Naturskyddsföreningen

Över hälften vill att AP-fonderna slutar investera i fossila bolag

Dela

De statliga AP-fonderna som förvaltar svenskarnas pensionspengar har investeringar värda över 15 miljarder kronor i några av världens största kol, olje- och gasbolag. Nu visar en ny undersökning från Kantar Sifo gjord på uppdrag av Naturskyddsföreningen att en majoritet av svenska folket vill att de ska sluta med det.

Svenskarna vill att AP-fonderna slutar investera i fossila bolag, visar ny Sifo.
Svenskarna vill att AP-fonderna slutar investera i fossila bolag, visar ny Sifo.

– Det här bekräftar vad vi länge har trott. Svenska folket vill inte att deras pensionspengar ska investeras i verksamhet som eldar på klimatkrisen, utan i verksamhet som försöker lösa den, säger Karin Lexén, Naturskyddsföreningens generalsekreterare.

Undersökningen från Kantar Sifo visar att drygt varannan person, 51 procent, anser att AP-fonderna ska sluta investera i kol-, olje- och gasbolag. Ungefär var fjärde svarar vet inte, medan en dryg fjärdedel stödjer investeringarna. Kvinnor anser i högre utsträckning än män att AP-fonderna ska sluta investera våra pensionspengar i fossila bolag.

Undersökningen visar också att två av tre, 67 procent, tycker det är mycket eller ganska viktigt att deras egna pensionspengar investeras klimatmässigt hållbart.

– Det här är en tydlig signal från svenska folket. Genom att överge fossila bolag och i stället satsa mer på klimatsmarta investeringar kan AP-fonderna bli ett föredöme i omställningen och visa vägen för resten av finansbranschen, säger Karin Lexén.

AP-fonderna har gjort framsteg under 2020 och minskat sina innehav i fossila bolag, men mycket arbete återstår. Naturskyddsföreningens rapport ”Våra fossila pensioner” som släpptes i början av mars 2021 visar att fonderna fortfarande har investeringar värda 15,7 miljarder kronor i 66 av världens 200 största kol-, olje- och gasbolag. Om AP-fondernas andelar av dessa bolags fossila reserver förbränns skulle det motsvara mer än hela Sveriges årliga utsläpp.

Läs mer om vad svenska pensionspengar bidrar till att finansiera här >>

 

Om undersökningen:

Undersökningen genomfördes av Kantar Sifo och bygger på 1 525 intervjuer bland svenska allmänheten och är riksrepresentativ. Datainsamlingen genomfördes i Kantar Sifos slumpmässigt rekryterade webbpanel under perioden 11–13 februari 2021.

Två frågor ställdes i undersökningen:

1. De statliga AP-fonderna förvaltar våra gemensamma pensionspengar. Anser du att AP-fonderna ska sluta investera i kol-, olje- och gasbolag?
Ja: 51 %
Nej: 26 %
Vet ej: 23 %

2. Hur viktigt eller oviktigt är det för dig att dina pensionspengar investeras klimatmässigt hållbart?
Mycket viktigt: 25 %
Ganska viktigt: 42 %
Ganska oviktigt: 20 %
Mycket oviktigt: 7 %
Vet ej: 6 %

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Svenskarna vill att AP-fonderna slutar investera i fossila bolag, visar ny Sifo.
Svenskarna vill att AP-fonderna slutar investera i fossila bolag, visar ny Sifo.
Ladda ned bild

Om

Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljöorganisation och en folkrörelse som sedan 1909 står upp för naturen.

Vi sprider kunskap, bildar opinion och påverkar beslutsfattare  lokalt, nationellt och globalt. 

Klimat, skog, jordbruk, miljögifter, vatten, hav och hållbar konsumtion är våra viktigaste arbetsområden. Bra Miljöval är vår miljömärkning och Sveriges Natur vår medlemstidning.

Följ Naturskyddsföreningen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen

Tusentals räddningsinsatser över hela landet för att rädda bina12.4.2021 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Bin är livsviktiga för oss människor. En stor del av den mat vi äter pollineras av bin och andra insekter. Men bina är hotade – i Sverige är en tredjedel av de vilda biarterna på väg att försvinna. Genom kampanjen Operation: Rädda bina driver Naturskyddsföreningen på för en mer bivänlig politik och uppmuntrar till konkreta räddningsinsatser för att rädda vilda bin. De senaste åren har nästan 22 000 räddningsinsatser rapporterats in.

Inga nya krav på utsläppsminskningar för industrin1.4.2021 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Klimaträttsutredningen lyckas inte med sitt viktigaste uppdrag – att se till att utsläpp av växthusgaser från den befintliga industrin minskar. Den industri som står för hälften av alla klimatutsläpp i Sverige slipper fortsatt undan. Det skriver Naturskyddsföreningen i en debattartikel i Dagens Industri idag. Föreningen kräver nu att regeringen ser till att alla tillstånd till alla verksamheter som använder fossila bränslen omprövas så att klimatkrav kan ställas.

SM i fågelholk: Årets finalister presenteras på Skansen18.3.2021 07:00:00 CET | Pressinbjudan

Det råder bostadsbrist i skogen. Det högintensiva skogsbruket gör att lämpliga boträd saknas och många fåglar har därför inte någonstans att bo. SM i fågelholk är ett sätt att öka barn och ungas intresse för naturen och samtidigt bidra till att skapa fler boplatser. I årets upplaga av SM i fågelholk har det nu blivit dags att presentera finalisterna – 15 finalholkar i tre kategorier. Det gör vi på Skansen den 23 mars kl 10.00. Välkommen!

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum