Riksteatern

Premiär för dansföreställningen Digambara med Virpi Pahkinen

Dela

Nu är det premiär för Riksteaterns uppsättning av Digambara – en dansföreställning i gränslandet mellan dans och ritual. På scen möts den världskända koreografen Virpi Pahkinen tillsammans med två dansare i en elegant kamp om ögonblicket.

Fotograf: Mattias Lindbäck
Fotograf: Mattias Lindbäck

Under november månad turnerar Riksteatern med Virpi Pahkinens dansföreställning Digambara. Föreställningen kom till i dansaren och koreografen Mugiyono Kasidos studio mitt inne i den Indonesiska djungeln på ön Java. I Riksteaterns uppsättning medverkar både Pahkinen och Kasido tillsammans med dansaren Pontus Sundset. På scen sammanlänkas de tre i en koreografisk vandring mellan dans och ritual.

- Min förhoppning är att dansen kommer att få det inre ljuset att tändas upp i novembermörkret. Att publiken får tillgång till sin högra hjärnhalva som ser till helheten och inte domineras av orden och vardagens logik, säger Virpi Pahkinen, koreograf.

Förutom Digambara kommer Virpi Pahkinen framföra ett utdrag ur sin föreställning Kalagni och Mugiyono Kasido sitt humoristiska solo Kabar Kabur.

Virpi Pahkinen är en av Skandinaviens internationellt mest framgångsrika solodansare och koreografer. Hennes koreografi söker sig ofta utanför den västerländska danstraditionen och utforskar kulturer där dans spelar en viktig roll i livsavgörande händelser.

Premiär den 6 november i Ytterjärna.

Medverkande Virpi Pahkinen Mugiyono Kasido Pontus Sundset Koreografi Virpi Pahkinen Musik Luis Hernan Cortés Maya Ljusdesign Magnus Pettersson Kostym Etik Fadjur Wati

För mer information samt turnéplan: http://www.riksteatern.se/digambara

Pressbilder finns på: http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/digambara

Kontakter

För mer inforamtion: Joakim Johansson Pressansvarig joakim.johansson@riksteatern.se Tel: 070-528 99 15

Bilder

Fotograf: Mattias Lindbäck
Fotograf: Mattias Lindbäck
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Sign Language Arts Night 2022 – världskända artister möts för att utveckla och synliggöra teckenspråkskonst9.11.2022 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Den 23–26 november bjuder Riksteatern Crea, Nordens största producent av scenkonst på teckenspråk, in artister från hela världen till Sign Language Arts Night. Teckenspråk står i fokus och under evenemanget utövas poesi, VV (visual vernacular) och andra former av teckenspråkskonst. Målet är att utveckla och synliggöra teckenspråkskonst som scenkonst. Sign Language Arts anordnas för andra året i rad och är unikt i sitt slag.

Nyskriven dramatik, häxkraft och uppmärksammat kebabbråk - här är Riksteaterns repertoar för våren 20237.11.2022 06:30:00 CET | Pressmeddelande

Komedin kontemplerar över politiken när ideologiska antagonister och omtvistade kebabfläckar blir teater. Dansen utforskar könsstereotyper och dansritualer i ljudlandskap. Hela tio urpremiärer avhandlar dystopier, omprövade klassiker och pojkar i en sorgesam värld. Våren hos Riksteatern tar plats över hela Sverige och skyggar inte för samhällets smärtpunkter.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum