Umeå kommun

Orosanmälan vid köp av sexuella tjänster

Dela

Individ- och familjenämnden vill att Polis och socialtjänst ska göra en obligatorisk orosanmälan vid sexköp. Nu ska möjligheterna till en gemensam rutin för det undersökas. Syftet är att ta reda på om det finns risker för barn i de familjer där vuxna som blir skyldiga till sexköp finns.

Idag finns inget som reglerar att brottet köp av sexuell tjänst ska leda till orosanmälan vid första tillfället. Istället finns många exempel på hur personer återkommande döms för sexköp men där det inte leder till orosanmälan.

- Den som köper sexuella tjänster i Umeå ska veta att åker du dit så kommer socialtjänsten från första tillfället utreda hur din familjesituation ser ut. Vi behöver säkerställa att barnen har en trygg uppväxt när det finns vuxna som är beredd att nyttja människor som kan vara fast i människohandel. Människohandel är ett brott som kan ge 10 års fängelse och sexhandelns kunder möjliggör detta genom sin efterfrågan säger Andreas Lundgren (S), ordförande i individ- och familjenämnden, Umeå kommun.

- Det är viktigt från vår sida att nämnden är enig i syftet med en eventuell orosanmälan, vad den innebär samt för vem och vilka den orosanmälan ska göra nytta för. Det finns en del frågetecken. Nu får vi se vad utredningen visar och agera därefter, säger Hanna Lundin Jernberg (L), ersättare, individ- och familjenämnden.

- Nu ska vi utreda det här noggrant men finns inga hinder så kommer Umeå bli första kommun att markera hur allvarligt vi ser på sexhandeln genom att omedelbart inleda utredning så att vi vet att barnen i familjen har det tryggt avslutar Andreas Lundgren (S), ordförande i individ- och familjenämnden, Umeå kommun.

Mer information:

Andreas Lundgren (S)
ordförande
individ- och familjenämnden
Umeå kommun
070-330 63 24
andreas.lundgren@umea.se

Hanna Lundin Jernberg (L)
ersättare
individ- och familjenämnden
Umeå kommun
070-206 70 81
hanna.lundinjernberg@umea.se

Nyckelord

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum