Riksteatern

Politisk folkfest med körsång om välfärden

Dela

Körer från hela landet tar ton tillsammans med bland annat Lennart Jähkel för att sjunga om välfärden i detta poetiska inslag i valdebatten. Nu är det urpremiär för Riksteaterns körverk Sång till välfärden som är skapad av Sara Parkman, Alexandra Loonin och Hampus Norén. För regi står Lisa Färnström.

Fotograf: Patriez Van Der Wens
Fotograf: Patriez Van Der Wens

Inom den svenska välfärden ryms berättelser om alltifrån gemenskap och framtidstro till ensamhet och besvikelser. Berättelser som nu blivit till en musikalisk folkfest där publiken får möjlighet att både känna och sjunga om den svenska välfärden. I centrum står körsången och för varje ort som föreställningen besöker kommer en helt ny lokal kör att medverka.

- Kören och välfärden speglar varandra - ett logistiskt helvetesprojekt som får det att pirra i hela kroppen när det klaffar. För körprojektet är ett gemenskapsprojekt, precis som välfärden. Vi kommer vara över 600 personer som har jobbat med det här projektet när turnén är över. Förstår ni vilken logistik? Lite som välfärden? Ja, kanske, säger upphovsmännen Alexandra Loonin, Sara Parkman och Hampus Norén.

På scen ser vi, förutom den lokala kören, Lennart Jähkel, Maurits Elvingsson, Emma Sildén, Kaya Ålander samt studenter från Kungliga Musikhögskolan. Sång till välfärden är skriven av Alexandra Loonin och Sara Parkman som tillsammans med Hampus Norén har komponerat den helt nyskrivna musiken. För regin står Lisa Färnström som tidigare bland annat regisserat hyllade Fäboland där även Parkman och Norén medverkade.

- Nu är det valår och det är viktigt att inte bara tänka på det gemensamma, utan också att få känna kring det. Det blir svängigt vemod med en touch av allsång, när skratt och allvar blandas i Sång till välfärden, säger Lisa Färnström, regissör.

Sång till välfärden spänner över välfärdens historia men tar även upp högaktuella frågor om möjligheten till att bra liv i Sverige idag. På vems bekostnad har vi egentligen välfärd? Publiken tas med till alltifrån ett väntrum till en presskonferens där de får möta undersköterskor, lokalpolitiker, konsulter och gravida kvinnor.

Musiken från föreställningen kommer att släppas i mitten av mars.

Föreställningen är en del av Riksteaterns fleråriga konstnärliga satsning Demokratins gränser. Genom att skapa angelägen scenkonst vill Riksteatern bidra till det offentliga samtalet om demokratins möjligheter och utmaningar. Urpremiär den 5 mars i Sollefteå. Medverkande Maurits Elvingsson, Lennart Jähkel, Emma Sildén och Kaya Ålander. Samt i par om två Johan Lång och Kristina Leesik eller Vega Nordkvist och Anton Larsson. De fyra sistnämnda är studenter från Kungliga Musikhögskolan.

Manus Alexandra Loonin & Sara Parkman Komposition Hampus Norén & Sara Parkman Låttexter Alexandra Loonin, Hampus Norén, Sara Parkman Regi Lisa Färnström Scenografi och kostymdesign Josefina Björk Ljusdesign Johan Alm

För mer information: www.riksteatern.se/sangtillvalfarden

Pressbilder finns på: http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/sang-till-valfarden

Kontakter

För mer information: Alexandra Öfwerman Press- och PR-ansvarig alexandra.ofwerman@riksteatern.se

Bilder

Fotograf: Patriez Van Der Wens
Fotograf: Patriez Van Der Wens
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Sign Language Arts Night 2022 – världskända artister möts för att utveckla och synliggöra teckenspråkskonst9.11.2022 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Den 23–26 november bjuder Riksteatern Crea, Nordens största producent av scenkonst på teckenspråk, in artister från hela världen till Sign Language Arts Night. Teckenspråk står i fokus och under evenemanget utövas poesi, VV (visual vernacular) och andra former av teckenspråkskonst. Målet är att utveckla och synliggöra teckenspråkskonst som scenkonst. Sign Language Arts anordnas för andra året i rad och är unikt i sitt slag.

Nyskriven dramatik, häxkraft och uppmärksammat kebabbråk - här är Riksteaterns repertoar för våren 20237.11.2022 06:30:00 CET | Pressmeddelande

Komedin kontemplerar över politiken när ideologiska antagonister och omtvistade kebabfläckar blir teater. Dansen utforskar könsstereotyper och dansritualer i ljudlandskap. Hela tio urpremiärer avhandlar dystopier, omprövade klassiker och pojkar i en sorgesam värld. Våren hos Riksteatern tar plats över hela Sverige och skyggar inte för samhällets smärtpunkter.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum