Myndigheten för press, radio och tv

Osakliga inslag i Morgonstudion fälls

Dela

Granskningsnämnden fäller inslag om en demonstration som sändes i SVT:s Morgonstudion i december förra året.

I inslagen uppgavs felaktigt att demonstranter hade gripits i San Diego på grund av att de inte tyckte som USA:s president – när de i själva verket greps på grund av intrång och övergrepp på tjänsteman. SVT sände dagen efter en rättelse för att korrigera felaktigheten, men nämnden bedömer att rättelsen inte tillräckligt klargjorde vad som blivit fel i de ursprungliga sändningarna. SVT har därför inte följt bestämmelsen om beriktigande och inslagen strider mot kravet på saklighet (beslut 18/04347).

Andra avgöranden

  • Ett inslag i Vintermagasinet i SVT1 fälls för otillbörligt gynnande. Nämnden beslutar att ansöka hos domstol om att SVT ska påföras en avgift om 50 000 kronor för överträdelsen (19/00286).
  • Dokumentären Dokument inifrån: Den stora sjukhusstriden i SVT1 om centraliseringen av högspecialiserad vård frias i fråga om opartiskhet och saklighet (18/01919).

Ovanstående beslut finns att läsa på vår webbplats, www.mprt.se.

För mer information kontakta;
Maria Bergerlind Dierauer, 08-580 070 17

Om

Myndigheten för press, radio och tv
Myndigheten för press, radio och tv
Kabyssgatan 4D
120 30 Stockholm

08-580 070 00https://www.mprt.se/

Myndigheten för press, radio och tv tillhör Kulturdepartementets ansvarsområden. Vi arbetar för yttrandefrihet samt stödjer möjligheterna till mångfald och tillgänglighet inom press, radio och tv.

Följ Myndigheten för press, radio och tv

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Myndigheten för press, radio och tv

Myndigheten för press, radio och tv medverkar i den nationella satsningen Demokratin 100 år16.4.2021 11:00:00 CEST | Pressmeddelande

Med anledning av att demokratin i Sverige fyller 100 år skriver Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) nu på Deklarationen för en stark demokrati i dialog med kommittén Demokratin 100 år. Myndigheten kommer att genomföra en rad olika kunskapshöjande insatser och aktiviteter. Syftet är att stärka demokratin genom att verka utifrån de mediepolitiska målen; att stödja yttrandefrihet, mångfald, massmediernas oberoende och tillgänglighet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum