Patent- och registreringsverket

Pressinbjudan: Rapportsläpp av OECD:s första kartläggning av piratkopieringens inverkan på Sverige

Dela

Piratkopiering av produkter är ett växande problem internationellt med stora konsekvenser för ett exportland som Sverige.

PRV, Patent- och registreringsverket, har därför gett OECD i uppdrag att räkna på exakt hur piratkopieringen påverkar svenska företag och samhället i stort, och siffrorna är enligt OECD alarmerande. Rapporten som är den första i sitt slag, visar bland annat på stora ekonomiska förluster för svenska företag och konsumenter som luras på pengar.

I samband med presskonferensen släpps OECD-rapporten, och OECD:s utredare, PRV:s Generaldirektör och PRV:s expert på piratkopiering presenterar resultaten och finns därefter tillgängliga för frågor.

Medverkar: Marcos Bonturi, Director OECD Public Governance Directorate, Peter Strömbäck, generaldirektör, PRV, Peter Hedin, expert på piratkopiering, PRV

Tid:              Fredag 10 maj 13-13.40

Plats:           PRV, Vallhallavägen 136

För mer information samt bokning av intervjuer: Rebecka Grunditz, pressansvarig, tel: 072-596 97 10

Nyckelord

Kontakter

Dokument

Om

Patent- och registreringsverket
Patent- och registreringsverket
Vallhallavägen 136
102 42 Stockholm

08-782 27 00http://www.prv.se

PRV (Patent- och registreringsverket) är myndigheten för immaterialrätt, såsom patent, varumärke, design och upphovsrätt, i Sverige och arbetar med nya idéer i teknikens och utvecklingens framkant med det huvudsakliga syftet att stärka Sveriges tillväxt och konkurrenskraft.

Följ Patent- och registreringsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Patent- och registreringsverket

Trendbrott för patentansökningar inom life science18.9.2019 06:53:00 CESTPressmeddelande

Den nedåtgående trenden för internationella patentansökningar inom life science från svenska aktörer, ser nu ut att ha brutits. För den senaste tioårsperioden har den genomsnittliga tillväxten från svenska sökande legat på -7 procent, nio procentenheter lägre än den globala. De senaste åren har dock visat positiva siffror. För det senast mätbara året 2016* ligger tillväxten på 10 procent, i nivå med den globala. Det visar en ny sammanställning från PRV (Patent- och registreringsverket).

Patent inom klimatsmart teknik ökar snabbare i Sverige än globalt18.6.2019 07:25:21 CESTPressmeddelande

Tillväxten av internationella patentansökningar inom klimatsmart teknik är högre från svenska företag än globalt. För perioden 2006-2016 är den genomsnittliga årliga ökningen nio procent, fyra procentenheter högre än den globala. Även sett till antalet ansökningar ligger svenska företag bra till. Största andelen återfinns inom transport och frakt, följt av smart elektronik. Det visar en ny sammanställning från PRV (Patent- och registreringsverket).

Sverige främst i Europa med patent inom Industri 4.024.5.2019 07:05:00 CESTPressmeddelande

Sverige är det land i Europa som ansöker om flest internationella patent inom Industri 4.0. Även globalt sett står Sverige i framkant och placerar sig på en femteplats efter USA, Kina, Sydkorea och Japan. En klar majoritet av ansökningarna från Sverige rör kärnteknologi, där Ericsson helt dominerar, medan avsevärt färre rör möjliggörande teknik (såsom AI och geo-positionering) och tillämpande teknik för exempelvis personlig utrustning eller infrastruktur. Det visar statistik som PRV sammanställt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum