Tullverket

Över 300 kilo cannabis gömt i golvet på lastbil

Dela

Tre män åtalas idag för inblandning i en narkotikahärva där 308 kilo cannabis smugglades in via Trelleborgs hamn. En av de åtalade männen är en hamnarbetare som misstänks ha försökt hjälpa en chaufför att undgå Tullverkets kontroll. En internationell kriminell gruppering med förgreningar till Litauen misstänks ligga bakom smugglingen.

- Det här är ett av de största cannabisbeslagen vi har gjort. Trots att ligan hade en misstänkt medbrottsling i hamnen kunde vi komma åt dem. Genom gediget underrättelsearbete, omfattande spaning och användning av hemliga tvångsmedel nystade vi upp härvan säger Erik Friberg, biträdande enhetschef på Tullverkets kriminalavdelning.

Lastbilen dirigeras av hamnarbetare

Den 21 maj ankommer en lastbil som misstänks vara inblandad i smuggling med färjan från Litauen. Tullkriminalens spanare är då redan på plats i hamnen. När lastbilen rullar av färjan dirigeras den av en hamnarbetare till en plats där den blir stående i två timmar. Först när Tullverkets skanner som röntgar fordon lämnar hamnen börjar lastbilen röra på sig. En kontroll av lastbilens fordonshandlingar görs. Därefter låter Tullverket den åka vidare under spaning. Allt för att även kunna slå till mot nästa smugglingsled.

Färden går norrut

Chauffören kör till Småland där han lossar legal last. Dagen efter kör han till Västra Ingelstad där han parkerar vid ett lager. En timme går utan att det sker någon lossning eller lastning. Dock iakttar Tullverkets spanare två andra personer på platsen. Senare visar det sig att en av dem kommer att misstänkas för inblandning. Under fortsatt spaning kör chauffören vidare till Svedala där han parkerar. Då bestämmer sig Tullverket för att ingripa.

- När vår personal bryter upp golvet i lastbilen visar det sig vara fullpackat med cannabisharts, totalt 308 kilo. Vi griper chauffören men fallet är långt ifrån slut för oss där. Vi ville verkligen gå till botten med misstankarna mot en av personerna som arbetade i hamnen. En hamnanställd som är inblandad i smuggling kan ställa till med stor skada i vårt arbete, säger Erik Friberg.

Fler misstänkta grips

22 juni grips ytterligare två personer som identifierats i spaningsarbetet och husrannsakan genomförs. När hamnarbetaren grips påträffades patroner. Han åtalas även för vapenbrott. Personen som spanarna såg vid lagret i Västra Ingelstad grips samma dag.

Smugglarna använde krypterad app

Ett av de beslag som säkras är en telefon. I den finns en krypterad app som Tullkriminalens IT-forensiker lyckas knäcka. Informationen i appen visar att chauffören blivit styrd under smugglingen, bland annat att han fått information om vilken person i hamnen som skulle kontaktas.

Förgreningar till Litauen

Tre män åtalas idag vid Ystad tingsrätt. De åtalade är en litauisk medborgare född 1978, en syrisk medborgare boende i Sverige, född 1997 och en svensk medborgare född 1996 (hamnarbetaren). Tullverket har samverkat med litauiska myndigheter som driver en utredning mot tre personer som frihetsberövats i Litauen med koppling till samma kriminella gruppering.

Ytterligare tillslag mot kolonistuga

Under spaningsarbetet framkom att det fanns kopplingar till en kolonistuga i Trelleborg. När den kontrollerade den 22 juni påträffades över sex kilo cannabis, över 1000 tramadoltabletter och drygt 55 gram kokain. För detta åtalas en fjärde man född 1990 för grovt narkotikabrott.

För mer information, bilder och film kontakta: Tullverkets presstjänst, 0771-450 590

Tipsa Tullverket om smuggling på tipstelefonen: 90 114

Nyckelord

Bilder

Om

Tullverket
Tullverket
Huvudkontor: Tegeluddsvägen 100, Stockholm


0771-450 590https://www.tullverket.se/sv/

Tullverket är en statlig myndighet som kontrollerar flödet av varor över Sveriges gränser. Med visionen att bara godkända varor ska passera gränsen hindrar vi olagliga varor från att komma in i landet och bidrar till ett tryggare samhälle. Vi förenklar handeln med andra länder och lägger grunden till ökad tillväxt och konkurrens på lika villkor. Tullverket, som grundades 1636, har i dag cirka 2 300 anställda och leds av generaltulldirektör Charlotte Svensson. 

Följ Tullverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tullverket

Omfattande fusk med e-cigaretter9.6.2022 07:30:00 CEST | Pressmeddelande

Importen av e-cigaretter ökar och nu larmar Tullverket för ett omfattande fusk. Företag försöker undkomma skatt genom att uppge lägre nikotinhalt eller helt enkelt hävda att e-cigaretterna inte innehåller nikotin. Privatpersoner beställer e-cigaretter på nätet som förutom höga nikotinhalter även kan innehålla cannabis. Tullverkets underrättelsetjänst varnar också för att e-cigaretter kan säljas till minderåriga.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum