Västtrafik

Pressinbjudan: Fartygsdop av Göteborgs första elfärja

Dela

Nu får Göteborg sin första elfärja. På fredag, den 25 oktober, döps Västtrafiks elhybridfärja till Elvy vid Stenpiren i Göteborg. Förutom färre utsläpp och mindre buller blir det även mer plats ombord för resenärerna över älven.

Elvy, Västtrafiks första eldrivna färja. Foto: Jesper Wiberg
Elvy, Västtrafiks första eldrivna färja. Foto: Jesper Wiberg

Elvy är Västtrafiks första eldrivna färja. Batteridriften minskar utsläppen av koldioxid, kväveoxider och partiklar med en tredjedel och bränslebesparingen är upp till 45 procent.

– Elektrifieringen är framtiden och nu har den nått Göta Älv. Med Elvy tar Västtrafik det första steget i att elektrifiera färjetrafiken. Övergången till en helt eldriven stadstrafik är avgörande för att vi ska kunna nå de högt uppsatta miljömål som vi har, säger Peter Hermansson (M), styrelseordförande för Västtrafik.

Elvy kommer kunna köra på el i cirka fyra timmar. När batteriet tagit slut kan det laddas under drift, eller med el vid kaj. Om tekniken slår väl ut kan det bli mer el på älven framöver. Färjorna Älveli och Älvfrida är nämligen också förberedda för eldrift.

Börjar köra i november
Färjan sätts in i ordinarie trafik på linje 286 mellan Stenpiren och Lindholmen i november.

Kraftigt ökat resande över älven
Färjetrafiken över älven har varit en succé sedan starten och resandet fortsätter öka.  Under årets första sex månader gjordes över 1,1 miljon resor med färjorna mellan Stenpiren och Lindholmen. Det är en ökning med 20 procent jämfört med samma period förra året.

Media välkomnas till dopet:

När: Fredag den 25 oktober kl. 10-12. Dopceremonin startar kl. 10:20. Jungfrufärden avgår kl. 11:10.

Var: Stenpiren, Göteborg.

Hur: Gudmor blir Ulrika Frick (MP), ordförande i Kollektivtrafiknämnden i Västra Götalandsregionen. Västtrafiks styrelseordförande Peter Hermansson (M), Västtrafiks hållbarhetschef Hanna Björk samt Styrsöbolagets VD Bertil Pevantus är tillgängliga för enskilda intervjuer.

Anmäl ditt deltagande: till press@vasttrafik.se eller via 0771–41 43 99.

Kontakter

Västtrafiks presstjänst

Vi svarar på dina frågor om kollektivtrafiken i Västsverige. Maila eller ring oss så hjälper vi dig.

0771-41 43 99press@vasttrafik.se

Bilder

Elvy, Västtrafiks första eldrivna färja. Foto: Jesper Wiberg
Elvy, Västtrafiks första eldrivna färja. Foto: Jesper Wiberg
Ladda ned bild
Ladda ned bild

Om

Varje dag reser 430 000 personer med Västtrafik. Det är för dem vi finns till. Vi vill göra det enkelt och bekvämt att resa med kollektivtrafiken och samtidigt bidra till en hållbar samhällsutveckling. Västtrafik ägs av Västra Götalandsregionen och har cirka 900 linjer som körs av företag som upphandlats i konkurrens.

Följ Västtrafik

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Västtrafik

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum