Över 200 ansökningar om stöd för lokal journalistik 2022
För drygt en vecka sedan stängde årets ansökan för stöd för lokal journalistik. I år fick MPRT in 218 ansökningar och summan för de sökta stöden landade på cirka 260 miljoner kronor. Då mediestödsnämnden endast har drygt 80 miljoner kronor att fördela för stödet så kommer nämnden att behöva prioritera bland ansökningarna.
Stödet för lokal journalistik kallas ibland även för ”vita fläckar-stödet”. Syftet är att stödja insatser för journalistisk bevakning i svagt bevakade områden runt om i landet, så kallade vita fläckar.
- Vi är glada över att det finns ett så stort intresse för vita fläckar-stödet eftersom vi ser att det gör direkt nytta för lokaljournalistiken och bevakningen av kommunerna runt om i landet, säger Charlotte Ingvar-Nilsson, generaldirektör vid MPRT.
Årets ansökningar i korthet
Sedan 2021 kan nämnden bevilja stöd över flera år, som högst tre år.
- 142 av årets ansökningar är från medier som förra året beviljades stöd för samma insats 2021. Det totala sökta beloppet för dessa medier är i år cirka 170 miljoner kronor.
- 76 av årets ansökningar gäller nya insatser som inte har beviljats stöd för lokal journalistik tidigare. Det totala sökta beloppet för dessa medier är cirka 90 miljoner kronor.
- Sedan tidigare har 93 insatser stöd för 2022 genom beslut som fattades förra året.
Mediestödsnämnden fördelar stödet utifrån områdets förutsättningar, insatsens karaktär och aktörens långsiktighet i området. Fördelningen av årets stöd kommer att hanteras av mediestödsnämnden vid ett sammanträde i juni.
Bakgrund
Stöd för lokal journalistik är en del av mediestödsförordningen (2018:2053). Stödet kan sökas av allmänna nyhetsmedier som planerar att starta, utöka eller upprätthålla den journalistiska bevakningen i svagt bevakade områden. Ett område utgörs i första hand av en kommun men kan också vara en del av en kommun eller flera närliggande kommuner. Nämnden kan bevilja stöd upp till två miljoner kronor för en insats och per kalenderår.
Nyckelord
Kontakter
Vid frågor kontakta:
Kajsa Rohdin
08-580 070 42
Dokument
Länkar
Om
Myndigheten för press, radio och tv tillhör Kulturdepartementets ansvarsområden. Vi arbetar för yttrandefrihet samt stödjer möjligheterna till mångfald och tillgänglighet inom press, radio och tv.
Följ Myndigheten för press, radio och tv
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Myndigheten för press, radio och tv
SVT fälls för sakfel i program om skogen9.5.2022 15:31:48 CEST | Pressmeddelande
Granskningsnämnden har prövat flera program och inslag i SVT om den svenska skogen och skogsbruket. De strider inte mot kravet på opartiskhet och frias i huvudsak i fråga om saklighet. SVT fälls dock för tre sakfel.
Nu kan nyhetsmedier söka redaktionsstöd2.5.2022 10:29:53 CEST | Pressmeddelande
Nu öppnar årets ansökningsomgång för redaktionsstöd till allmänna nyhetsmedier. Stödet fördelas i mån av tillgång till medier senare i år.
TV4 fälls för inslag om ryska landstigningsfartyg28.3.2022 11:29:46 CEST | Pressmeddelande
Granskningsnämnden fäller ett inslag i TV4Nyheterna om ryska landstigningsfartyg. Inslaget strider mot kravet på saklighet (22/00160).
TV4 Film fälls – visade film med sexuella scener på dagtid14.3.2022 11:23:38 CET | Pressmeddelande
Vid granskningsnämndens senaste sammanträde behandlades bland annat flera ärenden som rörde bestämmelsen om mediets genomslagskraft. Nämnden fäller i ett av dessa fall TV4 Film för att ha visat en film med sexuella scener för tidigt på dagen.
SVT fälls för dokumentär om kontroversiell diagnos28.2.2022 11:25:32 CET | Pressmeddelande
Granskningsnämnden för radio och tv fäller SVT:s dokumentär Dox: Fästingkriget som sändes förra året. Dokumentären handlade om en dokumentärfilmares personliga kamp för att bota vad han upplevde som kronisk borrelia. Programmet strider mot kravet på opartiskhet (21/03975).
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum