelande

Allt fler attackeras när de protesterar mot att företag förstör deras närmiljö och riskerar deras liv och hälsa. Man hade ju kunnat tro att svenska företag skulle vara bäst i klassen, men granskningar visar att de inte gör tillräckligt för att försäkra sig om att verksamheten inte påverkar människor och miljö negativt. Vad krävs för att företag ska respektera mänskliga rättigheter? Hör människorättsjuristen Parul Sharma, Diakonias policyrådgivare Åsa Beckius och Malena Wåhlin från Swedwatch i ett samtal om företags ansvar.

Ny podd #1: Att stjäla från de fattiga15.2.2021 12:09:47 CET | Pressmeddelande

När pengar som skulle ha använts till fler lärare i skolan, minskade sjukvårdsköer och andra grundläggande samhällstjänster hamnar i skatteparadis, drabbas vi alla. Men hårdast drabbas de som redan lever under orättvisa förhållanden i utvecklingsländer. Och bland dem särskilt flickor och kvinnor, som är de som oftast stannar hemma för ta hand om sjuka, barn och gamla. Det första avsnittet i Diakonias nya biståndspodd handlar om den globala skatteflykten.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum