Dramaten

Psykologiforskaren Armita Golkar gör Performance Lecture om våra rädslor

Dela
Rädsla är en förutsättning för att överleva. Rädsla kan också hindra oss att leva. Var kommer rädslan ifrån? Och hur påverkas vi av den? Detta är några av de frågor som psykologiforskaren Armita Golkar reder ut i den tredje föreställningen i Dramatens och Nobel Centers serie Performance Lecture. För regi står Alexander Mørk-Eidem. Premiär på Lilla scenen den 11 september.
Armita Golkar. Foto: Sören Vilks
Armita Golkar. Foto: Sören Vilks

I Performance Lecture: Om rädsla berättar psykologiforskaren Armita Golkar om vad som händer med oss i situationer då vi upplever oss hotade och rädda. Vi är programmerade att urskilja hot genom att lära oss av våra egna erfarenheter men också genom att dra nytta av andras. På så sätt kan rädslor spridas snabbt mellan människor, och när allt ställs på sin spets, göra skillnad mellan liv och död. Men långt ifrån alla våra rädslor är rationella, eller har ens med vår verklighet att göra. Var kommer de ifrån och hur kan vi göra oss av med en rädsla som utgör ett hinder i livet?

– Jag vill att vetenskapen skall beröra människor. Genom att använda teatern som uttryck ser jag en unik möjlighet att uppnå det målet, säger Armita Golkar om att uppträda på Dramaten.

Armita Golkar, född 1983 i Iran, är psykologiforskare vid Karolinska Institutet och anknuten forskare vid Stockholms Universitet. Hon disputerade 2013 med avhandlingen Learning not to fear: extinction, erasure, and the recovery of fear memories vid Institutionen för Klinisk Neurovetenskap vid Karolinska Institutet. Utöver sin forskning och undervisning håller hon även föreläsningar för allmänheten och har medverkat i ibland annat BBC, Fråga Lund och dokumentärserien Sociala monster i SVT. 2015 mottog hon priset som framstående yngre forskare i psykologi, instiftat av Svenska nationalkommittén för psykologi vid Kungliga Vetenskapsakademien.

Alexander Mørk-Eidem står bakom succéer som Djungelboken och De tre musketörerna på Kulturhuset Stadsteatern och har på Dramaten bland annat satt upp Ivanov av Leo Tolstoj, Swede Hollow av Ola Larsmo och nu senast publiksuccén Häxorna av Roald Dahl.


Medverkande:
Armita Golkar
Regi
Alexander Mørk-Eidem
Scenografi och kostym Jenny Ljungberg
Dramaturg Mia Törnqvist

 

Performance Lectures, där kunskap förmedlas med teaterns verktyg, är ett format på Dramaten som arrangeras inom ramen för Dramaten&. Programmet rymmer ett återkommande samarbete mellan Dramaten& och Nobel Center som tar sitt avstamp i olika forskares vardag. Ett nytt sätt att utforska och kommunicera vetenskap med hjälp av scenkonstens form. Tidigare har den omtalade robotforskaren Danica Kragić Jensfelt gjort en Performance Lecture om robotar och professorn i teoretisk fysik, Ulf Danielsson om universum.

Performance Lecture: Om rädsla, den 11-12 september och 2-3 oktober, Lilla scenen. I samarbete med Nobel Center.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Armita Golkar. Foto: Sören Vilks
Armita Golkar. Foto: Sören Vilks
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Interim vd är Ann-Sofie Lindahl och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908 och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69, som sedan hösten 2021 drivs tillsammans med Dansens Hus.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Dramaten och Kungliga Operan samverkar i Almedalen30.5.2024 09:00:36 CEST | Pressmeddelande

Under årets politikerdagar i Almedalen medverkar Dramaten och Kungliga Operan för första gången tillsammans. Dramatens vd Kitte Wagner och Kungliga Operans vd Fredrik Lindgren deltar i tre olika panelsamtal och debatter. På tisdagen deltar de tillsammans med Fabeges vd Stefan Dahlbo och hotellägaren Petter Stordalen i ett samtal om kulturens roll för attraktiva städer. På onsdagen arrangeras två evenemang på Länsteatern i Visby; på morgonen är temat utredningen av en ny hyresmodell för de statliga kulturscenerna, efter lunch handlar det om privat finansiering av kulturlivet.

Dramaten på Järvaveckan24.5.2024 10:21:57 CEST | Pressmeddelande

I Järvaveckans mingeltält, lördag 1 juni, samtalar skådespelaren och regissören Alexander Salzberger med journalisten Manuel Cubas om att skriva dramatik. Därefter bjuds Järvaveckans besökare att se hans pjäs Son och far på teatern. Dramaten har även ett tält på området där besökarna får bekanta sig med teaterns verksamhet och höra några skådespelare läsa texter skrivna av bland andra Stor, Imenella och Linda Pira.

1900 – En audiovisuell konsert på Dramaten17.5.2024 09:01:06 CEST | Pressmeddelande

Den mångsysslande kompositören, artisten och ljudkonstnären Christian Gabel med artistnamnet 1900 ger en exklusiv konsert på Dramaten våren 2025. En konsert där 60-talsminimalism, frijazz och musique concrete vävs samman med futuristisk, lettristisk och dadaistisk ljudpoesi och idéer lånade från Fluxusrörelsen. 1900 – En Audiovisuell konsert: Kontragarde ges på Dramatens stora scen den 18 januari. Biljetterna släpps den 24 maj klockan 10.00.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye