Diakonia

Orkanen Iota slår till – Diakonia på plats i Nicaragua och Honduras

Dela
Orkanen Iota slår till i Centralamerika. Biståndsorganisationen Diakonia är på plats i Nicaragua och Honduras och tillsammans med lokala samarbetsorganisationer bistår de behövande med akuta förnödenheter. Därutöver görs insatser för att evakuera drabbade och sprida information på flera språk.

Knappt två veckor har gått sedan orkanen Eta slog till med full kraft i Centralamerika, och översvämningar och jordskred fortsätter att drabba stora delar av regionen. Situationen är minst sagt redan förödande när ännu en kraftfull orkan nu slår till i Honduras och Nicaragua.

Tillsammans med lokala samarbetsorganisationer på plats har Diakonia redan påbörjat humanitära insatser för att hjälpa de drabbade. Och nu förbereds nya insatser för att minska lindadet.

– Situationen är redan katastrofal. Många har förlorat allt och har inget hem att återvända till. Vi är rädda, men vi måste fortsätta skydda de allra mest utsatta människorna, säger Reina Rivera, landchef för Diakonia i Honduras.  

Konsekvenserna av ytterligare en orkan beräknas bli enorma. Dessutom riskerar smittspridningen av coronaviruset att förvärras i samband med att kraftfulla orkaner fortsätter att svepa in över området. De omfattande översvämningarna förvärrar den pågående hälsokrisen.

– Våra lokala samarbetsorganisationer är rustade för att bistå med akuta förnödenheter så som hygienartiklar och kläder samt arbetar med evakuering av drabbade. Vi är där för de allra mest utsatta och stödjer bland annat hjälpcenter för ensamstående kvinnor, säger Ulrika Urey, regionchef för Diakonia i Latinamerika.

Ställer om arbetet

Årets orkansäsong är den värsta på länge. Orkanen Iota som nu drar in mot land klassas som en kategori 5-orkan och blir den 30:e namngivna stormen i Centralamerika för säsongen. Aldrig förr har så många namngivna tropiska stormar härjat över Atlanten under en och samma säsong.

– Vi har fått ställa om vårt arbete snabbt. Tack vare att våra samarbetsorganisationer har erfarenhet av att arbeta i krissituationer har vi effektivt kunnat identifiera och kartlägga nödvändiga humanitära insatser som svarar på akuta behov hos den lokala befolkningen, säger Julle Bergenholtz-Foglander, humanitär rådgivare på Diakonia.

Behoven är enorma. Diakonias samarbetspartner Centro Humboldt i Nicaragua har under de senaste veckorna analyserat väderförhållandena och spridit viktig information på flera olika ursprungsspråk. Arbetet gör stor skillnad för de människor som nu står utan det allra mest grundläggande för att överleva denna kris. Den akuta hjälpen är avgörande.  

Nyckelord

Kontakter

Moa Haeggblom, pressekreterare på Diakonia:
moa.haeggblom@diakonia.se, Telefon: +46 (0) 73 517 50 77


Julle Bergenholtz-Foglander, humanitär rådgivare på Diakonia: julle.bergenholtzfoglander@diakonia.se, Telefon: +46 (0) 8-453 68 44


Ulrika Urey, regionchef för Diakonia i Latinamerika:
ulrika.urey@diakonia.se, Telefon: +57 322 749 14 29

Länkar

Om

Diakonia
Diakonia
Gustavslundsvägen 18, Alviks torg
16714 Bromma

https://www.diakonia.se/

Diakonia är en biståndsorganisation som bärs av kristna värderingar och arbetar tillsammans med lokala samarbetsorganisationer för en varaktig förändring för de mest utsatta människorna i världen.

Följ Diakonia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Diakonia

Diakonia deltar i samtal i Uppsala om vart biståndsviljan är på väg6.2.2023 12:34:56 CET | Pressmeddelande

Efter en polariserad debatt där biståndets nivå ifrågasatts i grunden, överger den nya regeringen Sveriges åtagande att avsätta en procent av Sveriges välstånd till internationellt bistånd. Med den nya biståndspolitiken rycker regeringen undan mattan för viktig verksamhet, både i Sverige och i andra länder. På torsdag deltar Mattias Brunander, tillförordnad generalsekreterare på Diakonia, i ett samtal om biståndsviljan i Sverige.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum