Umeå kommunUmeå kommun

Pressvisning av Schyssta killar – ny utställning på Kvinnohistoriskt museum

Dela

Lördag 5 oktober öppnar utställningen Schyssta killar – vad är en schysst kille egentligen?

Foto: Elin Kudo
Foto: Elin Kudo

Utställningen Schyssta Killar – Vad är en schysst kille egentligen? är konstnären Linea Mateis examensarbete från Konstfack. Konstverken är resultatet av omfattande researcharbete med undersökningar, studier och statistik från Brottsförebyggande rådet, Statistiska centralbyrån, Skolverket, Försäkringskassan och Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering.

Till sin hjälp har Linea Matei haft en enkät med frågan: Vad förlorar du på att vara man/uppfostras till man? Sammanlagt svarade 229 män och ickebinära. Svaren, tillsammans med statistik och referenser till olika studier gestaltas i en skulptur, ett ljudverk, målningar och en bok med alla enkätsvaren.

-    När utställningen nu visas på Kvinnohistoriskt museum har vi breddat frågeställningen till; Vad förlorar du på att uppfostras till ett bestämt kön? Vi vill att våra besökare ska få en möjlighet att fundera, prata med oss och varandra, säger Maria Perstedt, museichef vid Kvinnohistoriskt museum.

Lördag 5 oktober öppnar utställningen och museet har öppet mellan 10.00-16.00 Vernissageprogrammet börjar 13.00 och innehåller en invigning av museichef Maria Perstedt, visning och workshop med konstnär Linea Matei.

Press är välkomna på en pressvisning onsdag 2 oktober kl. 11
Konstnären Linea Matei hänger utställningen under onsdagen och visar runt. OSA med e-post till museets kommunikatör maria.hedberg@umea.se

Kontakt:
Maria Hedberg
Kommunikatör Kvinnohistoriskt museum
070-390 11 78
maria.hedberg@umea.se

Mer information:

 Kvinnohistoriskt museum öppnade 2014 och är Sveriges första kvinnohistoriska museum. Museet har på kort tid etablerat sig som en aktör och plattform för frågor som gäller jämställdhet och kvinnohistoria, lokalt och nationellt.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Elin Kudo
Foto: Elin Kudo
Ladda ned bild
Copyright: Linea Matei
Copyright: Linea Matei
Ladda ned bild

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00http://www.umea.se/kommun

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum