Riksteatern

Poeters kärleksöde i finskt gästspel

Dela

Nu åker sångföreställningen Gemensamma hjärtslag – Sykkeessä sydämen kahden på turné med Riksteatern. En föreställning baserad på en fiktiv utväxling av kärleksbrev mellan diktaren Eino Leino och författarinnan L. Onerva (pseud.) På scen Elina Partanen, Dick Holmström och Kari Mäkiranta.

Fotograf: Magnus Göthlund
Fotograf: Magnus Göthlund

- Gemensamma hjärtslag handlar om två poeters 20 år långa kärlek och kamratskap. Eino Leinos och L. Onervas kärlek är den finska litteraturens stora kärlekssaga, säger Dick Holmström, regi och sång.

Eino Leino och L. Onerva är två av de främsta diktarna och författarna inom den finska litteraturen som under en stor del av sina liv hade en komplicerad kärleksrelation till varandra. Av deras gemensamma livsresa har föreställningens arbetsgrupp sammanställt en versdialog där poeterna på sätt och vis samtalar genom sina dikter. Kaj Chydenius har komponerat dikterna till sånger.

- I arbetet med att bekanta oss med nämnda poeters öden och livsverk öppnade ny insikt i tidigare för oss kända dikter. De återspeglade för två varandra närstående människors känslor. Allt från lyckorus till desperation. Kaj Chydenius vackra och träffande kompositioner gjorde arbetet unikt och speciellt för oss, fortsätter Dick Holmström.

Gemensamma hjärtslag - Sykkeessä sydämen kahden var utvald som en del av programutbudet i ”Finland 100 år” som firades under förra året.

Premiär den 8 februari på Riksteatern i Hallunda Medverkande Sång Elina Partanen Sång Dick Holmström Piano Kari Mäkiranta

Text L. Onerva och Eino Leino Musik Kaj Chydenius Regi Dick Holmström

För mer information: https://www.riksteatern.se/gemensammahjartslag

Pressbilder finns på: http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/gemensamma-hjartslag

Kontakter

För mer information: Joakim Johansson Press- och PR-ansvarig joakim.johansson@riksteatern.se Tel: 070-528 99 15

Bilder

Fotograf: Magnus Göthlund
Fotograf: Magnus Göthlund
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Sign Language Arts Night 2022 – världskända artister möts för att utveckla och synliggöra teckenspråkskonst9.11.2022 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Den 23–26 november bjuder Riksteatern Crea, Nordens största producent av scenkonst på teckenspråk, in artister från hela världen till Sign Language Arts Night. Teckenspråk står i fokus och under evenemanget utövas poesi, VV (visual vernacular) och andra former av teckenspråkskonst. Målet är att utveckla och synliggöra teckenspråkskonst som scenkonst. Sign Language Arts anordnas för andra året i rad och är unikt i sitt slag.

Nyskriven dramatik, häxkraft och uppmärksammat kebabbråk - här är Riksteaterns repertoar för våren 20237.11.2022 06:30:00 CET | Pressmeddelande

Komedin kontemplerar över politiken när ideologiska antagonister och omtvistade kebabfläckar blir teater. Dansen utforskar könsstereotyper och dansritualer i ljudlandskap. Hela tio urpremiärer avhandlar dystopier, omprövade klassiker och pojkar i en sorgesam värld. Våren hos Riksteatern tar plats över hela Sverige och skyggar inte för samhällets smärtpunkter.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum