Pressinbjudan: Förutsättningar och teknik för ny kärnkraft i Sverige
Om vi bestämmer oss för att bygga ny kärnkraft, hur kan det åstadkommas på bästa sätt? Vilken ny teknik finns tillgänglig och hur skiljer den sig från befintliga kärnkraftverk i Sverige? Medier är välkomna till Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademiens seminarier om förutsättningarna för investeringar i kärnkraft och vilken teknik som finns tillgänglig.

En av de viktigaste åtgärderna för minskad klimatpåverkan är elektrifiering av transporter och industriprocesser. Det kommer leda till kraftigt ökad elanvändning och behov av mer elproduktion. All framtida elproduktion, befintlig och tillkommande, måste vara fossilfri. Inom de tidsperspektiv som klimatet kräver är det för svenskt vidkommande framför allt vindkraft och kärnkraft som står till buds för en storskalig utbyggnad. Ny kärnkraft finns nu även på den politiska dagordningen. Men vilka är förutsättningarna för ny kärnkraft?
Ny kärnkraft: förutsättningar för investering?
Onsdag den 7 december 2022 15:00-18:30 antingen distans eller på plats. Anmäl dig här.
I detta seminarium belyser vi förutsättningar för investeringar i ny kärnkraft. Om vi bestämmer oss för att bygga ny kärnkraft, hur kan det åstadkommas på bästa sätt? Hur kan tidsplanerna göras så korta som möjligt och kostnaderna hållas så låga som möjligt? Hur ser regelverken ut? Hur hanteras licensieringsfrågor? Vilka förändringar behöver göras?
Medverkande: Svante Axelsson, Nationell Samordnare Fossilfritt Sverige, Anna Borg, vd Vattenfall, Nina Cromnier, generaldirektör Strålsäkerhetsmyndigheten, Lennart Evrell, styrelseordförande SSAB, Kristin Magnusson Bernard, VD Första AP-fonden, Åsa Pettersson, vd Energiföretagen och Anders Sundström, styrelseordförande Kaunis Iron AB. Fler talare kan tillkomma.
Ny kärnkraft: vilka är de nya teknikerna?
Onsdag den 30 november 2022 16:00-18:30 antingen distans eller på plats. Anmäl dig här.
I detta seminarium belyser vi teknikläget för kärnkraftverk. Vilken ny teknik finns tillgänglig? Hur skiljer den sig från dagens kärnkraftverk? Vilken teknik är under utveckling och när kan den vara tillgänglig. Kostnadsaspekter och tidsramar kommer diskuteras.
Medverkande: Karl Bergman, Vice President R&D, Vattenfall AB (moderator), Anna Nordling, Director Energy, WSP, Marcus Eriksson, Technical Advisor Nuclear Tech, Vattenfall AB, Robin Henningsson, Head of Nuclear Asset Strategy, Uniper, Pär Olsson, professor i fysik med inriktning mot kärntekniska material från KTH, Christian Sjölander, grundare av Kärnfull Energi. Fler talare kan tillkomma.
Nyckelord
Kontakter
Per AnderssonPressansvarigKungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA)
Tel:072-071 39 73per.andersson@iva.seBilder

Länkar
Om

Grev Turegatan 16
114 46 Stockholm
08-791 29 00https://www.iva.se/
I över 100 år har Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) varit en mötesplats för Sveriges framtid. IVA samlar kompetens och erfarenhet från cirka 1 300 invalda akademiledamöter och 250 företag. Vi bygger broar mellan näringsliv, offentlig verksamhet, akademi och politik. IVA driver på vetenskaplig grund en saklig debatt inom flera samhällsviktiga områden.
IVA är ett lättillgängligt expertorgan fristående från enskilda intressen, ideologier och partipolitik. Vi tror på och verkar för människans förmåga att bidra positivt till samhället genom teknisk och ekonomisk vetenskap.
Följ Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA)
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA)
Vad mer än vapen behöver Ukraina för att överleva som nation?6.2.2023 06:00:00 CET | Pressinbjudan
Nataliia Shapoval från Kyiv School of Economics medverkar direkt på länk. Medier och alla andra intresserade är välkomna att delta vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademiens seminarium där Ukrainas behov diskuteras ur ett nationalekonomiskt- och statsvetenskapligt perspektiv.
Pressinbjudan: Hur kan vi attrahera fler ungdomar till naturvetenskap- och teknikprogrammet?3.2.2023 09:00:00 CET | Pressinbjudan
Vilka kommuner utmärker sig när det gäller andelen elever som läser naturvetenskaps- och teknikprogrammen på gymnasiet? Och hur skiljer sig andelen tjejer på teknikprogrammet mellan olika kommuner? Välkommen till IVAs seminarium där vi utifrån en ny IVA-rapport analyserar statistik och lyfter fram kommuner som gjort betydande insatser.
Deltagarna i Prins Daniels Fellowships mentorprogram utvalda – hela listan30.1.2023 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Elva entreprenörer är antagna till Prins Daniels Fellowships exklusiva mentorprogram för entreprenörer. Tillsammans med handplockade mentorer från näringslivet får entreprenörerna en unik möjlighet att utveckla sina företag. Anna Stenberg, Erik Selin, Helena Hedblom och Magnus Nilsson är några av mentorerna i det tvååriga programmet.
Pressinbjudan: Svenska innovationer som förändrat världen18.1.2023 07:00:00 CET | Pressinbjudan
Hur hade världen sett ut om vi inte haft dynamiten, kullagret, kylskåpet – eller det mobila bredbandet? Men vilka är de svenska innovationerna som har förändrat världen, och vilka historier gömmer sig bakom dessa? Sverige har i flera hundra år varit ett av världens mest innovativa länder. Med boken ”Svenska innovationer som förändrat världen” vill Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) inspirera och uppmärksamma betydelsen av det svenska innovationsundret. Medier är välkomna att medverka vid bokreleasen den 26 januari 2023.
Nominera till IVAs pris för vetenskaplighet inom journalistiken17.1.2023 06:33:15 CET | Pressmeddelande
Känner du till en journalistiskt verksam person eller redaktion, som du tycker står för ett vetenskapligt synsätt i media och som borde belönas för det? Välkommen att nominera till IVAs pris för vetenskaplighet inom journalistiken – Hans Bergström-priset.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum