Umeå kommun

Planarbete påbörjas för utveckling av resecentrum

Dela

En ny detaljplan ska utreda hur järnvägsstationen och busstationen kan utvecklas på norra sidan av Järnvägsallén. I kvarteret Lodet, där busstationen finns idag, planeras för fler bostäder och lokaler för verksamheter.

Ett flertal utredningar, den senaste från 2014, har gjorts för att undersöka förutsättningarna att samlokalisera busstationen med järnvägsstationen till ett samlat resecentrum. En detaljplan för denna samlokalisering påbörjades 2014.

– Planer finns på att exploatera kvarteret Lodet med ny bebyggelse, vilket förutsätter att den nuvarande busstationen flyttas. I kvarteret kan nya bostäder och verksamheter tillkomma i ett attraktivt läge nära centrum. För att göra det här möjligt måste planeringen av resecentrum fortsätta, den påbörjade detaljplanen avslutas och en ny detaljplan inleds som även inkluderar Lodet 1, säger Mikael Berglund (S), byggnadsnämndens ordförande.

Underlag finns i form av ett flertal utredningar från tidigare utfört arbete. Ett antal av dessa utredningar kan användas i det fortsatta arbetet men övriga nödvändiga utredningar får beställas och hanteras inom detaljplaneprocessen. Upprättandet av detaljplanen beräknas påbörjas 2:a kvartalet 2019 och planen beräknas antas 4:e kvartalet år 2020.

Mer information:

Mikael Berglund (S)
ordförande
byggnadsnämnden
070-559 71 84
mikael.berglund@umea.se

Ulrik Berg (M)
vice ordförande
byggnadsnämnden
070-679 75 03
ulrik.berg@umea.se

Mattias Sehlstedt (V)
2:e vice ordförande
byggnadsnämnden
070-627 53 15
mattias.sehlstedt@umea.se

Nyckelord

Bilder

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00http://www.umea.se/kommun

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum