Europaparlamentet

Påminnelse: Pressresa till Bryssel - ledamöterna antar sina ståndpunkter om klimatpaketet

Dela
Under maj, juni och juli ska Europaparlamentet anta sina ståndpunkter i de olika lagförslagen i klimatpaketet ”Fit for 55”. Följ med oss till Bryssel den 1–2 juni för att träffa ledamöter som ansvarar för förhandlingarna i Europaparlamentet.

Vilka ändringar vill Europaparlamentet göra i de lagförslag som ingår i ”Fit for 55”? Vilka är knäckfrågorna och var går de politiska gruppernas skiljelinjer?

Klimatpaketet består av 15 rättsakter som syftar till att minska utsläppen av växthusgaser med minst 55 % till 2030. Dessa lagförslag har en direkt påverkan på Sveriges energi- och transportsektorn samt skogsbruk, jordbruk och industrier. Under de närmaste veckorna och månaderna ska Europaparlamentet anta sina ståndpunkter inför förhandlingarna med medlemsländernas regeringar i ministerrådet.

På plats i Bryssel får du träffa Europaparlamentets huvudförhandlare. Du får ställa dina frågor direkt till de ansvariga beslutsfattarna och höra hur arbetet fortskrider bakom kulisserna, vad som står på spel och hur tongångarna går inför förhandlingarna med medlemsländernas regeringar.

Var: Europaparlamentet i Bryssel

När: 1–2 juni (avresa 31 maj, hemresa 2 juni på kvällen)

Vem: Yrkesverksamma journalister

Stipendiet: Förutsätter att du är verksam som journalist. Journalister kan också delta i resan på bekostnad av ditt eget mediehus.

Ansökan: Ska innehålla en kort motivering och skickas in senast den 9 maj. Lämna din ansökan här: https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/Brysselpressresajuni2022 

Kontakter

Om

Europaparlamentet
Europaparlamentet
Regeringsgatan 65
111 56 Stockholm

08-562 444 55https://www.europarl.europa.eu/portal/sv

Europaparlamentet är EU:s enda direktvalda institution och stiftar EU-lagar tillsammans med ministerrådet. Europaparlamentets presstjänst levererar fullständig och opartisk information till media och svarar på pressfrågor om Europaparlamentets dagliga verksamhet samt hjälper Europaparlamentariker i deras kommunikationsverksamhet.

Följ Europaparlamentet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Europaparlamentet

Ledamöterna vill att företag ska minska sin negativa påverkan på människor och planeten1.6.2023 15:28:49 CEST | Pressmeddelande

Företag måste integrera tillbörlig aktsamhet i sin styrning Ta itu med barnarbete, slaveri, exploatering av arbetskraft, föroreningar, miljöförstöring och förlust av biologisk mångfald Böter på minst 5 procent av ett företags globala nettoomsättning om de inte följer reglerna Företag måste ta hänsyn till hur deras verksamhet påverkar mänskliga rättigheter och miljön © AdobeStock/Tinnakorn På torsdagen antog parlamentet sin ståndpunkt inför förhandlingarna med EU:s medlemsländer om nya regler för att integrera mänskliga rättigheter och miljöpåverkan i företagens styrning. Enligt de nya reglerna skulle företagen vara skyldiga att identifiera, och om nödvändigt förebygga, mildra eller sätta stopp för den negativa påverkan som deras verksamhet har på mänskliga rättigheter och miljön, till exempel med anledning av barnarbete, slaveri, föroreningar eller förlust av biologisk mångfald. De skulle också behöva utvärdera hur deras partner i värdekedjan, till exempel leverantörer eller aktörer so

Parlamentet stöder plan för att tillhandahålla mer ammunition till Ukraina1.6.2023 12:44:37 CEST | Pressmeddelande

Ökad europeisk produktion av ammunition och missiler Leveranserna till Ukraina ska påskyndas 500 miljoner euro i finansiering Ledamöterna vill se på en snabb överenskommelse med rådet enligt det brådskande förfarandet Den föreslagna lagen syftar också till att öka EU:s produktionskapacitet © Lionel Bonaventure/AFP På torsdagen ställde sig Europaparlamentet bakom ett lagförslag om att öka den europeiska produktionen av ammunition och missiler. Den föreslagna akten till stöd för ammunitionstillverkning (ASAP) syftar till att påskynda leveransen av ammunition och missiler till Ukraina och att hjälpa EU-länderna att fylla på sina arsenaler. Genom att införa riktade åtgärder, inklusive 500 miljoner euro i finansiering, syftar ASAP till att öka EU:s produktionskapacitet för att hantera den nuvarande bristen på försvarsprodukter, särskilt mark/mark- och artilleriammunition, missiler och deras komponenter. EU-kommissionen kommer att identifiera, kartlägga och kontinuerligt övervaka tillgången

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum