Dagens Samhälle

Partistöd delas ut trots brister

Dela

Drygt 40 lokala partiorganisationer blir utan skattepengar i år. Men Dagens Samhälles granskning visar att långt fler fått partistöd trots att reglerna inte följts. ”Allvarligt”, säger korruptionsforskare.


Partistöd med skattemedel är den i särklass viktigaste intäkten för alla politiska partier. Sedan förra året måste alla partier i kommunerna redovisa vad de gjort för bidragspengarna. Kommunfullmäktige beslutar sedan om stöd ska betalas ut.

Dagens Samhälle har frågat kommunerna hur man hanterat denna nyordning. Enkäten har besvarats av 237 kommuner och visar att bedömningarna spretar rejält.

Drygt 40 lokala partiorganisationer i knappt 30 kommuner får klara sig utan partistöd ett år. Det har handlat om undermåliga redovisningar, missad tidsgräns och villkor som inte uppfyllts, till exempel tomma stolar i fullmäktige.

Men i mer än 40 kommuner har fullmäktige valt att bevilja stöd, trots samma typ av brister som i de kommuner som sagt nej. Det duger inte, enligt statsvetaren och korruptionsforskaren Gissur Erlingsson vid Linköpings universitet.

– Det är direkt svagt att inte klara att leva upp till så enkla regler, det borde vara en självklarhet. Att blunda för brister och ge stöd i alla fall sänder signaler till medborgarna, det ger bilden av att politikerna håller varandra om ryggen.

SD är det parti som har nekats flest partistöd, och i sex fall handlar det om att man inte lyckats fylla sina platser. Det tuffaste beslutet har tagits i Essunga. Där blir sju partier utan kommunalt partistöd 2017. Det enda partiet som skött sig enligt regelboken är Sverigedemokraterna.

Hela artikeln med listor bifogas.

Nyckelord

Kontakter

Annika Almgren
PR & kundrelationer
Tel 08-452 73 04
Mobil 076-808 73 04
aa@dagenssamhalle.se

Dokument

Länkar

Om

Dagens Samhälle
Dagens Samhälle
Besöksadress: Götgatan 14
118 82 Stockholm

08-452 73 00http://www.dagenssamhalle.se

Följ Dagens Samhälle

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Dagens Samhälle

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum