Riksteatern

Premiär för Allt som är värt - en livsbejakande komedi om självmord

Dela
”Jag började med listan efter hennes första försök, en lista med allt som är fantastiskt i världen, allt som är värt att leva för” Så lyder första raderna i föreställningen Allt som är värt, en pjäs om att det ordinära i själva verket kan bli något extraordinärt. När Riksteatern nu sätter upp den spelas den för första gången för barn och unga i Sverige. Regi Isak Hjelmskog.
Fotograf: Anna Huerta
Fotograf: Anna Huerta

Vad gör man om man är 7 år gammal, mamma ligger på sjukhus och pappa säger att hon har gjort något dumt? Jo man börjar skriva på en lista över allt som är värt att leva för. 1. Glass 2. Vattenkrig 3. Randiga saker. I Allt som är värt får vi följa en pojke från barndom till vuxenliv där hans mammas upprepade självmordsförsök är ständigt närvarande och där listan med allt som är värt att leva för fylls på år efter år. Allt eftersom listan fylls med positiva saker börjar han inse vilken betydelse listan har i hans eget liv. Kanske är det till och med så, att den som verkligen blir räddad av listan, är han själv?

Allt som är värt är en upplyftande pjäs om nedstämdhet där publiken är delaktig och gör varje föreställning till en unik upplevelse. Med värme, humor och hits från 1987 till idag tacklar man svåra ämnen på scen. Allt som är värt heter i original Every Brilliant Thing och spelas nu för första gången för barn och unga. Manus av stjärndramatikern Duncan Macmillian.

- När föreställningen börjar ger vi 39 repliker och 5 roller till publiken. Vi behöver dem, och vi behöver humor för att kunna berätta vår historia och belysa det tabubelagda ämnet självmord. Det handlar om mod och förtroende. Det handlar om att våga prata om psykisk ohälsa och om vad som händer när någon i vår närhet inte orkar leva längre. Men det handlar också om konstnärligt mod och förtroende. Allt som är värt, är en föreställning som händer i nuet och på så sätt manifesterar vikten av att vi är öppna för varandra. Vi vågar, vågar ni? säger Isak Hjelmskog, regissör.

Turnépremiär 1 mars i Simrishamn

Medverkande

Peter Jansson

Manus Duncan Macmillan med Jonny Donahoe Bearbetning av Isak Hjelmskog och Ninna Tersman efter en översättning av Björn Lönner Regi Isak Hjelmskog Scenografi och kostymdesign Moa Möller Ljusdesign Olivia Grefve Ljuddesign Kristoffer Karlsson Maskdesign Eva Rizell

För mer information samt turnéplan: http://www.riksteatern.se/alltsomarvart

Pressbilder finns på: http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/allt-som-ar-vart

Kontakter

För mer information: Emma Englund Press- och PR-ansvarig Tel: 08-531 99 408 Mob: 070-637 5940 E-post: emma.englund@riksteatern.se

Bilder

Fotograf: Anna Huerta
Fotograf: Anna Huerta
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
Riksteatern



Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

Riksteaterturné för succépjäs om förbjuden kärlek i 50-talets Västerbotten29.2.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Vajlett och Rut är en förbjuden kärlekshistoria i en frireligiös by i 50-talets Västerbotten. En ung nyinflyttad lärarinna och en kortklippt postfröken fattar tycke för varandra. Men samtidigt som känslorna växer mellan dem växer skvallret och rädslan för att bli avslöjade. I regi av Karin Enberg, dramatiserad av Ninna Tersman efter Karin Alfredssons böcker. Ett samarbete mellan Riksteatern och Västerbottensteatern. Turnépremiär med Riksteatern, 3 mars Strängnäs.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye