Patent- och registreringsverket

Problem med piratkopiering av sportartiklar uppmärksammas internationellt

Dela

Sportartiklar, kläder och skor av kända märken tillhör de produkter som det säljs mest piratkopior av i världen. Enligt Europeiska Unionens Immaterialrättsmyndighet, EUIPO, förlorar företag i EU motsvarande fem miljarder kronor per år på försäljningen av piratkopierade sportprodukter. För svenska sko- och klädhandeln innebär försäljningen av piratkopierade kläder och skor, inklusive sportkläder, att branschen går miste om 6,8 miljarder kronor per år.

– Det finns flera problem förenade med piratkopieringen. Skor kan tyckas ofarliga, men tillverkningen av skorna innebär kemiska processer som kan orsaka hudsjukdomar. Den som köper skor av en välkänd tillverkare kan känna sig mer trygg med att tillverkningen sker i enlighet med de lagar och regler som gäller, säger Peter Hedin, expert på frågor om piratkopiering på Patent- och registreringsverket, PRV.

– På samma vis innebär ett välkänt klädmärke någon form av garanti att tillverkaren tar ansvar för miljön och för arbetsmiljön för dem som tillverkar skorna, i de fall de inte gör det så finns det i alla fall någon att ställa till svars, säger Peter Hedin.

På fredag den 26 april uppmärksammas piratkopieringen av sportprodukter på den internationella immaterialrättsdagen.

Den senaste gemensamma rapporten från OECD och EUIPO visar att omsättningen av piratkopierade varor ökat från drygt 4 000 miljarder kronor till närmare 4 600 miljarder på två år.

– Även om rapporten har några år på nacken så finns det inget som tyder på att piratkopieringen minskat i omfattning, säger Peter Hedin.

Fakta: Immaterialrättsdagen

Varje år den 26 april uppmärksammas World Intellectual Property Day (WIPD) världen över.

Det är FN-organet för immaterialrätt, WIPO, som står bakom världsimmaterialrättsdagen den 26 april. Dagen är ett tillfälle att sätta fokus på frågor om vilken roll immaterialrätten spelar för innovation. PRV kommer att uppmärksamma WIPO:s Världsimmaterialrättsdag. Temat 2019 är Reach for Gold: IP and Sports.

WIPO:s Världsimmaterialrättsdag 26 april

I år har PRV även en egen Immaterialrättsdag den 22 maj 2019.

Läs mer:

Företag i EU förlorar 5 miljarder per år på försäljningen av piratkopierade sportprodukter.

Svenska handlare förlorar 6,8 miljarder per år på försäljning av piratkopierade kläder och skor (inklusive sportkläder).

Nyckelord

Kontakter

Om

Patent- och registreringsverket
Patent- och registreringsverket
Vallhallavägen 136
102 42 Stockholm

08-782 27 00http://www.prv.se

PRV (Patent- och registreringsverket) är myndigheten för immaterialrätt, såsom patent, varumärke, design och upphovsrätt, i Sverige och arbetar med nya idéer i teknikens och utvecklingens framkant med det huvudsakliga syftet att stärka Sveriges tillväxt och konkurrenskraft.

Följ Patent- och registreringsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Patent- och registreringsverket

Trendbrott för patentansökningar inom life science18.9.2019 06:53:00 CESTPressmeddelande

Den nedåtgående trenden för internationella patentansökningar inom life science från svenska aktörer, ser nu ut att ha brutits. För den senaste tioårsperioden har den genomsnittliga tillväxten från svenska sökande legat på -7 procent, nio procentenheter lägre än den globala. De senaste åren har dock visat positiva siffror. För det senast mätbara året 2016* ligger tillväxten på 10 procent, i nivå med den globala. Det visar en ny sammanställning från PRV (Patent- och registreringsverket).

Patent inom klimatsmart teknik ökar snabbare i Sverige än globalt18.6.2019 07:25:21 CESTPressmeddelande

Tillväxten av internationella patentansökningar inom klimatsmart teknik är högre från svenska företag än globalt. För perioden 2006-2016 är den genomsnittliga årliga ökningen nio procent, fyra procentenheter högre än den globala. Även sett till antalet ansökningar ligger svenska företag bra till. Största andelen återfinns inom transport och frakt, följt av smart elektronik. Det visar en ny sammanställning från PRV (Patent- och registreringsverket).

Sverige främst i Europa med patent inom Industri 4.024.5.2019 07:05:00 CESTPressmeddelande

Sverige är det land i Europa som ansöker om flest internationella patent inom Industri 4.0. Även globalt sett står Sverige i framkant och placerar sig på en femteplats efter USA, Kina, Sydkorea och Japan. En klar majoritet av ansökningarna från Sverige rör kärnteknologi, där Ericsson helt dominerar, medan avsevärt färre rör möjliggörande teknik (såsom AI och geo-positionering) och tillämpande teknik för exempelvis personlig utrustning eller infrastruktur. Det visar statistik som PRV sammanställt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum