Säkerhetsföretagen

Pressade säkerhetsföretag möter fortsatt omfattande trygghetsbehov i samhället

Dela
Säkerhetsföretagen fortsätter att möta en stark efterfrågan på trygghetsinsatser i kvartal 4 år 2022; även om det sker en svag dämpning på grund av det ekonomiska läget. Sex av tio säkerhetsföretag bedömer att efterfrågan kommer att fortsätta öka närmaste halvåret. Hela 84 procent av företagen bedömer att antalet anställda kommer att öka kommande kvartal.

- " Att säkerhetsföretagen möter både en hög efterfrågan och en inbromsad bedömning av deras verksamhet speglar nuläget med ökad inflation och kostnader samtidigt som Sveriges brottsutveckling samt säkerhetsläge försämras", säger Li Jansson, bransch- och näringspolitisk chef, Säkerhetsföretagen.

Fördjupningsdelen av konjunkturbedömningen inkluderar händelserapporteringen från väktare och ordningsvakter. Att volymen av åtgärder från väktare och ordningsvakter ökade till rekordhöga 3,5 miljon händelser indikerar att brottsligheten inte tagit paus. Insatserna vid brott och ordningsstörningar har också fördubblats sedan 2017.

Att stärka trygghetsarbetet genom att göra insatserna mer kostnadseffektiva är viktigt för att stärka resultaten.

Några viktiga reformer är då:

o   Att regeringens proposition om en ny ordningsvaktslag genomförs. Viktigast är möjligheten att bevilja ordningsvakter i trygghetsskapande syfte samt att befogenheter och utbildning stärks.

o   Att se över hur väktare och ordningsvakter samt annan privat säkerhet (t ex kameror) kan inkluderas ytterligare i trygghetsarbetet

o   En statlig trygghetsmiljard som minskar klyftorna mellan olika kommuners förmåga att bekosta trygghetsarbetet

Dokument

Om

Säkerhetsföretagen
Säkerhetsföretagen
Sturegatan 11
102 04 Stockholm

08-7626900https://www.sakerhetsforetagen.se/

Säkerhetsföretagen är en bransch- och arbetsgivarorganisation inom Almega och Svenskt Näringsliv. Vi samlar företag inom bevakning, hemlarm, parkering, värdetransporter och säkerhetsteknik.

Följ Säkerhetsföretagen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Säkerhetsföretagen

Stort rekryteringsbehov och fortsatt hög efterfrågan på trygghetsskapande åtgärder15.8.2022 09:34:55 CEST | Pressmeddelande

Den positiva konjunkturen bland säkerhetsföretag fortsätter också under kvartal 2. Nio av tio säkerhetsföretag bedömer att efterfrågan kommer att fortsätta öka närmaste halvåret. En lika hög andel av företagen anger också brist på arbetskraft som ett hinder. För att stärka kompetensförsörjningen måste politiken genomföra ordningsvaktsutredningen samt korta handläggningstiderna för personalgodkännanden till lagens krav på två veckor.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum