Psykologiforskaren Armita Golkar gör Performance Lecture om våra rädslor
Rädsla är en förutsättning för att överleva. Rädsla kan också hindra oss att leva. Var kommer rädslan ifrån? Och hur påverkas vi av den? Detta är några av de frågor som psykologiforskaren Armita Golkar reder ut i den tredje föreställningen i Dramatens och Nobel Centers serie Performance Lecture. För regi står Alexander Mørk-Eidem. Premiär på Lilla scenen den 11 september.

I Performance Lecture: Om rädsla berättar psykologiforskaren Armita Golkar om vad som händer med oss i situationer då vi upplever oss hotade och rädda. Vi är programmerade att urskilja hot genom att lära oss av våra egna erfarenheter men också genom att dra nytta av andras. På så sätt kan rädslor spridas snabbt mellan människor, och när allt ställs på sin spets, göra skillnad mellan liv och död. Men långt ifrån alla våra rädslor är rationella, eller har ens med vår verklighet att göra. Var kommer de ifrån och hur kan vi göra oss av med en rädsla som utgör ett hinder i livet?
– Jag vill att vetenskapen skall beröra människor. Genom att använda teatern som uttryck ser jag en unik möjlighet att uppnå det målet, säger Armita Golkar om att uppträda på Dramaten.
Armita Golkar, född 1983 i Iran, är psykologiforskare vid Karolinska Institutet och anknuten forskare vid Stockholms Universitet. Hon disputerade 2013 med avhandlingen Learning not to fear: extinction, erasure, and the recovery of fear memories vid Institutionen för Klinisk Neurovetenskap vid Karolinska Institutet. Utöver sin forskning och undervisning håller hon även föreläsningar för allmänheten och har medverkat i ibland annat BBC, Fråga Lund och dokumentärserien Sociala monster i SVT. 2015 mottog hon priset som framstående yngre forskare i psykologi, instiftat av Svenska nationalkommittén för psykologi vid Kungliga Vetenskapsakademien.
Alexander Mørk-Eidem står bakom succéer som Djungelboken och De tre musketörerna på Kulturhuset Stadsteatern och har på Dramaten bland annat satt upp Ivanov av Leo Tolstoj, Swede Hollow av Ola Larsmo och nu senast publiksuccén Häxorna av Roald Dahl.
Medverkande: Armita Golkar
Regi Alexander Mørk-Eidem
Scenografi och kostym Jenny Ljungberg
Dramaturg Mia Törnqvist
Performance Lectures, där kunskap förmedlas med teaterns verktyg, är ett format på Dramaten som arrangeras inom ramen för Dramaten&. Programmet rymmer ett återkommande samarbete mellan Dramaten& och Nobel Center som tar sitt avstamp i olika forskares vardag. Ett nytt sätt att utforska och kommunicera vetenskap med hjälp av scenkonstens form. Tidigare har den omtalade robotforskaren Danica Kragić Jensfelt gjort en Performance Lecture om robotar och professorn i teoretisk fysik, Ulf Danielsson om universum.
Performance Lecture: Om rädsla, den 11-12 september och 2-3 oktober, Lilla scenen. I samarbete med Nobel Center.
Nyckelord
Kontakter
Lena TörnerPressansvarig (vik)
Tel:0703-72 61 47lena.torner@dramaten.seBilder

Om
Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Vd är Maria Groop Russel och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.
Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908 och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69, som sedan hösten 2021 drivs tillsammans med Dansens Hus.
Följ Dramaten
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Dramaten
Hyllad självbiografisk monolog med författaren Édouard Louis18.8.2022 08:59:59 CEST | Pressmeddelande
I pjäsen Who killed my father undersöker Édouard Louis relationen till sin pappa, vars alkoholism, våldsamhet och homofobi gjorde livet svårt för författaren som ung. Édouard Louis står själv på scenen i denna hyllade monolog, regisserad av Thomas Ostermerier, som gästspelar på Lilla scenen 25-26 november. Biljetterna släpps idag klockan 13.00.
Internationellt ordlöst gästspel med 15 levande får på Stora scenen17.8.2022 09:21:26 CEST | Pressmeddelande
The Sheep Song är en annorlunda fabel om vår rädsla för och längtan efter förändring. Det belgiska teaterkompaniet FC Bergmans föreställning med sex skådespelare och 15 levande får gästspelar på Dramatens stora scen den 2-4 september.
Ny pjäs av Jonas Hassen Khemiri inleder hösten på Stora scenen11.8.2022 08:34:07 CEST | Pressmeddelande
Sju år efter premiären av pjäsen ≈ [ungefär lika med] återkommer Jonas Hassen Khemiri till Dramaten med den nyskrivna pjäsen Eld som får urpremiär den 25 augusti. –Att sätta upp nyskriven svensk dramatik är en mycket viktig del av nationalscenens uppdrag. Därför är det särskilt glädjande att Jonas Hassen Khemiri fortsätter sitt författarskap i samarbete med oss. Och i kombination med den internationellt verksamme regissören Antú Romero Nunes så tror jag vi kan få en riktigt intressant urpremiär på Stora scenen, säger Mattias Andersson, konstnärlig ledare och teaterchef för Dramaten.
Sverigepremiär för klimatsmart föreställning på världsturné2.8.2022 13:25:12 CEST | Pressmeddelande
En pjäs för de levande i en döende värld (A Play for the Living in a Time of Extinction) är en monolog av den amerikanska ekofeministen Miranda Rose Hall, om vårt ansvar att motverka det sjätte massutdöendet. Pjäsen sätts upp i fjorton länder i samma konstnärliga koncept, utvecklat av den brittiska regissören Katie Mitchell. Sverigepremiär den 20 augusti på Tornrummet. –Jag vill att folk skall vara lite småförbannade när de lämnar salongen. Men med en stark känsla av att vi inte är ensamma på jorden, säger Malin Stenberg, som regisserar Dramatens uppsättning.
Dramaten och Statens fastighetsverk tar nästa steg för att öka den fysiska tillgängligheten på teatern20.6.2022 09:11:33 CEST | Pressmeddelande
Dramaten kommer tillsammans med Statens fastighetsverk att byta ut den tillfälliga hissen vid huvudentrén till en permanent lösning där hissen fälls in i trappan enligt ritningar utförda av arkitektkontoret Ahrbom & Partner. Bygget påbörjas efter sommaren och beräknas vara klart i början av 2023.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum