Politisk folkfest med körsång om välfärden

Inom den svenska välfärden ryms berättelser om alltifrån gemenskap och framtidstro till ensamhet och besvikelser. Berättelser som nu blivit till en musikalisk folkfest där publiken får möjlighet att både känna och sjunga om den svenska välfärden. I centrum står körsången och för varje ort som föreställningen besöker kommer en helt ny lokal kör att medverka.
- Kören och välfärden speglar varandra - ett logistiskt helvetesprojekt som får det att pirra i hela kroppen när det klaffar. För körprojektet är ett gemenskapsprojekt, precis som välfärden. Vi kommer vara över 600 personer som har jobbat med det här projektet när turnén är över. Förstår ni vilken logistik? Lite som välfärden? Ja, kanske, säger upphovsmännen Alexandra Loonin, Sara Parkman och Hampus Norén.
På scen ser vi, förutom den lokala kören, Lennart Jähkel, Maurits Elvingsson, Emma Sildén, Kaya Ålander samt studenter från Kungliga Musikhögskolan. Sång till välfärden är skriven av Alexandra Loonin och Sara Parkman som tillsammans med Hampus Norén har komponerat den helt nyskrivna musiken. För regin står Lisa Färnström som tidigare bland annat regisserat hyllade Fäboland där även Parkman och Norén medverkade.
- Nu är det valår och det är viktigt att inte bara tänka på det gemensamma, utan också att få känna kring det. Det blir svängigt vemod med en touch av allsång, när skratt och allvar blandas i Sång till välfärden, säger Lisa Färnström, regissör.
Sång till välfärden spänner över välfärdens historia men tar även upp högaktuella frågor om möjligheten till att bra liv i Sverige idag. På vems bekostnad har vi egentligen välfärd? Publiken tas med till alltifrån ett väntrum till en presskonferens där de får möta undersköterskor, lokalpolitiker, konsulter och gravida kvinnor.
Musiken från föreställningen kommer att släppas i mitten av mars.
Föreställningen är en del av Riksteaterns fleråriga konstnärliga satsning Demokratins gränser. Genom att skapa angelägen scenkonst vill Riksteatern bidra till det offentliga samtalet om demokratins möjligheter och utmaningar. Urpremiär den 5 mars i Sollefteå. Medverkande Maurits Elvingsson, Lennart Jähkel, Emma Sildén och Kaya Ålander. Samt i par om två Johan Lång och Kristina Leesik eller Vega Nordkvist och Anton Larsson. De fyra sistnämnda är studenter från Kungliga Musikhögskolan.
Manus Alexandra Loonin & Sara Parkman Komposition Hampus Norén & Sara Parkman Låttexter Alexandra Loonin, Hampus Norén, Sara Parkman Regi Lisa Färnström Scenografi och kostymdesign Josefina Björk Ljusdesign Johan Alm
För mer information: www.riksteatern.se/sangtillvalfarden
Pressbilder finns på: http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/sang-till-valfarden
Kontakter
För mer information: Alexandra Öfwerman Press- och PR-ansvarig alexandra.ofwerman@riksteatern.se
Bilder

Om
Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.
Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.
riksteatern.se
Följ Riksteatern
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Riksteatern
Kristian Gidlunds ord blir teater27.3.2023 05:30:00 CEST | Pressmeddelande
Musikern, journalisten och författaren Kristian Gidlunds ord får för första gången liv på scenen. Föreställningen bygger på den uppmärksammade blogg Kristian Gidlund skrev från det att han drabbats av obotlig cancer 2011 fram till sin död 2013. Tio år senare blir hans texter till en pjäs i regi av Johan Paus. På scen står skådespelaren Razmus Nyström tillsammans med musikern Mats Björke som även var tidigare medlem i hyllade bandet Mando Diao.
Skandinavisk butoh, iransk familjefest och förlusten av språk i Riksteaterns dansrepertoar för hösten 2023 och våren 202415.3.2023 05:30:00 CET | Pressmeddelande
Cecilia Suhaid Gustafsson presenterar sin första repertoar som Riksteaterns konstnärliga ledare för dans. Här syns samtida frågor och koreografisk bredd, bland koreografernas verk finns konstnärskap med rötter i butoh, street, aerobics och den iranska dansen baba karam.
Power! Döv-communityts superstjärnor gör tabufylld performanceföreställning13.3.2023 05:00:00 CET | Pressmeddelande
Med poesi, dans och visuell storytelling skärskådar tvillingsystrarna Jamila och Amina Quahid normer och tabun i en föreställning om att leva upp till förväntningar och att våga göra det oväntade. Jamila och Amina Ouahid är världskända inom döv-communityt för sitt speciella och starka uttryck. I vår står de på scen i föreställningen Power i regi av Mindy Drapsa. Urpremiär 16 mars.
Kulturministern inviger Riksteaterns Barn & Unga-dag i Hallunda8.3.2023 13:05:09 CET | Pressmeddelande
Fredag 10 mars bjuder Riksteatern Barn & Unga in till en dag för att lyfta jämlik scenkonst för barn och unga och vikten av att utveckla nyskriven dramatik för målgruppen. Sveriges kulturminister Parisa Liljestrand närvarar och det blir dramatikerdebut för medieprofilerna Nanna Olasdotter och Mohamed El Abed.
En kväll för frihetskampen i Iran med Carola och Nikki Amini på Avicii Arena6.3.2023 15:11:38 CET | Pressmeddelande
Den 14 mars samlar Riksteatern internationella storstjärnor på Avicii Arena, under rubriken A call for freedom, för att uppmärksamma den rådande situationen i Iran. Kvällen som kommer att sändas i SVT programleds av Nikki Amini. Bland de medverkande finns Carola Häggkvist. Närvara kommer även Magdalena Andersson, Ebba Busch och Nooshi Dadgostar.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum