Riksteatern

Poetiskt öde i internationell kritikersuccé

Dela
Nu kommer den internationellt prisbelönta föreställningen Taha till Sverige. En berättelse om den hyllade palestinska poeten Taha Muhammad Alis liv. Om kärleken till ordet, medmänsklighet och människans förmåga att förlåta. Den är skriven och framförs av skådespelaren Amer Hlehel, för regi står Amir Nizar Zuabi. Premiär den 27 september i Årsta utanför Stockholm.
Fotograf: Sören Vilks
Fotograf: Sören Vilks

Taha har gjort stor succé internationellt både bland publik och kritiker. Det är en berättelse som börjar i Palestina innan Andra världskriget och slutar på en poesikonferens i London ett halvt sekel senare. Taha Muhammad Ali var en av Palestinas mest hyllade poeter och publiken får nu möjlighet att ta del av hans livsöde och lära känna hans poesi.

- Taha är berättelsen om en optimistisk person som genomlevde svåra tider och händelser, men som lyckades övervinna alla hemska situationer han upplevt, berättar Amer Hlehel.

Taha handlar om en poets kärlek till ordet och hans fascinerande kärlek till människoliv och natur. Om sorg och människans stora förmåga till förlåtelse, om att erövra världen med kunskap och skönhet. Med fint avvägd humor framför Amer Hlehel hela föreställningen själv.

- På scen försöker jag alltid hitta ett sätt att berätta om min familj och om mitt folk - palestinierna som förlorade sina hem, sina liv och sina egna berättelser. Taha Muhammad Ali kunde beskriva den personliga smärta av att vara en flykting och att ha överlevt ett krig. Att vara en palestinier. Han berörde de djupaste känslorna av förlust och förtvivlan, men även kärlek och hopp. Taha delar sin berättelse med många palestinier. Men han lyckades berätta den genom den finaste formen av konst, nämligen poesi, fortsätter Amer. Spelas på engelska eller arabiska och textas till svenska. Premiär den 27 september på Folkets hus i Årsta Medverkande Amer Hlehel Av och med Amer Hlehel Regi Amir Nizar Zuabi Regi arabisk version Yousef Abu Warda Scenografi Ashraf Hanna Musik Habib Shehadeh Hanna Ljusdesign Muaz Jubeh Översättning Amir Nizar Zuabi

För mer information samt turnéplan: riksteatern.se/taha (https://www.riksteatern.se/forestallningar/kurage)

Pressbilder finns på: http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/taha

Kontakter

För mer information: Joakim Johansson Press- och PR-ansvarig joakim.johansson@riksteatern.se Tel: 070-98 52 466

Bilder

Fotograf: Sören Vilks
Fotograf: Sören Vilks
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Kristian Gidlunds ord blir teater27.3.2023 05:30:00 CEST | Pressmeddelande

Musikern, journalisten och författaren Kristian Gidlunds ord får för första gången liv på scenen. Föreställningen bygger på den uppmärksammade blogg Kristian Gidlund skrev från det att han drabbats av obotlig cancer 2011 fram till sin död 2013. Tio år senare blir hans texter till en pjäs i regi av Johan Paus. På scen står skådespelaren Razmus Nyström tillsammans med musikern Mats Björke som även var tidigare medlem i hyllade bandet Mando Diao.

Power! Döv-communityts superstjärnor gör tabufylld performanceföreställning13.3.2023 05:00:00 CET | Pressmeddelande

Med poesi, dans och visuell storytelling skärskådar tvillingsystrarna Jamila och Amina Quahid normer och tabun i en föreställning om att leva upp till förväntningar och att våga göra det oväntade. Jamila och Amina Ouahid är världskända inom döv-communityt för sitt speciella och starka uttryck. I vår står de på scen i föreställningen Power i regi av Mindy Drapsa. Urpremiär 16 mars.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum