Polisförbundet

Polisyrkets status måste höjas

Dela

Bara 651 har antagits till vårens polisutbildning med 1020 platser. ”Att så få klarat antagningen till polisutbildningen är djupt oroande med tanke på den polisbrist vi har”, säger Lena Nitz, Polisförbundets ordförande. Nu måste stora satsningar göras för att höja utbildningens och yrkets attraktivitet.

Polisförbundets ordförande
Polisförbundets ordförande

- Politikerna måste visa att de verkligen satsar på poliskåren genom högre löner och bättre villkor. Det är absolut nödvändigt om vi ska kunna locka fler till yrket, säger Lena Nitz.

Men även utbildningens utformning måste göras om så att den lever upp till ungas utbildningskrav.  

- Trots att polisutbildningarna ges på universitet och högskolor så får inte alla studenter en akademisk examen. Det gör att många väljer bort polisutbildningen. Det här sätter käppar i hjulen för poliskårens tillväxt och är ytterligare ett argument för att göra om polisutbildningen till en treårig högskoleutbildningen som leder till en yrkesexamen, säger Lena Nitz.

Polismyndigheten måste också arbeta med sitt arbetsgivarvarumärke. Det handlar om att satsa på olika utvecklingsvägar inom polisen, renodla uppdraget och säkerställa att enskilda polisers kompetens värderas rätt.  

- Polisyrket är på många sätt ett drömjobb men tyvärr är det många som känner att deras kompetens inte tas till vara på bästa sätt. Jag är övertygad om att polisyrket skulle uppfattas som mer attraktivt om man får använda sin tid till det polisarbete man sökt sig till – att förebygga, förhindra och utreda brott, säger hon.

Kontakter

Bilder

Polisförbundets ordförande
Polisförbundets ordförande
Ladda ned bild

Om

Polisförbundet
Polisförbundet
Klara södra kyrkogata 1
11152 Stockholm

08-6769700http://www.polisforbundet.se

Polisförbundet är ett fackligt yrkesförbund som organiserar Sveriges poliser. Vi jobbar för att poliskåren ska ha goda villkor och de bästa förutsättningar för att göra ett bra jobb för allas trygghet.

Följ Polisförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Polisförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum