Riksteatern

Politisk folkfest med körsång om välfärden

Dela
Körer från hela landet tar ton tillsammans med bland annat Lennart Jähkel för att sjunga om välfärden i detta poetiska inslag i valdebatten. Nu är det urpremiär för Riksteaterns körverk Sång till välfärden som är skapad av Sara Parkman, Alexandra Loonin och Hampus Norén. För regi står Lisa Färnström.
Fotograf: Patriez Van Der Wens
Fotograf: Patriez Van Der Wens

Inom den svenska välfärden ryms berättelser om alltifrån gemenskap och framtidstro till ensamhet och besvikelser. Berättelser som nu blivit till en musikalisk folkfest där publiken får möjlighet att både känna och sjunga om den svenska välfärden. I centrum står körsången och för varje ort som föreställningen besöker kommer en helt ny lokal kör att medverka.

- Kören och välfärden speglar varandra - ett logistiskt helvetesprojekt som får det att pirra i hela kroppen när det klaffar. För körprojektet är ett gemenskapsprojekt, precis som välfärden. Vi kommer vara över 600 personer som har jobbat med det här projektet när turnén är över. Förstår ni vilken logistik? Lite som välfärden? Ja, kanske, säger upphovsmännen Alexandra Loonin, Sara Parkman och Hampus Norén.

På scen ser vi, förutom den lokala kören, Lennart Jähkel, Maurits Elvingsson, Emma Sildén, Kaya Ålander samt studenter från Kungliga Musikhögskolan. Sång till välfärden är skriven av Alexandra Loonin och Sara Parkman som tillsammans med Hampus Norén har komponerat den helt nyskrivna musiken. För regin står Lisa Färnström som tidigare bland annat regisserat hyllade Fäboland där även Parkman och Norén medverkade.

- Nu är det valår och det är viktigt att inte bara tänka på det gemensamma, utan också att få känna kring det. Det blir svängigt vemod med en touch av allsång, när skratt och allvar blandas i Sång till välfärden, säger Lisa Färnström, regissör.

Sång till välfärden spänner över välfärdens historia men tar även upp högaktuella frågor om möjligheten till att bra liv i Sverige idag. På vems bekostnad har vi egentligen välfärd? Publiken tas med till alltifrån ett väntrum till en presskonferens där de får möta undersköterskor, lokalpolitiker, konsulter och gravida kvinnor.

Musiken från föreställningen kommer att släppas i mitten av mars.

Föreställningen är en del av Riksteaterns fleråriga konstnärliga satsning Demokratins gränser. Genom att skapa angelägen scenkonst vill Riksteatern bidra till det offentliga samtalet om demokratins möjligheter och utmaningar. Urpremiär den 5 mars i Sollefteå. Medverkande Maurits Elvingsson, Lennart Jähkel, Emma Sildén och Kaya Ålander. Samt i par om två Johan Lång och Kristina Leesik eller Vega Nordkvist och Anton Larsson. De fyra sistnämnda är studenter från Kungliga Musikhögskolan.

Manus Alexandra Loonin & Sara Parkman Komposition Hampus Norén & Sara Parkman Låttexter Alexandra Loonin, Hampus Norén, Sara Parkman Regi Lisa Färnström Scenografi och kostymdesign Josefina Björk Ljusdesign Johan Alm

För mer information: www.riksteatern.se/sangtillvalfarden

Pressbilder finns på: http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/sang-till-valfarden

Kontakter

För mer information: Alexandra Öfwerman Press- och PR-ansvarig alexandra.ofwerman@riksteatern.se

Bilder

Fotograf: Patriez Van Der Wens
Fotograf: Patriez Van Der Wens
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Kristian Gidlunds ord blir teater27.3.2023 05:30:00 CEST | Pressmeddelande

Musikern, journalisten och författaren Kristian Gidlunds ord får för första gången liv på scenen. Föreställningen bygger på den uppmärksammade blogg Kristian Gidlund skrev från det att han drabbats av obotlig cancer 2011 fram till sin död 2013. Tio år senare blir hans texter till en pjäs i regi av Johan Paus. På scen står skådespelaren Razmus Nyström tillsammans med musikern Mats Björke som även var tidigare medlem i hyllade bandet Mando Diao.

Power! Döv-communityts superstjärnor gör tabufylld performanceföreställning13.3.2023 05:00:00 CET | Pressmeddelande

Med poesi, dans och visuell storytelling skärskådar tvillingsystrarna Jamila och Amina Quahid normer och tabun i en föreställning om att leva upp till förväntningar och att våga göra det oväntade. Jamila och Amina Ouahid är världskända inom döv-communityt för sitt speciella och starka uttryck. I vår står de på scen i föreställningen Power i regi av Mindy Drapsa. Urpremiär 16 mars.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum