European Energy

Positiva utsikter för solparken i Svedberga

Dela
European Energy har idag överklagat Länsstyrelsen Skånes beslut att stoppa solparken i Svedberga utanför Helsingborg till mark- och miljödomstolen i Växjö, och yrkar på att Länsstyrelsens beslut om förbud ska upphävas. Länsstyrelsens beslut försenar produktionen av grön och billig solel i Skåne och går emot tidigare domar från mark- och miljödomstolen som gett klartecken för solparker på jordbruksmark.
Peter Braun
Peter Braun

­– Vi är klart optimistiska. Regionen behöver ett tillskott av ny grön energi om det ska bli möjligt att klara den gröna omställningen och en fortsatt hållbar utveckling, säger Peter Braun, projektchef för Sverige, Norge och Finland på European Energy.

Frågan om solparken i Svedberga ska ses mot bakgrund av de rekordhöga elpriserna, Europas behov av att göra sig oberoende av Rysslands olja och gas samt ett alltmer akut globalt klimatnödläge.

– I det läget går det inte att säga nej till ny grön energi. Det är heller inte lagens avsikt, säger Peter Braun.

European Energy kommer också att begära anstånd med att utveckla grunderna för sin talan.

 – Generellt anser vi att energiförsörjning och livsmedelsproduktion är två samhällsintressen som går att kombinera. Solparken är en tillfällig anläggning som inte skadar marken utan tvärtom skyddar den från permanent exploatering, säger Peter Braun.

Av solparkens totala yta på 232,5 hektar kommer cirka en tredjedel att täckas med solpaneler. Resten av marken kan användas för exempelvis odling av vall. I ytterkanten av solparken planteras ett insynsskydd med stort antal träd och buskar, vilket bidrar till att stärka den biologiska mångfalden. När solpanelerna är färdiganvända, efter 30–40 år, kan de monteras ned och marken återgå till traditionellt jordbruk.

Fakta om Solenergianläggningen i Svedberga:

  • 168 MW installerad effekt (Sveriges största solcellsanläggning)
  • Ungefärlig produktion 147 GWh/år (motsvarar 35 000 villors årskonsumtion av el, exklusive el för uppvärmning)
  • Yta 232,5 hektar, varav 76 hektar täcks av solpaneler
  • Marken mellan panelerna kommer att användas for jordbruksliknande skötsel. 
  • Byggtid 12–16 månader
  • Byggs med solceller på horisontella enaxlade solspårare (single-axis trackers)

Kontakter

Bilder

Peter Braun
Peter Braun
Ladda ned bild

Om

European Energy
European Energy
World Trade Centre Växjö, Södra Järnvägsgatan 4A
352 36 Växjö

+46 709 56 00 80https://se.europeanenergy.com

European Energy är ett danskt företag som utvecklar, finansierar, bygger och driver vind- och solkraftparker samt storskaliga Power-to-X-anläggningar i hela världen. Vi levererar helhetslösningar och tar fram våra egna system, metoder och tekniska lösningar.  Sverige är en av bolagets nyckelmarknader. European Energys vision är att vara en världsledande kraft i den gröna omställningen. Läs mer om European Energy på LinkedIn eller https://se.europeanenergy.com/

Följ European Energy

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från European Energy

Grönt ljus för Hästhagen, nu kan Smålands största solpark byggas 3.3.2023 12:05:48 CET | Pressmeddelande

Solparken i Hästhagen utanför Vislanda i Alvesta kommun har fått klartecken att börja byggas. European Energy välkomnar beslutet från Länsstyrelsen i Kronoberg och påbörjar nu nästa steg med slutprojektering och markförberedelser. När parken står färdig kommer den att leverera fossilfri el motsvarande behovet av hushållsel för 15 000 villor. Ett betydande bidrag i den gröna omställningen och en viktig del i att pressa elpriserna.

Vindkraftsparken Skåramåla snart i produktion, nästa steg blir sol5.12.2022 08:56:06 CET | Pressmeddelande

Arbetet med att resa de åtta vindkraftverken i Skåramåla utanför Ryd i Kronobergs län är i full gång. Huvudkranen har anlänt och de kommande veckorna lyfts de sista delarna av verken på plats. När vindkraftsparken är i drift kommer den att leverera el motsvarande 25 000 villors årsförbrukning av hushållsel. Dessutom planeras för en hybridpark, det vill säga med solceller i anslutning till vindkraftsparken. Det är ett sätt att optimera både produktion och infrastruktur och ytterligare bidra i arbetet för en grön omställning.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum