Europaparlamentet

Pressinbjudan: Genredigering – ny forskning och reformförslag

Dela

Så kallad genredigering har en enorm potential att bidra till omställningen till en mer hållbar livsmedelskedja. Inom EU klassas tekniken dock som GMO, vilket gör den närmast förbjuden att använda i praktiken. En ny och banbrytande vetenskaplig studie har däremot kommit fram till att genredigering inte nödvändigtvis är detsamma som GMO. Välkommen att att ta del av resultaten i en diskussion mellan politiker och internationella forskare, den 26 januari.

Med målet att leda övergången till en mer hållbar livsmedelskedja presenterade EU-kommissionen förra året sin nya jord till bord-strategi, som är en central del av den gröna given. 

Strategin betonar vikten av innovativa lösningar inom livsmedelsproduktionen, men till följd av ett otydligt och inaktuellt regelverk för GMO och genredigering riskerar EU att gå miste om viktiga verktyg för att leva upp till unionens ambitiösa hållbarhetsmål.

I en ny omfattande studie av EU:s definition av GMO har flera ledande experter kommit med lösningar på problematiken.

Därför bjuder Moderaterna och Socialdemokraterna i Europaparlamentet in till en diskussion, tillsammans med några av forskarna bakom studien, om vägen framåt och vilka steg EU behöver ta för att möjliggöra omställningen med en mer innovationsdriven och framåtblickande lagstiftning. 

Seminariet hålls på engelska och genomförs online via Zoom.

För media finns även möjlighet till frågor, separat efter seminariet. 

Tid: Tisdag den 26 januari, kl. 10.30-12.00

Obligatorisk anmälan senast på måndag kl.12.00 här.

 

Medverkande:

Jessica Polfjärd (M), Europaparlamentariker

Erik Bergkvist (S), Europaparlamentariker

Prof. Wendy Harwood, John Innes Centre                 

Piet van der Meer, Ghent University/Free University Brussels                

Tomasz Zimny, Institute of Law Studies, Polish Academy of Sciences


Moderator:
Chris Burns, journalist


Presskontakter:

Moderaterna: Elin Hansson, +46 70 559 64 24, elin.hansson@europarl.europa.eu

Socialdemokraterna: Lisa Erkander, +32 475 55 06 79, lisa.erkander@europarl.europa.eu

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Europaparlamentet
Europaparlamentet
Regeringsgatan 65
111 56 Stockholm

08-562 444 55https://www.europarl.europa.eu/portal/sv

Europaparlamentet är EU:s enda direktvalda institution och stiftar EU-lagar tillsammans med ministerrådet. Europaparlamentets presstjänst levererar fullständig och opartisk information till media och svarar på pressfrågor om Europaparlamentets dagliga verksamhet samt hjälper Europaparlamentariker i deras kommunikationsverksamhet.

Följ Europaparlamentet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Europaparlamentet

Debatt om flyktingsituationen på Kanarieöarna1.3.2021 13:42:39 CETPressmeddelande

Antalet migranter som tar sig till Kanarieöarna tiodubblades förra året. Hur ser situationen ut och vad kan EU göra för att hjälpa dem? Ylva Johansson, EU-kommissionär med ansvar för migration, Ángel Víctor Torres, Kanarieöarnas president och representanter för organisationen Spanish Commission for Refugees gästar utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor idag, måndag, kl.16.50–18.20.

Utfrågning om aborträtten i Polen24.2.2021 13:02:40 CETPressmeddelande

I Polen har det styrande partiet Lag och Rättvisa fört en lång kamp mot aborträtten. Den nya kritiserade abortlagen och rättsstatsprincipen står på agendan när Europaparlamentet idag kl. 13.45–15.15 frågar ut Helena Dalli, EU-kommissionär för jämlikhet, Andrzej Sadoś, Polens ambassadör till EU samt Marta Lempar, en av grundarna till ”Polska kvinnostrejken” och andra representanter från civilsamhället.

Ny opinionsundersökning: Så ser svenskarna på EU-samarbetet12.2.2021 05:59:00 CETPressmeddelande

I EU har stödet för samarbetet stärkts under pandemin. I Sverige har stödet fallit, men är fortfarande högre än genomsnittet i EU. Synen på vad EU bör prioritera i framtiden har förändrats. Svenskarna vill att EU prioriterar åtgärder för att bekämpa terrorism och organiserad brottlighet. Den senaste Parlameter-undersökningen, som Kantar Sifo har genomfört i november-december 2020 på uppdrag av Europaparlamentet, visar att 63 % av EU-medborgarna anser att EU-medlemskapet är bra, vilket är den högsta noteringen sedan 2007. I Sverige är motsvarande andel 68 %, vilket är en minskning med fyra procentenheter. Andelen EU-medborgare som anser att deras land har tjänat på att vara med i EU har stigit med fyra procentenheter till 72 %. I Sverige är motsvarande andel 66 %, vilket är en minskning med sex procentenheter. Hälften av EU-medborgarna svarar att de har en positiv bild av unionen. Det motsvarar en ökning på tio procentenheter jämfört med hösten 2019. 14 % av de tillfrågade EU-medborgarn

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum