Uppsala stadsteater

"Politisk satir och brutal humor": Uppsala stadsteater presenterar våren 2023

Dela

Teater möter livefilm i Jonas Österberg Nilssons "Julius Cæsar", Hans Marklund och Anders Lundin presenterar en kabaré med Uppsala i fonden och "Utkantssverige" tar steget från radio till scen. Det blir en vass, rolig och samtida vår på Uppsala stadsteater!

Foto: Klara G.
Foto: Klara G.

Hans Marklund och Anders Lundin har skrivit kabarén Olofolof, med Olof Rudbeck i centrum och Uppsala i fonden och det prisbelönta programmet Utkantssverige, från Sveriges Radio P1, blir en scenföreställning på Lilla scenen. Detta och mycket mer består Uppsala stadsteaters repertoar av våren 2023. En vår som bjuder på konstnärligt vassa föreställningar. 

"Med vårens alla urpremiärer visar vi att vi ligger tätt på vår samtid. Politiska offer, skarp politisk satir och brutal humor. Med höstens goda biljettförsäljning i ryggen vågar vi tro på en modig repertoar" - Petra Brylander, teaterchef. 

Läs mer om vårens föreställningar nedan. Biljetterna till Stora och Lilla scenen släpps den 1 november.

Julius Cæsar (premiär 28 januari, Stora scenen)
Regissören Jonas Österberg Nilsson presenterar en nutida och filmisk version av Julius Cæsar - världens mest kända mord. 

Under valåret 2022 har Jonas Österberg Nilsson bearbetet detta sällsynt aktuella maktspel. En samtida, realistisk berättelse där teater och livefilm möts. En berättelse om när personlig avundsjuka tillåts korrumpera en hel nation.

Utkantssverige (urpremiär 24 februari, Lilla scenen)
Sveriges Radios prisbelönta humorserie Utkantssverige, med komikerduon Åsa Asptjärn och Gertrud Larsson, blir en scenföreställning på Lilla scenen.

Hur tillverkas feministiska kärnvapen? Går det att dömas för upphetsning av folkgrupp? Utkantssverige är en humorföreställning som genom musik, sång och försök till dans bjuder på samtida satiriska reportage. Föreställningen regisseras av Magnus Berg, som även producerar radioversionen. 

Olofolof (urpremiär 25 mars, Stora scenen)
Hans Marklund regisserar en nyskriven kabaré om Olof Rudbeck - den kanske mest färgsprakande, snillrikt egensinniga personlighet Uppsala någonsin hyst.

Redan som 23-åring vann Olof Rudbeck världsrykte som upptäckaren av lymfsystemet. Senare släpper han plötsligt allt för att i stället viga sitt liv åt att bevisa att civilisationens vagga låg i… Uppsala! Hans Marklund och Anders Lundin har skrivit en galenkomedi med Uppsala i fonden. En kabaré om att tänka rätt stort (och fritt).

Bra där (nypremiär 19 april, Stora scenen)
Hiphopföreställningen Bra där, i regi av Affe Ashkar, återvänder till Stora scenen. En föreställning om musiken som hypats, hatats, politiserats och kommersialiserats.

Tillsammans med Aki, Dajanko och Sai, välkända från fd. musikgruppen Labyrint, presenterar regissören Affe Ashkar och Uppsala stadsteater en musikteaterföreställning med hiphopen i centrum. En omtalad föreställning som bjuder på en "viktig och välformulerad berättelse" (DN).

De förlorande hjältarnas land (nypremiär 22 april, Lilla scenen)
Den publik- och kritikerrosade föreställningen De förlorade hjältarnas land, i regi av Jonas Österberg Nilsson, kommer tillbaka till Uppsala stadsteater. 

Ingenjör Andrées försök att nå nordpolen i luftballong är en historisk sensation. Genom loggböcker vet vi mycket om händelsen - men vi vet inte hur äventyrarna hanterade det faktum att de i samma stund som luftballongen kraschade var förlorade. De förlorade hjältarnas land är en hyllad och rafflande berättelse om tre mäns försök till överlevnad.

För barn och unga: 

För barn i årskurs 2-3 spelas förställningen Förvandlingen, i regi och bearbetning av Py Huss-Wallin på scenen Ettan. En magiska saga som bygger på Anna Höglunds barnbok med samma namn.

Ungdomsensemblen presenterar sedan tillsammans med en grupp seniorer (70+) föreställningen Tid, i regi av Maria Trost. En nyskriven föreställning om temat tid baserad på ensemblens egna erfarenheter och upplevelser.

Biljetter och mer information om föreställningarna för barn och unga släpps under november och december. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Klara G.
Foto: Klara G.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Uppsala stadsteater
Uppsala stadsteaterUppsala stadsteater är Sveriges tredje största stadsteater. Vår vision är att skapa omvälvande scenkonst av högsta kvalitet som berör och utmanar i nuet och in i framtiden. Vi har också ett löfte: att beröra bortom föreställningen.

Repertoaren är bred och innehåller klassiker såväl som innovativ scenkonst, komedi och bråddjup dramatik för publik i alla åldrar.

Följ Uppsala stadsteater

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala stadsteater

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum