Sveriges läkarförbund

Pressinbjudan: Läkarförbundet uppvaktar regionpolitiker om arbetsmiljön

Dela
Läkarförbundet har i en serie rapporter under hösten 2022 kartlagt läkarnas arbetsmiljö på nationell nivå. Nu har Läkarförbundet gjort en regional sammanställning av dessa rapporter som kommer att överlämnas i samband med en uppvaktning av Västra Götalands regionpolitiker den 28 februari.

I Västra Götaland visar sammanställningen bland annat att:

  • 1 av 5 läkare funderar på att helt lämna läkaryrket
  • 1 av 5 arbetar deltid på grund av arbetsbelastningen
  • 2 av 5 hinner inte ta rast under arbetsdagen
  • 1 av 5 hinner inte med det direkta patientarbetet inom den normala arbetstiden
  • 1 av 10 har blivit utsatt för hot eller våld under det senaste året

Läkarförbundet kommer den 28 februari träffa företrädare för regionledningen och oppositionen i Västra Götaland för att diskutera arbetsmiljön inom hälso- och sjukvården.

Läkarförbundet representeras vid dessa möten av Sofia Rydgren Stale, ordförande i Läkarförbundet och Emelie Hultberg, ordförande i Västra Götalands läkarförening.

I samband med dessa möten finns det möjlighet för media att intervjua Läkarförbundets representanter och få veta mer om hälso- och sjukvårdens arbetsmiljöutmaningar i Västra Götaland. Sofia Rydgren Stale och Emelie Hultberg är tillgängliga för intervjuer 8.30-10.30 samt 13.00-15.00

Den regionala sammanställningen bifogas i denna pressinbjudan.

För intervjuer och kommentarer, vänligen kontakta:

Björn Lundell, pressekreterare, Läkarförbundet

070-927 91 16

bjorn.lundell@slf.se

Kontakter

Dokument

Om

Sveriges läkarförbund
Sveriges läkarförbund
Box 5610
114 86 Stockholm

https://slf.se/

Sveriges läkarförbund är läkarnas professions- och fackförbund med över 57 000 medlemmar. Läkarförbundet har till uppgift att tillvarata medlemmarnas yrkesmässiga, sociala och ekonomiska intressen och verka för en god och värdig anda inom läkarkåren. Förbundets uppgift är också att främja medlemmarnas utbildningsmässiga och vetenskapliga intressen samt arbeta för en ändamålsenlig utveckling av hälso- och sjukvården.

Följ Sveriges läkarförbund

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges läkarförbund

När läkarbristen är stor får inga flaskhalsar finnas17.4.2023 14:23:06 CEST | Pressmeddelande

Regeringen har i sin vårändringsbudget tillsatt mer pengar till eAT-provet – ett prov AT-läkare måste klara för att kunna få ut sin legitimation. Orsaken till det akuta behovet var att anslaget till eAT-provet inte ökat i motsvarande takt som antalet AT och BT-tjänster utökats. Läkarförbundet välkomnar att regeringen nu tillsätter mer medel, men anser att det är bekymmersamt att det tilläts gå så här långt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum