Riksteatern

På World Earth Day står Ungdomar över hela Sverige på scen med pjäs inspirerad av klimatrörelsen

Dela
Is my microphone on? sa Greta Thunbergs under ett tal till brittiska Houses of Parliament. Nu har repliken blivit titeln på en pjäs som teaterensembler med 100-tals ungdomar på scener över hela landet kommer att spela på World Earth Day 22 april.

Föreställningen är skriven av dramatikern Jordan Tannahill och är inspirerad av det tal klimataktivisten Greta Thunberg höll för brittiska underhuset den 23 april 2019. Hon gick i sitt tal till hårt angrepp mot det politiska etablissemangets agerande i klimatfrågan.  

Is my microphone on? speglar den nya generationens klimat- och framtidsångest men även frågan om ungdomars relation till etablissemanget. Samtidigt som den är kompromisslös i sitt budskap innehåller den mycket skörhet och sårbarhet. Pjäsen berör klimatkrisen och svikna relationer på ett rakt sätt, säger Edward Bromberg, initiativtagare och översättare av pjäsen.

Föreställningen Is my Microphone on? är skriven för en vuxen publik och framförs av elva teaterensembler där över 100 ungdomar i flera städer runt om i Sverige står på scen samtidigt. Pjäsen förmedlar teman som oro och framtidångest. Pjäsen kommer under våren att spelas i Växjö, Stockholm, Uppsala, Sundsvall, Göteborg, Skövde, Östervåla, Jönköping, Karlshamn, Lomma, Uppsala och Kalmar. Föreställningen kommer även att spelas av ett trettital olika ensembler i England.

–Min förhoppning är att föreställningen blir en ögonöppnare där vi ser de ungas perspektiv och tar deras oro på allvar. De frågar sig: måste jag limma mig längs motorvägen för att de ska förstå? Genom konsten kan ungdomar uttrycka sig och vara aktivister, säger Edward Bromberg. 

Kontakter

Bilder

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Susanna Dahlberg är vd för Riksteatern.

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Finländsk eremit och ufoskådares levnadsberättelse blir till en filosofisk fredsmonolog12.4.2023 05:30:00 CEST | Pressmeddelande

I Det lyckligaste är att vara lycklig tecknas en personlig bild av Elis Sinistö, som var en DIY-konstnär, mystiker och eremit. Han flyttade ut i skogen och byggde sig en egen värld av kojor och konst där han bodde i 50 år fram till sin död. Hans levnadshistoria har omvandlats till en filosofisk fredsmonolog som framförs av Taisto Reimaluoto i regi av Hanna Kirjavainen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum