Europaparlamentet

Pressträff 10/12: Sacharovpriset, jämställdhet och digitala marknader

Dela

Välkommen till en digital pressträff med svenska ledamöter den 10 december kl. 9.00 inför Europaparlamentets plenarsession den 13—16 december. Vid pressträffen går vi igenom veckans viktigaste debatter och omröstningar. Medverkar gör Europaparlamentarikerna Arba Kokalari (M) och Erik Bergkvist (S).

Nästa vecka väntas ledamöterna bland annat ta ställning till följande ärenden:

  • Sacharovpriset 2021: Den 15 december tilldelas den ryske oppositionspolitikern och antikorruptionsaktivisten Aleksej Navalnyj årets Sacharovpris. Då Navalnyj för nävarande sitter fängslad kommer hans dotter Daria Navalnaja å hans vägnar att ta emot priset i Europaparlamentet i Strasbourg. 

  • Jämställdhet mellan kvinnor och män: I ett betänkande uppmanar ledamöterna EU:s medlemsländer att vidta praktiska åtgärder för att upprätthålla kvinnors rättigheter och säkerställa att kvinnor har lika tillgång till arbetsmarknaden, med lika lön och lika arbetsrättigheter. 

  • Lagen om digitala marknader: Ledamöterna ska debattera och rösta om sin ståndpunkt om nya regler för digitala marknader. Hur ska centrala plattformstjänster på internet definieras och regleras? Och vilka sanktioner ska gälla vid överträdelser? 

  • Debatt om EU:s återhämtningsfond: Hur framskrider Sveriges och andra medlemsländers återhämtningsplaner för att ta del av EU:s återhämtningsfond, det viktigaste inslaget i NextGenerationEU med 723,8 miljarder euro i lån och bidrag till EU-ländernas återhämtning? 

Pressträffen kommer att ge en god översikt över plenarsessionen i Strasbourg samt möjlighet att ställa frågor till Arba Kokalari (M) och Erik Bergkvist (S).

Datum: Fredag den 10 december

Tid: Kl. 9.00—9.45

Plats: Zoom

Obligatorisk föranmälan senast den 9 december kl. 18.00: Skicka e-post till epstockholm@ep.europa.eu så återkommer vi med en länk och instruktioner om hur du ansluter till pressbriefingen.

Kontakter

Om

Europaparlamentet
Europaparlamentet
Regeringsgatan 65
111 56 Stockholm

08-562 444 55https://www.europarl.europa.eu/portal/sv

Europaparlamentet är EU:s enda direktvalda institution och stiftar EU-lagar tillsammans med ministerrådet. Europaparlamentets presstjänst levererar fullständig och opartisk information till media och svarar på pressfrågor om Europaparlamentets dagliga verksamhet samt hjälper Europaparlamentariker i deras kommunikationsverksamhet.

Följ Europaparlamentet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Europaparlamentet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum