Åklagarmyndigheten

Överklagande till Högsta domstolen i sexualbrottsmål

Dela

Riksåklagaren har överklagat hovrättsdomen mot den så kallade Nytorgsmannen och yrkat att fler av gärningarna ska bedömas som våldtäkt.

En man dömdes av tingsrätt och hovrätt till fem års fängelse för främst ett stort antal sexualbrott. För vissa av gärningarna hade åklagaren åtalat för våldtäkt, men domstolarna dömt för sexuellt övergrepp. Den fråga som riksåklagaren vill att Högsta domstolen prövar är om de sexuella handlingarna är så allvarliga att de, tvärtemot hovrättens bedömning, ska bedömas som våldtäkt. Vid bedömningen ska det enligt riksåklagaren beaktas att det varit frågan om beröring inuti kvinnornas könsdelar och att de sexuella handlingarna har filmats.

– Lagen är formulerad så att det är det är kränkningen som ska vara avgörande när man bedömer allvaret i en sexuell handling och man måste sätta in handlingen i ett sammanhang. I de här fallen menar jag att kränkningen har varit så allvarlig att gärningarna ska bedömas som våldtäkt, säger riksåklagare Petra Lundh.

 
Överklagande AMR-1508-22


Kontakt

Byråchef Eva Bloch, 010-562 51 96.


Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

Nyckelord

Om

Åklagarmyndigheten
Åklagarmyndighetenhttps://www.aklagare.se/

Åklagarmyndigheten ska bidra till att brottsligheten minskar och tryggheten ökar i samhället. Vi ser till att personer som begår brott ställs till ansvar på ett rättssäkert och effektivt sätt. Åklagaren har en stark roll i rättsväsendet genom att utreda brott, fatta beslut om åtal ska väckas och att processa i domstol. Det står en åklagare bakom varje anhållen, häktad eller dömd person.

Följ Åklagarmyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Åklagarmyndigheten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum