Europaparlamentet

Pressträff den 1 juli om digitala tjänster, luftfartens klimatomställning och taxonomin

Dela

Välkommen till en digital pressträff med Europaparlamentarikerna Arba Kokalari (M) och Erik Bergkvist (S) den 1 juli kl. 11.00. Inför kommande veckas plenarsession (4-7 juli) går vi igenom de viktigaste debatterna och omröstningarna.

Under nästa veckas plenarsession i Strasbourg står bland annat digitala tjänster, digitala marknader och lagstiftning som ingår i EU:s klimatpaket Fit for 55 i fokus. Ledamöterna ska bland annat diskutera och rösta om:

  • Digitala tjänster och digitala marknader
    Syftet med de nya reglerna för digitala tjänster (DSA) och digitala marknader (DMA) är att sätta stopp för spridningen av olagligt innehåll på nätet och förtydliga vilket ansvar plattformarna har för det innehåll de sprider. Europaparlamentariker Arba Kokalari (M) är skuggföredragande för förslaget om digitala marknader. Hur kommer tech-jättarna och svenska konsumenter att påverkas av den nya lagstiftningen? 

  • Hållbara flygbränslen 
    Europaparlamentariker Erik Bergkvist (S) är skuggföredragande för förslaget om luftfartens klimatomställning, ”ReFuel EU Aviation”. För att uppnå EU:s mål om klimatneutralitet till år 2050 har kommissionen lagt fram ett förslag som syftar till att öka utbudet och efterfrågan på hållbart flygbränsle i EU för att minska utsläppen från luftfarten. Hur ska omställningen gå till och hur kommer resenärer att påverkas?

  • EU:s taxonomi 
    Ledamöterna i Europaparlamentets miljö- respektive ekonomiutskott har motsatt sig kommissionens förslag att inkludera naturgas och kärnenergi i EU:s lista över gröna energiinvesteringar, den så kallade taxonomin. Under kommande plenarsession ska hela Europaparlamentet rösta om eventuella invändningar mot taxonomin.

Pressträffen kommer att ge en god översikt av plenarsessionen i Strasbourg samt möjlighet att ställa frågor till Europaparlamentarikerna.

Datum: 1 juli 2022

Tid: 11.00-11.45

Plats: Zoom

Obligatorisk föranmälan senast den 30 juni kl. 18.00 till epstockholm@ep.europa.eu så återkommer vi med en länk och instruktioner om hur du ansluter till pressbriefingen.

Kontakter

Om

Europaparlamentet
Europaparlamentet
Regeringsgatan 65
111 56 Stockholm

08-562 444 55https://www.europarl.europa.eu/portal/sv

Europaparlamentet är EU:s enda direktvalda institution och stiftar EU-lagar tillsammans med ministerrådet. Europaparlamentets presstjänst levererar fullständig och opartisk information till media och svarar på pressfrågor om Europaparlamentets dagliga verksamhet samt hjälper Europaparlamentariker i deras kommunikationsverksamhet.

Följ Europaparlamentet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Europaparlamentet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum