Över 5 miljoner kronor till skolornas internationalisering
Skolor och förskolor har möjlighet att söka bidrag från EU:s utbildningsprogram Erasmus+ och Atlas med syfte att höja skolpersonalens kompetens. Det kan göras genom jobbskuggning, kurser utomlands, samarbete med andra skolor och yrkespraktik. I år har de valda projekten, som sträcker sig över flera års tid, beviljats medel på drygt fem miljoner kronor. Pengarna täcker kostnader för framtagning av metodmaterial, kompetensutveckling, omvärldsanalys och inte minst elevutbyten.
Internationalisering är ett värdefullt inslag i skolornas utvecklingsarbete samtidigt som det rustar eleverna för framtida kompetenskrav.
– Vid sidan av redan pågående samarbetsprojekt inom vilka vi skickar elever, har vi i år sökt och beviljats medel för att skicka lärare på jobbskuggning under 2 år. Vi kände både ett behov att stärka lärares färdigheter och kvalifikationer samt ge nya arbetssätt och verktyg. I det långa perspektivet handlar det förstås om ökad måluppfyllelse för våra elever, säger Per Norberg, internationell samordnare på Kungsgårdsgymnasiet.
För att uppmärksamma det arbete som läggs ner på att söka extern finansiering och genomföra projekt har en ny utmärkelse instiftats som kommer att delas ut av kommunfullmäktiges ordförande Olle Vikmång fredagen den 29 november. Utmärkelsen, i form av ett diplom, delas ut till alla nya projekt som startat under året och är tänkt att vara ett erkännande och synliggörande av internationell samverkan.
Media är välkommen att delta vid ceremonin den 29 november, klockan 14.00-16.00, i St: Olofssalen i Rådhuset.
Ceremonin sker inom ramen för årets Globala veckor.
Utbildningsverksamheter som beviljats medel inom Erasmus+ KA1 och KA2 samt Atlas Partnerskap är:
- Förskolorna Diamanten, Önskeringen och Svanen tillsammans med Utbildningskontoret som i projektet #comake samarbetar med förskolor och skolhuvudmän i Storbritannien, Nederländerna, Finland och Danmark för att utbyta erfarenheter kring förskolans digitalisering och fortbilda förskollärare inom datalogiskt tänkande och digital kompetens i förskolan
- Matteusskolan (årskurs F-6) som under 2019 fått medel för att samarbeta kring goda undervisningsmetoder med den indiska skolan Silver Oaks International School i Hyderabad,
- Kungsgårdsgymnasiet som beviljats medel för att kompetensutveckla personal genom jobbskuggning i Österrike, Norge, Portugal, Spanien och Italien. Projektet vilar på identifierade behov kring att stärka lärares färdigheter och kvalifikationer samt ge nya arbetssätt och verktyg.
- De Geergymnasiet som beviljats medel för praktik och partnerskapsarbete med flera skolor, restauranger och hotell i Sydafrika samt med skolor i Kenya
- Second Chance School, Bråvallagymnasiet som fått medel för att under två år skicka elever och lärare på yrkespraktik respektive jobbskuggning till Danmark och Storbritannien.
- Bråvallagymnasiet som beviljats medel för elever vid Bygg och Anläggning, VVS, Fordonsteknik och El för tre veckors praktik i Frankrike, Tyskland eller Spanien. Under tiden får yrkeslärare möjlighet att jobbskugga europeiska kollegor i syfte för att höja kvalitén på den egna undervisningen.
- Lärlingsgymnasiet som beviljats medel för elever från Hotell och Turism för drygt två veckors praktik på Mallorca. Skolan har även beviljats medel för jobbskuggning för yrkeslärare till bland annat Spanien och Kroatien i syfte att höja kvalitén på den egna undervisningen.
- Komvux som har beviljats medel för jobbskuggning och kurser i Italien, Malta, Kroatien, Spanien, Portugal, Norge, Danmark, Finland, Rumänien syfte att stärka den digitala kompetensen hos både personal och elever.
- FoU, Utbildningskontoret som beviljat medel att koordineraprojektet Empower2learn, ett samarbete mellan universitet och skolhuvudmän i Sverige, Storbritannien, Nederländerna och Belgien kring flexibelt lärande och hur man på bästa sätt kan kompetensutveckla lärare att nyttja digitala verktyg som främjar alla elevers kunskapsutveckling.
- Under året har även lärare från Borgsmoskolan, Lärlingsgymnasiet, De Geergymnasiet och Komvux beviljats externa medel för förberedande besök inför framtida ansökningar.
Läs mer om pågående internationella projekt och om programmen via länkarna nedan.
Kontakt:
Katarina Sperling
Titel: internationell projektsamordnare, utbildningskontoret
Telefon: 073-020 27 34
______________________________________________________________________
Avsändare: Fanny Miles, presskommunikatör
Telefon: 072-584 55 69
Bilder
Länkar
Om
Följ Norrköpings kommun
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun
Visualisering visar hur Norrköping utvecklas med Ostlänken18.11.2024 13:29:18 CET | Pressmeddelande
I dag, den 18 november, startar samrådsperioden för Ostlänken i Norrköping. Nu kan Norrköpingsbor, företagare och andra intressenter tycka till om planerna för Ostlänken och den nya centralstationen. Genom utställningen Visual citys 3D-modell, film och informationskvällar kan besökarna upptäcka framtidens Norrköping.
Pressinbjudan: Samråd och utställning om Ostlänken14.11.2024 10:08:14 CET | Pressmeddelande
Måndag den 18 november börjar samrådsperioden, då Norrköpings invånare och andra intressenter kan ge sina synpunkter om planerna för Ostlänken och nya centralstationen i Norrköping. Samma dag öppnar en utställning om Ostlänken på Visualiseringscenter C där besökare kan del av information om Ostlänken, stadsutvecklingen och visionen av det nya planerade stationsområdet.
Beslut på utbildningsnämndens sammanträde 13 november13.11.2024 16:16:41 CET | Pressmeddelande
Under onsdagens sammanträde beslutade utbildningsnämnden att behålla Vångaskolan och avvakta med en sammanslagning av Lindöskolan och Bråviksskolan. Nämnden beslutade också att en flytt av Dagsbergsskolan ska göras senast höstterminen 2025, på grund av inomhusmiljöproblem i skolans lokaler. Förslag om förändringar inom kvälls-, natt- och helgomsorgens organisation ska utredas vidare.
Vård- och omsorgsnämnden fortsätter arbetet för att införa LOV inom daglig verksamhet13.11.2024 15:08:53 CET | Pressmeddelande
Vård- och omsorgsnämnden beslutade vid sitt sammanträde den 13 november att föreslå kommunfullmäktige att införa lagen om valfrihet (LOV) inom daglig verksamhet. Förslaget innebär att all verksamhet ska ingå i ett valfrihetssystem och att det införs 1 maj 2026.
Satsning på nattomsorg och förändringar i grundskolans organisation6.11.2024 16:40:18 CET | Pressmeddelande
På utbildningsnämndens möte den 13 november presenteras förslag om förändringar inom nattomsorgen och grundskolan.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum