Uppsala Kommun Skolfastigheter

På väg mot Österledens nya förskola

Dela

Under de närmaste två åren kommer Skolfastigheter att bygga en ny förskola i området i Gamla Uppsala. Den 22 december signerades ett kontrakt med entreprenören EAAB. Ett viktigt steg som möjliggör byggstart av förskolan under våren 2022.

Arkitektskiss Österledens nya förskola
Arkitektskiss Österledens nya förskola

Produktionen av Österledens nya förskola planeras starta under april-maj 2022. Förskolan byggs på Greta Arwidssons väg, på en idag outnyttjad tomtyta i bostadsområdet Fornby. Förskolan väntas stå klar hösten 2023 och kommer då välkomna 144 förskolebarn, vilket innebär ett ökat antal förskoleplatser i området.

- Behovet av att skapa fler nya förskolor och förskoleplatser är stort i hela Uppsala. Vi på Skolfastigheter ser fram emot den fortsatta processen att skapa en modern och hållbar förskola, med plats för fler barn, i denna snabbt växande stadsdel, säger Mikael Carstensen, vd Skolfastigheter.


Förskola med smarta och klimatvänliga lösningar
Österledens nya förskola byggs i 2 våningsplan och kommer att rymma 8 avdelningar. Förskolan kommer att ha ett tillagningskök med kapacitet att servera 200 portioner mat per dag. Hållbarhet har varit vägledande i skapandet av byggnaden, som kommer att certifieras enligt Miljöbyggnad Silver.

- Vår ambition är att den nya förskolan ska smälta bra in i området, med lokaler som förenar både funktionella och klimatsmarta lösningar. För att säkerställa en energieffektiv och hållbar energiförsörjning kommer exempelvis förskolan att ha solceller monterade på taket, säger Lars Gustavsson, projektledare på Skolfastigheter.

Förskolan kommer att kläs med röd träpanel och uppföras i vinkel för att dämpa ljudet från närliggande vägtrafik. I skapandet av skolgården har omsorg lagts på att använda ytor och utrustning som på bästa sätt stimulerar olika former av aktivitet bland barnen.

Byggnaden har ritats av Cedervall arkitektbyrå, medan förskolans utemiljö har skapats av landskapsarkitekter från Ramboll

För mer information om projektet besök Skolfastigheters hemsida.


Kontakt för mer information:

Lars Gustavsson, Projektledare, Uppsala Skolfastigheter
Telefon: 018- 727 41 89, lars.gustavsson@skolfastigheter.se

Mikael Carstensen, Vd Uppsala Skolfastigheter
Telefon: 018-726 04 00, e-post: mikael.carstensen@skolfastigheter.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Arkitektskiss Österledens nya förskola
Arkitektskiss Österledens nya förskola
Ladda ned bild
Arkitektskiss fasad- Österledens nya förskola
Arkitektskiss fasad- Österledens nya förskola
Ladda ned bild
Arkitektskiss detaljer -Österledens nya förskola
Arkitektskiss detaljer -Österledens nya förskola
Ladda ned bild

Dokument

Om

Uppsala Kommun Skolfastigheter
Salagatan 18A
753 30 Uppsala

018-727 40 30https://skolfastigheter.uppsala.se/

Skolfastigheter förser Uppsala kommun med lokaler och miljöer för pedagogisk verksamhet. Vi skapar inspirerande och trygga lärmiljöer, så att barn och unga får bästa tänkbara förutsättningar att utvecklas. Alltid med hållbarhet i fokus.

Följ Uppsala Kommun Skolfastigheter

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala Kommun Skolfastigheter

Nya skolan i Bälinge växer fram11.5.2021 12:00:00 CEST | Pressmeddelande

Uppsala är en av landets snabbast växande kommuner. Med den utvecklingen är behovet stort av fler skolplatser i pedagogiska lokaler - både i befintliga och i nya skolor där bostadsområden växer fram. I Bälinge har så väl Bälinge skola och Bälingeby förskola länge varit i behov av att rusta upp byggnaderna. Skolfastigheter har fått i uppdrag av Uppsala kommun att planera och bygga en ny skolbyggnad med idrottshall för verksamheter från förskoleklass till årskurs 6, samt även bygga en ny förskola i Bälingeby.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum