Naudio

Premiär idag: Plundrarna (podcast)

Dela

Idag släpps poddokumentären Plundrarna, baserad på Anders Rydells bok med samma namn. Plundrarna är den senaste dokumentären från Naudio som är baserad på en bästsäljande bok.

Plundrarna är en dokumentärserie i tre delar.
Plundrarna är en dokumentärserie i tre delar.

Under andra världskriget stal och plundrade Nazityskland konst från hela Europa. Plundringen, som utfördes på direkt order av Adolf Hitler, var ett led i förintelsen. När man efter kriget påbörjade återföringen av verken stötte man snart på problem. Museum runt om i världen såg nu konstverken som sina egna. Och ett av dem som först vägrade lämna igen en stulen tavla var Moderna museet i Stockholm. Om detta handlar den nya podden Plundrarna från Naudio.

Plundrarna är berättelsen om den utstuderade kulturella förintelse som pågick i skuggan av massmorden och bomberna under andra världskriget. Det är också en kartläggning av nazisternas ofattbart stora plundring av konst och om vikten av upprättelse för de efterlevande. Dokumentären är baserad på författaren Anders Rydells bok med samma namn som 2014 nominerades till Augustpriset och av många anses vara ett av de främsta verken i beskrivningen av nazisternas konststölder.

För trots att konstsamlingen inne i de fuktiga bergrummen sannolikt är den största och mest värdefulla konstsamlingen som någonsin funnits samlad på en plats är fyndet bara toppen av ett isberg. Det ska visa sig att miljontals konstverk och antikviteter systematiskt och på Hitlers direkta direktiv plundrats och gömts av nazisterna under hela kriget. Fyndet i Österrike blir början på ett detektivarbete som pågår in i vår tid och vars spår leder hela vägen till Moderna museet i Stockholm.

Titel: Plundrarna
Undertitel: Nazisternas konststölder
Avsnitt: 3
Producent: Blenda Setterwall Klingert
Exekutiv producent: Marcus Morey-Halldin
Ljudmix: Gustav Sondén
Produktionsbolag: Soundtelling
Premiär: 4 april

Nyckelord

Kontakter

Mark Malmström FastInnehållschef och ansvarig utgivareNaudio / Content

Kontakta mig för frågor om Naudios dokumentärer och övriga utbud.

Tel:+46 (0) 706 34 06 55mark@naudio.app

Bilder

Plundrarna är en dokumentärserie i tre delar.
Plundrarna är en dokumentärserie i tre delar.
Ladda ned bild
Författaren Anders Rydell. Byline: Pressbild.
Författaren Anders Rydell. Byline: Pressbild.
Ladda ned bild
Omslagsbild: Plundrarna. Byline: Naudio.
Omslagsbild: Plundrarna. Byline: Naudio.
Ladda ned bild

Om

Naudio
Naudio
Valhallavägen 66
114 27 Stockholm

https://naudio.app/

Naudio är en poddplattform med dokumentärer som är spännande, underhållande och bildande.

Följ Naudio

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Naudio

Prisvinnande granskning blir podd på Naudio23.3.2022 07:11:00 CET | Pressmeddelande

Klockan är runt 10 en novembermorgon 2013 när polisen gör ett tillslag mot ett hemtjänstföretag i Södertälje. I en bil utanför sitter journalisten Mira Hjort Klingberg. Tillsammans med reportern Karl Martinsson ska hon avslöja ett systematiskt fusk som sträcker sig långt utanför länets gränser och som involverar grovt kriminella nätverk. Men allt börjar långt tidigare, år 2012, när Södertälje kommun gör en strategisk missbedömning.