Ving AB

Petter Stordalen och Altor köper Vinggruppen i Norden

Dela

Petter Stordalen har tillsammans med Altor och TDR Capital ingått avtal att förvärva Nordens mest framgångsrika resebolag med över 60 års erfarenhet.

Idag kunde Vinggruppens nya ägare presenteras vid en presskonferens i Stockholm. Det blir det Stordalen-kontrollerade Strawberry Group tillsammans med Altor Fund V (Altor) och TDR Capital som tryggar ett starkt och långsiktigt nordiskt majoritetsägande av verksamheten i Vinggruppen med totalt 2 300 anställda i Ving, Spies, Tjäreborg och Thomas Cook Airlines Scandinavia.

 - Jag är oerhört glad över att Stordalen, Altor och TDR blir våra nya ägare. De nya ägarnas stora branscherfarenhet och finansiella styrka kommer att ge oss den långsiktiga stabilitet vi behöver samt helt nya möjligheter att utveckla vårt kunderbjudande framöver. Affären betyder också att jobben för de drygt 2 300 personer som jobbar inom Vinggruppen, inklusive vårt flygbolag, räddas. Jag vill rikta ett stort tack till alla våra gäster som visat oss ett enormt stöd under de senaste veckorna. Tillsammans med de nya Nordiska ägarna ska vi nu fortsätta ge våra gäster de bästa veckorna på året, säger Magnus Wikner, Koncernchef Vinggruppen.

- I dag är en stor dag för en man som älskar resebranschen. Vinggruppen i Norden har skapat en portfölj med starka nordiska varumärken, och är idag själva kronjuvelen bland nordiska researrangörer. Därför är jag otroligt stolt över att vi tillsammans med två solida partners har landat i en lösning som gör att vi nu kan säkra framtiden för dessa bolag och inte minst, att de 400 000 människor som redan har bokat höst- vinter- och sommarsemestrar genom Ving, Spies, Tjäreborg och Globetrotter nu kan genomföra resan. Detta avtal betyder först och främst förutsägbarhet och trygghet för kunderna och personalen och med ett starkt och långsiktigt nordiskt ägarskap får Vinggruppen nu förutsättningarna de behöver för att göra det de är bäst på: nämligen att skapa unika upplevelser för sina gäster och ge kunderna deras “bästa veckor på året”, säger den nye ägaren, Strawberry Groups Petter Stordalen.

 

- Vinggruppen är en fantastiskt fin verksamhet med god lönsamhet som har hamnat i en mycket olycklig situation. De är idag marknadsledare inom semesterresor, tack vare egna koncept som Sunwing och Sunprime och har dessutom varit ledande i omställningen mot online-bokningar. Genom en finansiell rekonstruktion kommer vi som nya ägare tillsammans med övriga finansiärer säkerställa cirka 6 miljarder i likviditet och garantier. Det säkrar verksamheten och skapar en stabil bas för den framtida utvecklingen, säger Harald Mix, partner på Altor.

Strawberry Group och Altor köper 40 procent vardera av bolaget och TDR Capital resterande 20 procent. All verksamhet kommer att flyttas över till en ny koncern, där affären innebär en kombination av köp av hela bolag eller tillgångarna i vissa bolag från Vinggruppens tidigare juridiska struktur. Rent tekniskt betyder det att några av de svenska bolagen nu kommer att sättas i konkurs, för att all verksamhet därefter direkt ska kunna tas över av den nybildade koncernen, skapat av de nya ägarna. Köpet inkluderar all pågående verksamhet och har ingen påverkan på Vinggruppens gästers nuvarande eller kommande resor. I praktiken innebär det att Ving Sverige (och även Thomas Cook Northern Europe och Thomas Cook Nordic Holding) nu sätts i konkurs för att all verksamhet därefter direkt ska kunna tas över av den nybildade koncernen, förutsatt att konkursförvaltarna accepterar budet. All verksamhet och personal beräknas vara flyttad till och leva vidare i det nya bolaget inom det närmsta dygnet.

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Ving: Fredrik Henriksson, Kommunikationschef, Vinggruppen i Norden +46709513124

Strawberry: Bettina Flatland, Kommunikationsdirektör +47 975 98 000 // Kenneth Hultgren, Kommunikationschef Sverige & Finland +46 70 695 85 90

Altor: Tor Krusell, informationschef, +46705438747

 

Om Vinggruppen

Vinggruppen i Norden säljer resor från Sverige, Danmark, Norge och Finland. I gruppen ingår researrangörerna Ving, Globetrotter, Spies, Tjäreborg och flygbolaget Thomas Cook Airlines Scandinavia. Gruppen, med de egna hotellvarumärkena, Sunwing Family Resorts, Ocean Beach Club och Sunprime Hotels, har omkring 1 600 000 gäster årligen från de nordiska länderna.

www.ving.se, www.ving.no, www.tjareborg.fi, www.spies.dk, www.thomascookairlines.dk

Om Strawberry Group

Strawberry Group består av 11 företag som är verksamma inom ett flertal affärsområden. Bolagsgruppen investerar främst inom fastigheter, finans, hotellverksamhet och konst. Dessutom stödjer man utvalda initiativ och organisationer som bidrar till ett mer hållbart samhälle. Strawberry Group ägs av Petter A. Stordalen, Emilie A. Stordalen, Henrik A. Stordalen och Jakob A. Stordalen.

www.strawberry.no

Om Altor

Altor har sedan starten 2003 rest fem fonder med ett totalt förvaltat kapital om 8,3 miljarder Euro. Altor investerar huvudsakligen i medelstora nordiska och nordeuropeiska företag med fokus på att skapa värde genom tillväxt och operationella förbättringar. Totalt har Altor investerat i drygt sextio bolag, bland befintliga och tidigare investeringar finns Dustin, Rossignol, Helly Hansen, Revolution Race, SATS och Carnegie. För mer information, besök www.altor.com

Om TDR Capital

TDR Capital är ett ledande private equity-bolag med ett förvaltat kapital om 8 miljarder Euro som investerar i och ingår partnerskap med mellanstora europeiska företag i syfta att få dem att utvecklas och växa sina verksamheter. www.tdrcapital.com

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Dokument

Om

Ving AB
Ving AB
Rålambsvägen 17
10520 Stockholm

https://www.ving.se/

Ving är Sveriges ledande researrangör med resor till knappt 400 resmål i cirka 60 länder. Ving arrangerar charterresor, flexibla paketresor med reguljärflyg och säljer även enskilda flygbiljetter och hotellövernattningar till den som vill resa på egen hand. Resorna säljs via internet, telefon och i utvalda resebyråer över hela landet.

Ving ingår tillsammans med Globetrotter i Ving AB och har cirka 700 000 resenärer årligen.

 

Följ Ving AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Ving AB

Vings svenska Lollo & Bernie-succé fortsätter21.8.2020 10:11:48 CESTPressmeddelande

Sommarens reserestriktioner har satt stopp för många barnfamiljer som hade bokat en resa till något av Vings familjehotell vid Medelhavet. Ving har därför låtit Lollo & Bernie komma till Sverige och i samarbete med Nordic Choice har prisvärda paket med 2-3 övernattningar på olika hotell runtom i landet erbjudits. De populära maskotarnas närvaro på hemmaplan har minst sagt blivit en succé. Och nu kommer glädjande besked inför höstlovet, vecka 44. Ving lanserar nämligen två hotell med Lollo & Bernie, Quality Hotel 11 i Göteborg och Clarion Hotel Sign i Stockholm.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum