Civil Rights Defenders

Paludan misstänks för hets mot folkgrupp efter koranbränning i Malmö – Civil Rights Defenders kan kommentera

Dela
Rasmus Paludan misstänks ha gjort sig skyldig till hets mot folkgrupp i samband med koranbränningen i Malmö som ägde rum för snart ett år sedan. Civil Rights Defenders är en av de aktörer som polisanmälde Paludan för hets mot folkgrupp efter koranbränningen – kontakta oss för en kommentar.

– Det är positivt att polisen nu gått vidare med utredningen. Det är även viktigt att åtal väcks och att frågan om huruvida koranbränningar kan utgöra hets mot folkgrupp prövas av domstol. Sverige behöver ett starkt skydd mot hatbrott, säger John Stauffer, chefsjurist på Civil Rights Defenders.

Brännandet av koranen är en symbolisk handling med en rasistisk innebörd och har även historiskt använts för att uttrycka missaktning mot muslimer. 

Sverige har en lagstiftning som finns till för att skydda minoritetsgrupper mot hatbrott. Civil Rights Defenders menar att Paludan har gått över gränsen för vad yttrandefriheten tillåter och gjort sig skyldig till hets mot folkgrupp i samband med koranbränningen i Malmö.  

FN kritiserar Sverige 

Sverige har fått återkommande kritik från bland annat FN, som menar att Sverige behöver bekämpa hatbrott mer effektivt.    

Civil Rights Defenders vill att Sverige tillämpar lagstiftningen om hets mot folkgrupp på ett sätt som går i linje med internationella dokument om mänskliga rättigheter, till exempel FN:s rasdiskrimingeringskonvention. 
 
Kontakta oss för en kommentar 

Vi kan berätta mer om vår polisanmälan och varför vi menar att Paludan gjort sig skyldig till hets mot folkgrupp. Vi kan förklara Sveriges hatbrottslagstiftning och kommentera FN:s återkommande kritik mot Sverige. 

Telefon: 076 576 27 62 / E-post: press@crd.org 


Läs Civil Rights Defenders polisanmälan mot Paludan
 

Klicka här för att läsa mer om polisanmälan. 

 
Kort om hets mot folkgrupp

Sverige har en starkt skyddad yttrandefrihet, vilket går i linje med mänskliga rättigheter. Yttrandefriheten är dock inte absolut – det finns gränser i lagstiftningen för vad en person får säga eller uttrycka. En sådan begränsning är hatbrottet hets mot folkgrupp.

Nyckelord

Kontakter

Om

Civil Rights Defenders
Civil Rights Defenders
Östgötagatan 90
SE-116 64 Stockholm

+46 (0)76 576 27 62https://crd.org/sv/

Civil Rights Defenders är en internationell människorättsorganisation som grundades i Sverige 1982. Vi arbetar för och tillsammans med tusentals människorättsförsvarare som kämpar för att demokrati ska gälla och de mänskliga rättigheterna respekteras världen över. Vår uppgift är att se till att de kan arbeta säkrare, smartare och snabbare. Vi håller även makthavare i Sverige ansvariga när de kränker mänskliga rättigheter på hemmaplan.

Läs om vilka länder och regioner vi bevakar här.

Läs om vårt uppdrag och våra arbetsmetoder här.

Följ Civil Rights Defenders

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Civil Rights Defenders

Prisutdelning: Årets människorättsförsvarare 2023 till Stockholm29.5.2023 10:51:16 CEST | Pressmeddelande

I morgon kommer Alfredo Romero och Raquel Sánchez, från den venezuelanska organisationen Foro Penal till Stockholm för att ta emot utmärkelsen Civil Rights Defender of the Year Award. Genom Foro Penals arbete har tusentals godtyckligt fängslade demonstranter, aktivister och oppositionspolitiker släppts fria från fängelse i det repressiva landet. Kontakta oss för att boka intervju eller rapportera om prisutdelningen. Ceremonin sker i Stockholm den 30 maj.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum