Prisas för sin forskning om en helt ny massa av cellulosa
Den nya massan har de positiva egenskaperna från både nanocellulosa och vanlig pappersmassa. Tänkbara applikationer kan vara hygienprodukter, genomskinliga filmer, termiska eller ljudisolerande produkter samt vattenrenings- eller luftfilter.
Pappersmassa är en utmärkt byggsten till många material, såsom kartong, papper och biokompositer. Framställning av nanocellulosa från dessa massafibrer möjliggör mer avancerad materialdesign. Nanocellulosa kan användas i transparent papper, aerogeler och hydrogeler.
Att kunna kombinera vanliga massafibrer, med en längd på några millimeter, med nanocellulosa som bara är en tusendel i storlek, möjliggör framställning av material med nya egenskaper som inte kan uppnås med enbart massafibrer.
Yuanyuan Li, forskare vid KTH tilldelas nu Stiftelsen Gunnar Sundblads forskningsfonds Kompetensutvecklingspris om 700 000 kr för sin forskning om denna helt nya massa – kallad Aero-pulp. I Aero-pulp har man framställt massafibrer som samtidigt har karaktären av nanocellulosa så att isolerings - och absorptionsförmågan förbättrats.
– Jag kommer använda prispengarna för att fortsätta forska och att skapa kopplingar till industrin så att detta material kan komma industrin till nytta. Det är ett helt nytt material och vidare forskning behövs. Kompetensutvecklingspriset skapar både frihet att fortsätta forska och förutsättningar för detta, säger Yuanyuan Li.
En viktig forskningsfråga är om massan kan framställas utan att nanocellulosan tappar unika funktioner när massan sedan bearbetas. Därför vill Yuanyuan Li med forska mer om nanostrukturen i massafibern. Dessutom vill hon alltså se till att framställningen optimeras så att produktionen av denna nya massa kan integreras i befintliga massafabriker.
Yuanyuan Li kom till Sverige från Kina 2015. Hon har lång erfarenhet av papper- och massaframställning. Hon är idag verksam vid KTH där hon leder en division för biokompositer.
– Att kombinera massafiber med nanocellulosa för att framställa material med nya egenskaper är ett intressant och helt nytt forskningsområde som kan skapa möjligheter för framtidens material från skogsråvara, säger Torgny Persson, ordförande för Stiftelsen Gunnar Sundblads forskningsfond samt forsknings- och innovationsdirektör på Skogsindustrierna.
Stiftelsen Gunnar Sundblads Forskningsfonds årliga Kompetensutvecklingspris har delats ut sedan 2007. Målet är att främja utvecklingen av svensk massa- och pappersindustris omvandling mot förbättrade och nya produkter och tjänster. Läs mer på www.sundbladsfonden.se. Fondens styrelse utses av Skogsindustrierna.
Priset delas ut av HMK Carl XVI Gustaf den 18 april 2023 på Framtidsmötet, som arrangeras av Skogsindustrierna.
Nyckelord
Kontakter
Yuanyuan Li, forskare KTH
e-post: yua@kth.se
tfn: 072- 841 06 15
Torgny Persson, ordförande Stiftelsen Gunnar Sundblads forskningsfond samt forsknings- och innovationsdirektör Skogsindustrierna
e-post: torgny.persson@skogsindustrierna.se
tfn: 08-762 79 79
Torgny PerssonForsknings- och innovationsdirektör Skogsindustrierna
Tel:08-762 79 79torgny.persson@skogsindustrierna.seLinda LarssonKommunikatör Forskning och Innovation samt Stiftelsen Gunnar Sundblads forskningsfond
Tel:076-800 94 97linda.larsson@skogsindustrierna.seBilder
Länkar
Om
Skogsindustrierna – organisationen för företag som förädlar trä till fossilfria och förnybara material och produkter.I verksamheten ingår Svenskt Trä och sekretariatet för BioInnovation.
Följ Skogsindustrierna
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Skogsindustrierna
Indirekta effekter av tullar oroar30.12.2024 05:30:00 CET | Pressmeddelande
I den senaste rapporten Så går det för skogsindustrin analyseras hur USA:s eventuella nya handelstullar kan påverka den svenska skogsindustrin. De direkta effekterna förväntas vara begränsade, då en relativt liten andel av svensk export av skogsprodukter riktar sig till den amerikanska marknaden. För vissa sektorer, som trävaror där USA de senaste åren seglat upp som en av de enskilt största marknaderna, kan dock tullarna påverka i viss grad.
Kommentar på skogsutredningens delbetänkande19.12.2024 15:19:03 CET | Pressmeddelande
Skogsindustrierna ser att det finns viktiga delar för ett förtydligat regelverk i delbetänkandet av skogsutredningen. För att fullt fungera måste fortsatt hantering av förslagen ske samordnat med andra regelfrågor för svenskt skogsbruk, som är under utredning just nu.
Kommentar på Naturvårdsverkets klimatstatistik18.12.2024 08:29:19 CET | Pressmeddelande
Naturvårdsverkets statistik över Sveriges utsläpp och upptag av växthusgaser för 2023 visar en minskning av upptag av kol. En ny beräkningsmodell och minskad tillväxt i skogen är två orsaker. Samtidigt har avverkningsnivåerna enligt Skogsstyrelsens sjunkit med drygt 5% jämfört med 2022. Skogsindustrierna efterlyser ett starkare politiskt fokus på tillväxthöjande åtgärder och utfasning av fossila material.
Välkommen satsning på cirkulär bioekonomi i FoI-propositionen12.12.2024 13:40:31 CET | Pressmeddelande
Nu har regeringen överlämnat sin forsknings- och innovationspolitiska proposition. Bioekonomi lyfts fram som ett viktigt spetsområde. Två viktiga satsningar i propositionen är ett nytt forsknings- och innovationsprogram med fokus på cirkulär bioekonomi, samt en tioårig forskarskola om bioekonomi.
Oväntad produktionsökning i en oförutsägbar tid10.12.2024 07:33:45 CET | Pressmeddelande
Den senaste upplagan av marknadsrapporten Så går det för skogsindustrin visar på en produktionsökning under hösten. Branschen tampas alltjämt med en tuff global råvarutillgång, höga kostnader och pressad lönsamhet i flera segment. En fördjupad analys av hur framtida handelstullar från USA kan påverka branschen pekar på relativt dämpade direkta effekter – men även på potentiella risker av eskalerade handelskonflikter.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum