Riksteatern

Poetiskt öde i internationell kritikersuccé

Dela

Nu kommer den internationellt prisbelönta föreställningen Taha till Sverige. En berättelse om den hyllade palestinska poeten Taha Muhammad Alis liv. Om kärleken till ordet, medmänsklighet och människans förmåga att förlåta. Den är skriven och framförs av skådespelaren Amer Hlehel, för regi står Amir Nizar Zuabi. Premiär den 27 september i Årsta utanför Stockholm.

Fotograf: Sören Vilks
Fotograf: Sören Vilks

Taha har gjort stor succé internationellt både bland publik och kritiker. Det är en berättelse som börjar i Palestina innan Andra världskriget och slutar på en poesikonferens i London ett halvt sekel senare. Taha Muhammad Ali var en av Palestinas mest hyllade poeter och publiken får nu möjlighet att ta del av hans livsöde och lära känna hans poesi.

- Taha är berättelsen om en optimistisk person som genomlevde svåra tider och händelser, men som lyckades övervinna alla hemska situationer han upplevt, berättar Amer Hlehel.

Taha handlar om en poets kärlek till ordet och hans fascinerande kärlek till människoliv och natur. Om sorg och människans stora förmåga till förlåtelse, om att erövra världen med kunskap och skönhet. Med fint avvägd humor framför Amer Hlehel hela föreställningen själv.

- På scen försöker jag alltid hitta ett sätt att berätta om min familj och om mitt folk - palestinierna som förlorade sina hem, sina liv och sina egna berättelser. Taha Muhammad Ali kunde beskriva den personliga smärta av att vara en flykting och att ha överlevt ett krig. Att vara en palestinier. Han berörde de djupaste känslorna av förlust och förtvivlan, men även kärlek och hopp. Taha delar sin berättelse med många palestinier. Men han lyckades berätta den genom den finaste formen av konst, nämligen poesi, fortsätter Amer. Spelas på engelska eller arabiska och textas till svenska. Premiär den 27 september på Folkets hus i Årsta Medverkande Amer Hlehel Av och med Amer Hlehel Regi Amir Nizar Zuabi Regi arabisk version Yousef Abu Warda Scenografi Ashraf Hanna Musik Habib Shehadeh Hanna Ljusdesign Muaz Jubeh Översättning Amir Nizar Zuabi

För mer information samt turnéplan: riksteatern.se/taha (https://www.riksteatern.se/forestallningar/kurage)

Pressbilder finns på: http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/taha

Kontakter

För mer information: Joakim Johansson Press- och PR-ansvarig joakim.johansson@riksteatern.se Tel: 070-98 52 466

Bilder

Fotograf: Sören Vilks
Fotograf: Sören Vilks
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Sign Language Arts Night 2022 – världskända artister möts för att utveckla och synliggöra teckenspråkskonst9.11.2022 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Den 23–26 november bjuder Riksteatern Crea, Nordens största producent av scenkonst på teckenspråk, in artister från hela världen till Sign Language Arts Night. Teckenspråk står i fokus och under evenemanget utövas poesi, VV (visual vernacular) och andra former av teckenspråkskonst. Målet är att utveckla och synliggöra teckenspråkskonst som scenkonst. Sign Language Arts anordnas för andra året i rad och är unikt i sitt slag.

Nyskriven dramatik, häxkraft och uppmärksammat kebabbråk - här är Riksteaterns repertoar för våren 20237.11.2022 06:30:00 CET | Pressmeddelande

Komedin kontemplerar över politiken när ideologiska antagonister och omtvistade kebabfläckar blir teater. Dansen utforskar könsstereotyper och dansritualer i ljudlandskap. Hela tio urpremiärer avhandlar dystopier, omprövade klassiker och pojkar i en sorgesam värld. Våren hos Riksteatern tar plats över hela Sverige och skyggar inte för samhällets smärtpunkter.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum