Myndigheten för press, radio och tv

Osakliga inslag i Morgonstudion fälls

Dela

Granskningsnämnden fäller inslag om en demonstration som sändes i SVT:s Morgonstudion i december förra året.

I inslagen uppgavs felaktigt att demonstranter hade gripits i San Diego på grund av att de inte tyckte som USA:s president – när de i själva verket greps på grund av intrång och övergrepp på tjänsteman. SVT sände dagen efter en rättelse för att korrigera felaktigheten, men nämnden bedömer att rättelsen inte tillräckligt klargjorde vad som blivit fel i de ursprungliga sändningarna. SVT har därför inte följt bestämmelsen om beriktigande och inslagen strider mot kravet på saklighet (beslut 18/04347).

Andra avgöranden

  • Ett inslag i Vintermagasinet i SVT1 fälls för otillbörligt gynnande. Nämnden beslutar att ansöka hos domstol om att SVT ska påföras en avgift om 50 000 kronor för överträdelsen (19/00286).
  • Dokumentären Dokument inifrån: Den stora sjukhusstriden i SVT1 om centraliseringen av högspecialiserad vård frias i fråga om opartiskhet och saklighet (18/01919).

Ovanstående beslut finns att läsa på vår webbplats, www.mprt.se.

För mer information kontakta;
Maria Bergerlind Dierauer, 08-580 070 17

Om

Myndigheten för press, radio och tv
Myndigheten för press, radio och tv
Kabyssgatan 4D
120 30 Stockholm

08-580 070 00https://www.mprt.se/

Myndigheten för press, radio och tv tillhör Kulturdepartementets ansvarsområden. Vi arbetar för yttrandefrihet samt stödjer möjligheterna till mångfald och tillgänglighet inom press, radio och tv.

Följ Myndigheten för press, radio och tv

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Myndigheten för press, radio och tv

Nu öppnar MPRT ansökan om driftsstöd och stöd för distribution av nyhetstidningar vid varannandagsutdelning av post15.9.2022 12:30:18 CEST | Pressmeddelande

MPRT öppnar nu den årliga ansökan om driftsstöd för 2023. Driftsstödet kan lämnas för utgivning av dagstidningar. Samtidigt öppnar även ansökan om stöd för distribution av tidningar vid varannandagsutdelning av post för 2022. Nytt för i år är att det går att söka stöd för distributionskostnader upp till fem dagar i veckan.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum