Europaparlamentet

Pressträff 19/11: Omröstning om EU:s gemensamma jordbrukspolitik

Dela

Välkommen till en digital pressträff med svenska ledamöter den 19 november kl. 10.00 inför Europaparlamentets plenarsession den 22—25 november där ledamöterna bland annat ska rösta om EU:s gemensamma jordbrukspolitik för 2023-2027. Vid pressträffen går vi igenom veckans viktigaste debatter och omröstningar.

Nästa vecka väntas ledamöterna bland annat ta ställning till följande ärenden:

  • Jordbruk: Den preliminära överenskommelsen i juni 2021 mellan EU-ländernas jordbruksministrar och Europaparlamentet om de centrala delarna i reformen av EU:s gemensamma jordbrukspolitik (CAP) för 2023-2027 ska bana väg för en mer rättvis, grön och resultatbaserad jordbrukspolitik. Målet är en hållbar framtid för Europas jordbrukare. Nu är tiden inne för Europaparlamentet att klubba igenom beslutet. På tisdag diskuterar och röstar ledamöterna om de nya reglerna.
  • Laglig migration: Ledamöterna väntas i ett initiativbetänkande efterlysa nya EU-regler för europeisk arbetskraftsinvandring. Den svenska Europaparlamentariken Abir Al-Sahlani (C) är föredragande för initiativbetänkandet.
  • Europeisk strategi för råvaror: Europaparlamentet föreslår i ett betänkande att ett integrerat tillvägagångssätt längs hela värdekedjan, från insamling av avfall till produktdesign för resursåtervinning, är en viktig strategi för att öka tillgången på råvaror av avgörande betydelse.
  • Jämställdhet: Europaparlamentarikerna väntas i ett betänkande uppmana medlemsländerna att vidta praktiska åtgärder för att säkerställa att kvinnor har lika tillgång till arbetsmarknaden, lika lön och lika rättigheter som män. I betänkandet väntas ledamöterna påminna om att tillgång till sexuell och reproduktiv hälsa är en grundläggande rättighet som inte får dras tillbaka samt att avslag på abortvård utgör en form av våld mot kvinnor. Betänkandet ska debatteras på måndag medan omröstningen sker på tisdag.
  • Europeiskt socialförsäkringskort: Europaparlamentarikerna ska på måndag fråga kommissionen om planerna på att lansera ett europeiskt socialförsäkringskort.
  • Minimilöner: På måndag väntas talmannen tillkännage Europaparlamentets mandat att inleda förhandlingarna med medlemsländernas regeringar om tillräckliga minimilöner i EU.

Pressträffen kommer att ge en god översikt över plenarsessionen i Strasbourg samt möjlighet att ställa frågor till Abir Al-Sahlani (C), Johan Danielsson (S), Pär Holmgren (MP), med flera.

Datum: Fredag den 19 november

Tid: Kl. 10.00—10.45

Plats: Zoom

Obligatorisk föranmälan senast den 18 november kl. 18.00: Skicka e-post till epstockholm@ep.europa.eu så återkommer vi med en länk och instruktioner om hur du ansluter till pressbriefingen.

Kontakter

Om

Europaparlamentet
Europaparlamentet
Regeringsgatan 65
111 56 Stockholm

08-562 444 55https://www.europarl.europa.eu/portal/sv

Europaparlamentet är EU:s enda direktvalda institution och stiftar EU-lagar tillsammans med ministerrådet. Europaparlamentets presstjänst levererar fullständig och opartisk information till media och svarar på pressfrågor om Europaparlamentets dagliga verksamhet samt hjälper Europaparlamentariker i deras kommunikationsverksamhet.

Följ Europaparlamentet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Europaparlamentet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum