Polisförbundet och Polismyndigheten oeniga i avtalsrörelsen
Polisförbundet säger nej till Polismyndighetens slutbud om fördelningen av regeringens lönetillskott på 360 miljoner kronor. Polisförbundet ser inte att myndighetens förslag leder till en uppvärdering av hela poliskåren. Polisförbundets förbundsstyrelse har därför enhälligt beslutat att säga nej till avtalet.
Polisförbundet viktigaste fråga under avtalsrörelsen 2020–2023 är att hela poliskåren ska uppvärderas. Med tanke på att antalet poliser måste växa samtidigt som lönerna har släpat efter behövs tydliga satsningar inom alla funktioner. Nu står det klart att Polismyndigheten inte har gått oss tillräckligt till mötes om hur de extra lönemedlen ska fördelas.
- Våra förtroendevalda i regionerna har varit väldigt tydliga med att det här avtalet inte leder till en tillräckligt bred uppvärdering av polisyrket. Vi kan därför inte ställa oss bakom arbetsgivarens slutbud, säger Lena Nitz, ordförande för Polisförbundet.
Polismyndigheten har också beslutat att inrätta ett system för karriär- och utvecklingsvägar på ett sätt som Polisförbundet inte kan stå bakom eller ta ansvar för.
- Vårt beslut grundar sig också på att det inte finns tillräckligt stor tillit i vår organisation till arbetsgivaren vilket beror på tidigare hantering av uppvärderingen av polisyrket, säger Lena Nitz.
Nu återstår förhandlingen om lönerevisionen, RALS, där parterna tidigare beslutat att den så kallade stupstocken har ett värde i år på 3,63 procent.
Nyckelord
Kontakter
Polisförbundets pressjour
Tel:08 676 97 20Länkar
Om
Polisförbundet är ett fackligt yrkesförbund som organiserar Sveriges poliser. Vi jobbar för att poliskåren ska ha goda villkor och de bästa förutsättningarna för att göra ett bra jobb för allas trygghet.
Följ Polisförbundet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Polisförbundet
Seminarium 4/7: Polisiär kompetens – en nyckel till ett tryggare samhälle1.7.2022 09:07:48 CEST | Pressmeddelande
Sverige behöver fler poliser för att öka människors trygghet. Därför beslutade regeringen om målet 10 000 fler polisanställda i Sverige till år 2024. Sedan dess har polismyndigheten växt i rekordfart med över 4 600 anställda, men bara 1 360 av dessa är poliser.
Trygghetsavtalet inom staten är i hamn28.6.2022 14:05:00 CEST | Pressmeddelande
Förbunden inom OFR/S,P,O och Arbetsgivarverket är nu överens om hur Trygghetsöverenskommelsen ska utformas inom staten. Uppgörelsen innebär att anställda i statlig sektor får likvärdiga möjligheter för studier som tidigare avtalats i privat sektor, att anställningstryggheten i LAS anpassas efter förhållanden i staten, samt att möjligheterna att visstidsanställa begränsas.
Bluewashing är inte lösningen på polisbristen – Polisförbundet i ny kampanj15.6.2022 09:10:27 CEST | Pressmeddelande
Idag inleder Polisförbundet en ny kampanj där polisers erfarenhet och kompetens står i fokus. Fackförbundet menar att arbetsgivaren ägnar sig åt bluewashing – för att snabba på polistillväxten anställs personer utan polisutbildning till uppgifter som de varken är rustade eller utbildade för.
Partsgemensam överenskommelse om fortsatt uppvärdering av polisyrket13.6.2022 10:03:41 CEST | Pressmeddelande
Polismyndigheten och Polisförbundet är nu överens om principerna för hur de särskilt avsatta lönemedlen för polislönesatsningar under åren 2022 till 2024 ska användas.
Ny undersökning: hög arbetsbelastning för Sveriges poliser7.6.2022 09:27:24 CEST | Pressmeddelande
Drygt 6 av 10 poliser anser att de sällan eller aldrig har tillräckligt med bemanning för att klara verksamhetskraven. Det visar en ny medlemsundersökning från Polisförbundet som släpps idag. Undersökningen visar att polisbristen är väldigt kännbar. 74 procent uppger att arbetsbelastningen har varit hög det senaste året.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum