Polisförbundet

Polisförbundet eniga med utredaren av Påskupploppen

Dela
Polisförbundet är eniga med resultatet av den utredning som nu presenteras efter Påskupploppen. Förbundets nationella huvudskyddsombud har haft full insyn i arbetet och känner tilltro till hur den har genomförts. Nu måste arbetsgivaren omhänderta de brister som utredaren pekar på.
Foto: Stefan Tell
Foto: Stefan Tell

− Det är en gedigen utredning av vad som hände innan, under och efter Påskupploppen. Vi har varit delaktiga i arbetet och har lämnat synpunkter, och jag delar utredarens slutsatser och rekommendationer. Nu gäller det att vi tar detta vidare och jag förväntar mig att  Polismyndigheten åtgärdar de brister som utredningen pekar på, säger Patrik Danielsson, nationellt huvudskyddsombud.

De brister som pekas ut handlar om ledningsstrukturer inom myndigheten, både vad gäller behovet av tydligare direktiv centralt men även ökad tydlighet i beslutsledet regionalt och lokalt. Dessutom identifieras brister i grund-, fort- och vidareutbildning när det handlar om SPT (särskild polistaktik) men också utrustning som kläder, fordon och distansvapen.

− Upplopp och kravaller kommer uppstå igen och då måste arbetsgivaren vara redo och ge poliserna bättre förutsättningar. Det är åtgärder som kommer att kosta men vi kan inte spara in på våra polisers säkerhet. Vi måste börja med dessa åtgärder nu, det kan inte vänta, säger Patrik Danielsson.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Stefan Tell
Foto: Stefan Tell
Ladda ned bild

Länkar

Om

Polisförbundet
Polisförbundet
Sundbybergsvägen 1
171 73 Solna

08-6769700http://www.polisforbundet.se

Polisförbundet är ett fackligt yrkesförbund som organiserar Sveriges poliser. Vi jobbar för att poliskåren ska ha goda villkor och de bästa förutsättningarna för att göra ett bra jobb för allas trygghet.

Följ Polisförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Polisförbundet

Kommentar till Polismyndighetens arbetsmiljöutredning26.5.2023 12:39:30 CEST | Pressmeddelande

Polisförbundets nationella huvudskyddsombud granskar den slutgiltiga rapporten och kommer därefter lämna en egen skriftlig redogörelse tillsammans med det andra nationella huvudskyddsombudet och Stockholms huvudskyddsombud. Det arbetet pågår nu och den inlagan kommer lämnas nästa vecka till Arbetsmiljöverket. Katharina von Sydow, Polisförbundets förbundsordförande, ger följande kommentar: ”Att vara polis är att vara i en utsatt situation, och att då känna att arbetsgivarens har ens rygg är grundläggande även när det stormar i media, när allmänintresset är stort och fel kan ha begåtts. Poliser ska vara trygga med att deras arbetsgivare sätter individen i centrum och tar sitt arbetsmiljöansvar. Nästa vecka kommer huvudskyddsombudens egna redogörelse. Det jag kan säga redan nu är att vi ser stora brister i Polismyndighetens hantering vid presskonferensen och att det inte gjordes en riskbedömning kring individärendet. Rapporten visar att myndigheten hade information om Vikstens slutsatser

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum