Partier dränerar det lokala partistödet

Dela

Kommuner och landsting ger partierna 763 miljoner kronor i partistöd. Men runt 130 miljoner av dem skickas vidare uppåt i organisationen, visar Dagens Samhälles granskning. De centrala partikanslierna lägger beslag på en tredjedel av pengarna. Värst är SD och M.

 
I en granskning som Dagens Samhälle gjort av partibidragen i ett tiotal kommuner och regioner slussar ett flertal lokal organisationer 10–25 procent av pengarna vidare till läns- och riksnivån. Översatt till riket går minst 130 miljoner av lokala och regionala stöd vidare till annat än de var avsedda för.

Mest används metoden av SD och M, men även KD och MP har avsevärda intäkter på riksnivå från det lokala partistödet.

För Sverigedemokraterna utgör de lokala bidragen hela 22 procent av riksorganisationens totala intäkter. Motsvarande andel för M är 12 procent och för KD 16 procent.

– De pengar kommunen betalar ut ska användas lokalt. Vi påpekade att så här får man inte göra, säger Mariann Nordlöf (S), ordförande för kommunrevisorerna i Borlänge som förra året ville stoppa utbetalningen av lokalt partistöd till bland annat SD.

Enligt Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) är stödet "avsett för det lokala partiarbetet som riktar sig till kommunmedlemmarna”.

2014 infördes en ny lag med hårdare krav på partierna att redovisa sina intäkter. Detta har inneburit att flera lokala partiorganisationer blivit utan stöd. Som Dagens Samhälle visade tidigare i år har drygt 40 lokala partiorganisationer blivit utan stöd för 2017 efter att ha brustit i redovisning. Men samtidigt valde mer än 40 kommuner att betala ut stöd trots uppenbara brister i redovisningen eller ingen alls.

I dag har alla kommuner och regioner/landsting partistöd även om det varierar i storlek. Från 133 kronor per invånare i Boden som mest till 13 kronor per invånare i Vellinge.

Nyckelord

Kontakter

Dokument

Länkar

Om

Dagens Samhälle
Dagens Samhälle
Besöksadress: Götgatan 14
118 82 Stockholm

08-452 73 00http://www.dagenssamhalle.se

Följ Dagens Samhälle

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Dagens Samhälle

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum