Riksteatern

Poeters kärleksöde i finskt gästspel

Dela
Nu åker sångföreställningen Gemensamma hjärtslag – Sykkeessä sydämen kahden på turné med Riksteatern. En föreställning baserad på en fiktiv utväxling av kärleksbrev mellan diktaren Eino Leino och författarinnan L. Onerva (pseud.) På scen Elina Partanen, Dick Holmström och Kari Mäkiranta.
Fotograf: Magnus Göthlund
Fotograf: Magnus Göthlund

- Gemensamma hjärtslag handlar om två poeters 20 år långa kärlek och kamratskap. Eino Leinos och L. Onervas kärlek är den finska litteraturens stora kärlekssaga, säger Dick Holmström, regi och sång.

Eino Leino och L. Onerva är två av de främsta diktarna och författarna inom den finska litteraturen som under en stor del av sina liv hade en komplicerad kärleksrelation till varandra. Av deras gemensamma livsresa har föreställningens arbetsgrupp sammanställt en versdialog där poeterna på sätt och vis samtalar genom sina dikter. Kaj Chydenius har komponerat dikterna till sånger.

- I arbetet med att bekanta oss med nämnda poeters öden och livsverk öppnade ny insikt i tidigare för oss kända dikter. De återspeglade för två varandra närstående människors känslor. Allt från lyckorus till desperation. Kaj Chydenius vackra och träffande kompositioner gjorde arbetet unikt och speciellt för oss, fortsätter Dick Holmström.

Gemensamma hjärtslag - Sykkeessä sydämen kahden var utvald som en del av programutbudet i ”Finland 100 år” som firades under förra året.

Premiär den 8 februari på Riksteatern i Hallunda Medverkande Sång Elina Partanen Sång Dick Holmström Piano Kari Mäkiranta

Text L. Onerva och Eino Leino Musik Kaj Chydenius Regi Dick Holmström

För mer information: https://www.riksteatern.se/gemensammahjartslag

Pressbilder finns på: http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/gemensamma-hjartslag

Kontakter

För mer information: Joakim Johansson Press- och PR-ansvarig joakim.johansson@riksteatern.se Tel: 070-528 99 15

Bilder

Fotograf: Magnus Göthlund
Fotograf: Magnus Göthlund
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Kristian Gidlunds ord blir teater27.3.2023 05:30:00 CEST | Pressmeddelande

Musikern, journalisten och författaren Kristian Gidlunds ord får för första gången liv på scenen. Föreställningen bygger på den uppmärksammade blogg Kristian Gidlund skrev från det att han drabbats av obotlig cancer 2011 fram till sin död 2013. Tio år senare blir hans texter till en pjäs i regi av Johan Paus. På scen står skådespelaren Razmus Nyström tillsammans med musikern Mats Björke som även var tidigare medlem i hyllade bandet Mando Diao.

Power! Döv-communityts superstjärnor gör tabufylld performanceföreställning13.3.2023 05:00:00 CET | Pressmeddelande

Med poesi, dans och visuell storytelling skärskådar tvillingsystrarna Jamila och Amina Quahid normer och tabun i en föreställning om att leva upp till förväntningar och att våga göra det oväntade. Jamila och Amina Ouahid är världskända inom döv-communityt för sitt speciella och starka uttryck. I vår står de på scen i föreställningen Power i regi av Mindy Drapsa. Urpremiär 16 mars.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum