Över hälften vill att AP-fonderna slutar investera i fossila bolag
– Det här bekräftar vad vi länge har trott. Svenska folket vill inte att deras pensionspengar ska investeras i verksamhet som eldar på klimatkrisen, utan i verksamhet som försöker lösa den, säger Karin Lexén, Naturskyddsföreningens generalsekreterare.
Undersökningen från Kantar Sifo visar att drygt varannan person, 51 procent, anser att AP-fonderna ska sluta investera i kol-, olje- och gasbolag. Ungefär var fjärde svarar vet inte, medan en dryg fjärdedel stödjer investeringarna. Kvinnor anser i högre utsträckning än män att AP-fonderna ska sluta investera våra pensionspengar i fossila bolag.
Undersökningen visar också att två av tre, 67 procent, tycker det är mycket eller ganska viktigt att deras egna pensionspengar investeras klimatmässigt hållbart.
– Det här är en tydlig signal från svenska folket. Genom att överge fossila bolag och i stället satsa mer på klimatsmarta investeringar kan AP-fonderna bli ett föredöme i omställningen och visa vägen för resten av finansbranschen, säger Karin Lexén.
AP-fonderna har gjort framsteg under 2020 och minskat sina innehav i fossila bolag, men mycket arbete återstår. Naturskyddsföreningens rapport ”Våra fossila pensioner” som släpptes i början av mars 2021 visar att fonderna fortfarande har investeringar värda 15,7 miljarder kronor i 66 av världens 200 största kol-, olje- och gasbolag. Om AP-fondernas andelar av dessa bolags fossila reserver förbränns skulle det motsvara mer än hela Sveriges årliga utsläpp.
Läs mer om vad svenska pensionspengar bidrar till att finansiera här >>
Om undersökningen:
Undersökningen genomfördes av Kantar Sifo och bygger på 1 525 intervjuer bland svenska allmänheten och är riksrepresentativ. Datainsamlingen genomfördes i Kantar Sifos slumpmässigt rekryterade webbpanel under perioden 11–13 februari 2021.
Två frågor ställdes i undersökningen:
1. De statliga AP-fonderna förvaltar våra gemensamma pensionspengar. Anser du att AP-fonderna ska sluta investera i kol-, olje- och gasbolag?
Ja: 51 %
Nej: 26 %
Vet ej: 23 %
2. Hur viktigt eller oviktigt är det för dig att dina pensionspengar investeras klimatmässigt hållbart?
Mycket viktigt: 25 %
Ganska viktigt: 42 %
Ganska oviktigt: 20 %
Mycket oviktigt: 7 %
Vet ej: 6 %
Nyckelord
Kontakter
Lisa PerssonPressekreterare
Tel:070-916 41 79lisa.persson@naturskyddsforeningen.seBilder
Om
Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljöorganisation och en folkrörelse som sedan 1909 står upp för naturen.
Vi sprider kunskap, bildar opinion och påverkar beslutsfattare – lokalt, nationellt och globalt.
Klimat, skog, jordbruk, miljögifter, vatten, hav och hållbar konsumtion är våra viktigaste arbetsområden. Bra Miljöval är vår miljömärkning och Sveriges Natur vår medlemstidning.
Följ Naturskyddsföreningen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen
Ny rapport: Rättvis klimatomställning i praktiken18.11.2024 15:53:07 CET | Pressmeddelande
För att klimatomställningen ska bli rättvis måste de höginkomsttagare som har störst utsläpp betala mest. Låginkomsttagare med mindre klimatutsläpp bör få ekonomiskt stöd för att klara av att ställa om. Idag lägger Naturskyddsföreningen fram två styrmedelspaket med 27 konkreta förslag för en politik som sänker utsläppen och kompenserar ekonomiskt sårbara grupper.
COP29: Dödläge i halvtid på klimattoppmötet18.11.2024 09:39:06 CET | Pressmeddelande
Efter en veckas klimatförhandlingar i Baku råder stora oenigheter om vilka länder som ska betala för klimatomställningen, och hur mycket. – I mötets viktigaste fråga om klimatfinansiering är det just nu låst, säger Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen.
Miljöjuristerna och Naturskyddsföreningen anmäler regeringen till EU för bristande klimatplan7.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Sverige missar alla EU:s klimatmål. Därför skickar Miljöjuristerna och Naturskyddsföreningen idag in en anmälan av Sveriges nationella energi- och klimatplan till EU-kommissionen. – När världen svämmar över svarar regeringen med att öka svenskarnas utsläpp. Det är ansvarslöst, men bryter också mot EU-lagstiftningen. Därför anmäler vi nu regeringens destruktiva politik till EU, säger Beatrice Rindevall, ordförande i Naturskyddsföreningen.
Klimatkonferensen COP29: Naturskyddsföreningen på plats5.11.2024 13:15:20 CET | Pressmeddelande
År 2023 var det varmaste året som någonsin uppmätts och den globala uppvärmningen överstiger regelbundet 1,5°C. Naturskyddsföreningen är på plats under COP29: FN:s 29:e klimatkonferens den 11 – 22 november i Baku, Azerbajdzjan, där klimatkrisens viktigaste förhandlingar äger rum.
Besvikelse över avbrutet naturtoppmöte – men några ljusglimtar gläder2.11.2024 15:50:43 CET | Pressmeddelande
Det är en stor besvikelse att FN:s naturtoppmöte i Colombia inte kunde tas i hamn, menar Naturskyddsföreningen. Arbetet med att stoppa och vända förlusterna av biologisk mångfald går redan alldeles för långsamt. Men flera viktiga beslut hade hunnit klubbas innan mötet avbröts.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum